Zapatero reconeix que Catalunya té raons per reclamar un nou finançament
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha mostrat convençut que s'assolirà un acord "equilibrat" sobre el model de finançament i ha justificat que Catalunya tingui "motius" per voler canviar-lo, tot i que ha matisat que contribueix al conjunt "igual que altres". Durant una entrevista a Telecinco, el cap de l'executiu espanyol ha negat que tingui cap "enfrontament" amb el PSC ni tampoc amb el president de la Generalitat, José Montilla.
Tímid gest de mà estesa de Rodríguez Zapatero cap a Catalunya. El president del govern espanyol ha afirmat que la Generalitat té "raons" per exigir una reforma del model de finançament, sobretot per l'"important" augment de la població durant els darrers anys. Zapatero ha insistit que més població comporta més esforç econòmic per part de les autonomies, especialment en educació i sanitat. En aquestes matèries, el cap de l'executiu ha reconegut la "presència i lideratge" de Catalunya a través de l'Estatut.
Rodríguez Zapatero manté que és necessari acordar un model en el qual millorin totes les comunitats i ha proclamat el seu convenciment que finalment s'arribarà a un acord.
A banda de les negociacions amb la Generalitat, José Luis Rodríguez Zapatero comença el curs polític preocupat per la crisi econòmica, una crisi que l'ha portat a anunciar que aquest mateix dilluns sol·licitarà, "amb caràcter immediat", comparèixer al Congrés dels Diputats. En una entrevista a la cadena televisiva Telecinco, el president del govern espanyol ha explicat que la seva intenció és que s'avaluïn les mesures que està prenent i que es generi un gran debat, "molt especialment", ha especificat, sobre polítiques d'ocupació.
Zapatero ha admès que a l'economia espanyola li esperen uns "mesos amb dificultats", ja que les previsions apunten que no es tornarà a una "via de creixement" fins al segon semestre del 2009. Tot i això, el president ha assenyalat que l'esmentada recuperació podria avançar-se o fins i tot endarrerir-se en funció de com evolucionin factors com el preu del petroli, el descens del qual ha provocat ja una caiguda de l'IPC harmonitzat des del 5,3% del juliol al 4,9% a l'agost. En aquest sentit, Zapatero ha afirmat que si el cru manté aquesta tendència, la inflació podria acabar l'any per sota del 4%.
Quan tots els especialistes preveuen un augment considerable de l'atur els dos pòxims mesos, el president espanyol ha destacat que precisament aquest factor és un dels reptes als quals caldrà fer front. És per això que José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que es posaran en marxa "iniciatives" juntament amb els sindicats i els empresaris per millorar els efectes de la pèrdua de llocs de treball.
Rajoy acusa el govern de no haver fet cap proposta
Sobre el nou finançament autonòmic també n'ha parlat el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, que ha acusat el govern espanyol "d'haver obert el meló" amb la seva intenció de canviar el model sense haver fet "cap proposta". Pel líder popular, sembla que a l'executiu de Zapatero no "li importin" les conseqüències del que proposa.
"El govern en el seu dia va aprovar l'Estatut català; ara li exigeixen que el compleixi i no ho fa", ha afegit Rajoy, que ha advocat per mantenir les línies generals del model de finançament aprovat el 2001, "ja que es va aconseguir per unanimitat i era indefinit en el temps".
El PP sí que troba bé, en canvi, que Rodríguez Zapatero vagi al Congrés a parlar d'economia, tot i que, a través de la secretària general, María Dolores de Cospedal, ha considerat que ho fa tard.