Ucraïna diu que la nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, torna a funcionar

Es manté l'intercanvi d'acusacions entre Rússia i Ucraïna sobre qui va provocar l'aturada total de la central nuclear per primer cop a la història
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Foc creuat d'acusacions sobre què ha passat a la central de Zaporíjia, que per primera vegada en els seus vint-i-set anys d'història s'ha desconnectat de la xarxa unes hores, tot i que, segons Ucraïna, torna a subministrar electricitat.

"La central nuclear de Zaporíjia està connectada a la xarxa i genera electricitat per a les necessitats d'Ucraïna", ha assenyalat l'Empresa Estatal d'Energia Atòmica, Energoatom.

L'exèrcit rus diu que els ucraïnesos van bombardejar la línia elèctrica de transport que surt de la central. Ucraïna, al seu torn, apunta a un incendi provocat pels bombardejos russos i assegura que se n'està restablint el funcionament total.

El fet que la desconnexió de la planta pogués interrompre els sistemes de refredament ha tingut amb l'ai al cor durant hores tant Kíiv com els organismes internacionals atòmics.

Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna, ha instat les organitzacions internacionals a actuar més ràpid "perquè cada minut que les tropes russes continuen a la central nuclear suposa un risc d'un desastre radioactiu mundial."

L'operador nuclear ucraïnès assegura que, durant el tall, els reactors han pogut seguir funcionant gràcies a generadors auxiliars. Amb tot, Zelenski ha posat èmfasi en el fet que "Rússia ha posat els ucraïnesos i tots els europeus molt a prop del desastre".

Zaporíjia està ocupada per l'exèrcit rus des del principi de la invasió, però qui l'opera són funcionaris ucraïnesos. Per la seva proximitat a la línia del front, els voltants de la central nuclear han estat objecte de bombardejos.

La central de Zaporíjia proporciona una cinquena part de l'electricitat total d'Ucraïna. Per tant, si la desconnexió completa s'hagués allargat hauria suposat seriosos reptes per a Ucraïna enmig de la guerra. De fet, Kíiv sosté que Rússia desvia l'energia de la central als seus territoris.

La central de Zaporíjia està controlada per Rússia des del març (Reuters/Alexander Ermochenko)


Un risc evident i imprevisible

La situació de la planta ha generat una gran preocupació pel perill que l'enfrontament bèl·lic acabi portant a un incident atòmic de conseqüències imprevisibles.

Els experts nuclears han advertit del risc de danys a les piscines de combustible nuclear gastat de la central o als seus reactors. Els talls han afectat de ple el subministrament de l'electricitat necessària per refredar les piscines que eviten una fusió nuclear.

Les Nacions Unides han demanat que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica pugui accedir a la planta i que la zona sigui desmilitaritzada. Segons el director de l'agència, els seus funcionaris estan "a prop, molt a prop" de poder visitar la central.

 

ARXIVAT A:
Rússia Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut