Zaplana, ingressat per leucèmia, espera que resolguin la cinquena petició de llibertat
Ara fa un mes que Eduardo Zaplana està ingressat a l'hospital, diagnosticat de leucèmia. L'exministre del govern d'Aznar va entrar a la presó el maig del 2018 acusat de malversació, blanqueig i desviament de capital. Polítics de diferents partits i milers de firmes en demanen la llibertat provisional.
10.000 firmes han demanat el final de la presó provisional per a Eduardo Zaplana al Consell General del Poder Judicial, que ha denegat donar cap mena d'instrucció a la jutge que porta el cas sobre la seva llibertat.
Polítics com Pablo Casado, Mònica Oltra, Ximo Puig o Arnaldo Otegi s'han manifestat a favor de concedir la llibertat d'interns amb malalties greus.
La magistrada, però, manté Zaplana privat de llibertat
El representant legal de Zaplana ha demanat en 5 ocasions la seva llibetat, l'última va ser el 28 de desembre, argumentant sempre que el seu estat de salut és incompatible amb el risc de fuga.
La jutge instructora del cas Erial ha denegat fins a 4 vegades la llibertat provisional a Eduardo Zaplana. Els informes forenses en què ha basat la decisió indicaven que la seva vida no estava en perill. Per contra, el metge que tracta la leucèmia de l'exministre advertia d'un greu risc vital de Zaplana, ingressat a l'hospital de La Fe des del 18 de desembre, en cas que el tornéssin a presó.
Ara, la jutge té una cinquena petició de llibertat provisional.
Amb aquesta cinquena petició de llibertat i nous informes mèdics, la magistrada instructora haurà de ponderar un altre cop el risc que corre la salut de l'expresident valencià si torna a la presó, que, segons el seu metge personal, és elevat i, segons els informes forenses, no corre perill.
La seva llibertat comporta una possible destrucció de proves que impossibilitin una condemna.
Segons EFE, l'hospital de La Fe estaria preparant diverses caixes amb l'historial clínic de l'exministre perquè l'institut de medicina legal de València pugui fer un nou informe.
Denuncien pressions a la jutge instructora
Els jutges valencians han lamentat, en un comunicat, l'assetjament sense precedents a la magistrada instructora del cas, que investiga el desviament i blanqueig de més de 10 milions d'euros.
Divendres passat els jutges d'instrucció de València reaccionaven en un comunicat: lamentaven les pressions sobre el cas i l'assetjament a què s'ha sotmès la jutge instructora, amb amenaces i desqualificacions.
Una polèmica que ha fet que el Ministeri de l'Interior modifiqués, a finals de desembre, el protocol de petició de llibertat provisional per als malalts greus. Un gest que poc serveix en el cas de Zaplana.
I és que a Zaplana se l'acusa de malversació, blanqueig i desviació de capitals d'una suma que superaria els 10 milions d'euros.