Barcelona

Zapatero supervisarà personalment les inversions a Catalunya amb la creació d'una unitat de seguiment

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha arribat, finalment, a Barcelona per conèixer de prop les conseqüències de la històrica apagada viscuda la setmana passada. Zapatero ha parlat de l'apagada i ha dit que no accepta el temps que es va trigar a recuperar el servei, però s'ha centrat en les inversions. En aquest sentit, i tot i donar per bones les inversions fetes pel govern espanyol, ha anunciat la creació d'una unitat de seguiment de les infraestructures a Catalunya, ha anunciat que l'AVE arribarà a Barcelona a finals d'any i ha promès una inversió suplementària de 500 milions d'euros per al Prat. També ha assegurat que en els pressupostos de l'any que ve l'Estat invertirà el que preveu l'Estatut en infraestructures.

Actualitzat

José Luis Rodríguez Zapatero ja és a Barcelona, on ha arribat cap a quarts d'onze. Ha estat rebut pel president de la Generalitat, José Montilla, i tot seguit ha començat una reunió en què també han participat el ministre d'Indústria, Joan Clos, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Després de la reunió, Zapatero s'ha acostat fins al Parc de Recerca Biomèdica, a Barcelona, on ha visitat les instal·lacions del centre. Des d'aquí, ha fet una roda de premsa, on ha parlat de la gran apagada que va afectar la capital catalana la setmana passada. El president espanyol ha afirmat que no és acceptable el temps que es va trigar a recuperar el subministrament elèctric i ha destacat que està a l'espera de l'informe que s'està elaborant per determinar si s'han de depurar responsabilitats polítiques.

El discurs de Zapatero, però, ha estat centrat en les inversions en matèria d'infraestructures a Catalunya. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha promès que l'AVE arribarà a Barcelona el 21 de desembre i ha promès una partida suplementària de 500 milions d'euros per a l'aeroport del Prat, que arribaran 3 anys abans del previst, per a la nova terminal satèl·lit. Estarà connectada a la futura terminal sud amb un túnel que ja està construït i aportarà una capacitat de 15 milions de passatgers anuals. Aquesta tercera terminal sortirà a concurs aquest setembre i hauria d'estar acabada el 2012.

Zapatero també ha anunciat la creació d'una unitat de seguiment de les inversions que es duen a terme a Catalunya. Una comissió, ha dit, que dependrà directament de l'oficina econòmica del president, i a la qual demanarà un informe trimestral de totes les inversions previstes, de la seva evolució i del seu compliment.

"Les previsions d'inversió són importants, l'execució ha de ser diligent i la planificació del que necessitem per al futur no pot esperar", ha conclòs.

Al migdia, el president espanyol s'ha tornat a trobar amb el president Montilla, una reunió en què s'han concretat algunes qüestions respecte a les inversions que cal fer a Catalunya. Tots dos han dinat a la Casa dels Canonges, l'edifici gòtic situat al costat del Palau de la Generalitat, on se sol rebre les visites més importants.

Allà, Zapatero ha anunciat alguns dels diners que es destinaran a tres projectes reivindicats des de Catalunya: un dels paquets més grans, de 600 milions d'euros, servirà per a l'alliberament de peatges, i un altre de 150 milions anirà al port de Barcelona.

Segons fonts de la Generalitat, el President José Montilla també ha obtingut de Rodríguez Zapatero el compromís ferm que els pròxims pressupostos generals de l'Estat ja destinin el 18,8 per cent de les inversions a Catalunya, una xifra que, de fet, estableix l'Estatut, però que fins ara no s'havia complert.

Hores abans de la visita de Zapatero, la número 2 del govern espanyol ha defensat l'actuació de l'executiu central i del ministre d'Indústria durant la crisi. María Teresa Fernández de la Vega ha assegurat que s'ha actuat de forma coordinada i donant la cara des del primer moment. La vicepresidenta ha reconegut, però, que calen més inversions i ha demanat disculpes als ciutadans per tots els problemes que encara està comportant l'apagada.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut