Zelenski, al Congrés dels EUA: "Recordeu Pearl Harbour i l'11S, quan us van atacar"

El president ucraïnès ha intervingut davant els congressistes dels EUA per demanar-los ajuda en la guerra iniciada per Putin

RedaccióActualitzat

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha dirigit als congressistes dels Estats Units, a qui s'ha ficat a la butxaca amb un discurs apassionat i emotiu com els que ja ha fet als parlaments europeu, britànic i canadenc.

Després de rebre una ovació, ha demanat als representants dels EUA que recordin els atemptats de l'11S a les Torres Bessones o l'atac a Pearl Harbour quan pensin en la situació que viu Ucraïna.

Els ha recordat que al seu país, diu, hi ha en joc la llibertat i el sistema de valors occidental. També els ha recordat que com ells van patir l'11S o Pearl Harbor, ara que Ucraïna pateix la invasió russa que arriba també des del cel.

Per això ha suplicat que li enviïn molta més ajuda militar. I, malgrat sap que, ara com ara, no l'hi acceptaran, ha tornat a demanar una zona d'exclusió aèria i l'enviament d'avions de guerra.

""'Tinc un somni' són paraules que us ressonen a tots vosaltres. Jo tinc una necessitat: necessito protegir el nostre cel. I necessito que prengueu la decisió d'ajudar-nos. Això  significa exactament el mateix que sentiu vosaltres quan sentiu les paraules "tinc un somni"

Zelenski ha demanat que s'apliquin més sancions i que totes les empreses nord-americanes marxin de Rússia i ha acabat amb un agraïment pel suport dels Estats Units al seu país i amb un missatge a Joe Biden:

"Li demano que sigui líder del món. I ser líder del món és ser líder de la pau."


Converses Casa Blanca-Kremlin

Poc després de la intervenció de Zelenski la Casa Blanca ha informar d'un contacte directe poc habitual entre Washington i Moscou.

Segons un comunicat, l'assessor de seguretat nacional de Biden, Jake Sullivan, ha conversat per telèfon amb el cap del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Pàtruixev, i li ha dit que si Moscou es pren seriosament la diplomàcia, hauria de "deixar d'atacar les ciutats ucraïneses".

Washington, que juntament amb els aliats europeus ha imposat extraordinàries sancions econòmiques contra Moscou, ha advertit els últims dies altres països en cas que ofereixin suport a Rússia, especialment la Xina, davant l'asfíxia que pateix l'economia russa.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut