Zelenski busca suport per aïllar Putin a la cimera per la pau a Ucraïna
- TEMA:
- Ucraïna
En marxa la cimera per la pau a Ucraïna. Aquest dissabte a la tarda s'ha fet la cerimònia oficial de benvinguda. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i la presidenta suïssa i amfitriona, Viola Amherd, han donat la benvinguda a la primera cimera per la pau impulsada per Kíiv.
Tant Zelenski com Amherd han fet una apel·lació a la multilateralitat i a la unitat al voltant dels principis de la Carta de les Nacions Unides per posar fi a la guerra i assolir una "pau justa".
A la cimera hi participen 101 països i organitzacions internacionals, però també hi ha absències significatives, principalment la de Rússia, però també les de la Xina, el Brasil o Colòmbia.
El president ucraïnès ha explicat que l'objectiu de la cimera és començar a treballar en un pla d'acció per a una pau que respecti la integritat territorial d'Ucraïna. Aquest pla de pau es presentarà posteriorment a Rússia per intentar que accepti posar fi a la guerra. "Putin ha de passar del llenguatge dels ultimàtums al llenguatge de la majoria global que vol una pau justa", ha afirmat Zelenski.
Aquesta setmana, el president rus -que no ha assistit a la cimera- ha condicionat un alto el foc al fet que Ucraïna renunciï a quatre regions i a entrar a l'OTAN.
Aquest dissabte, però, Zelenski ha traçat una línia vermella: respectar la integritat territorial i la sobirania ucraïnesa. El president ucraïnès vol evitar fórmules per a la pau en què Kíiv hagi de cedir territori.
Pel president ucraïnès, la cimera és una demostració de la vigència de les lleis internacionals:
"La nostra unitat aquí és una prova que la idea de llei internacional continua viva i efectiva, la vostra presència aquí demostra que la Carta de l'ONU i les convencions no són una formalitat, sinó els fonaments reals de coexistència entre pobles".
La cimera té l'origen en l'anomenada "fórmula de la pau" ucraïnesa presentada en la cimera del G20 de Bali, el novembre de 2022. Zelenski ha considerat un "èxit" que el procés culmini ara amb la celebració de la cimera:
"Tot el que s'acordarà en aquesta cimera serà part del procés per aconseguir la pau que tots necessitem. Crec que serem testimonis de com es fa història".
Els punts de debat
En les negociacions per acordar un document de consens, el debat se centra en tres punts.
- Seguretat nuclear: que totes les instal·lacions nuclears d'Ucraïna puguin funcionar de forma segura. Actualment, algunes centrals estan sota control rus, com la de Zaporíjia, la més gran d'Europa.
- Seguretat alimentària: assegurar que es garanteixi sense traves l'exportació d'aliments bàsics a través del mar Negre, on Rússia ha bloquejat uns quants ports. A Ucraïna se l'anomena "el graner d'Europa" perquè és un dels grans exportadors de cereals.
- Seguretat humanitària: en aquest apartat s'hi inclou l'intercanvi de presoners de guerra, l'alliberament de civils ucraïnesos i el retorn de menors segrestats i transportats a territori rus. Per aquest últim fet, Vladímir Putin té vigent una ordre de detenció del Tribunal Penal Internacional per crims de guerra.
Els Estats Units acusen Putin de demanar la "rendició" d'Ucraïna
La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha assistit a la cimera de Bürgenstock, des d'on ha acusat Putin de no oferir una negociació a Kíiv, sinó de demanar-li la "rendició":
"Ahir Putin va presentar una proposta, però hem de dir la veritat: no està convocant negociacions de pau, està demanant la rendició".
Harris ha promès que Washington continuarà donant suport a Ucraïna i ha defensat el dret a la sobirania i les fronteres de Kíiv.
La vicepresidenta nord-americana ha acusat el Kremlin d'haver "violat de manera desvergonyida" la Carta de Nacions Unides des que va començar la invasió d'Ucraïna:
"El president Joe Biden i jo continuarem donant suport a Ucraïna, continuarem imposant costos sobre Rússia i treballarem per a una pau justa i duradora basada en els principis de la Carta de les Nacions Unides".
Sánchez: "El respecte a la sobirania d'un país és innegociable"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat que la cimera de Suïssa serveixi per enviar "un missatge molt clar" a Rússia: que hi ha principis que no són negociables, com el respecte a la sobirania d'un país.
En la seva intervenció, Sánchez ha subratllat que la defensa del dret internacional i el dret internacional humanitari han de ser la base d'una pau justa i duradora a Ucraïna:
"Qualsevol solució que validi una agressió o una annexió violenta no serà sostenible. Només conduirà a un món més inestable i perillós".
El president espanyol ha elogiat "l'heroisme i la resistència" del poble ucraïnès i ha garantit que Espanya continuarà donant suport a Ucraïna el temps que faci falta.
"Hi ha una cosa clara en aquest conflicte: hi ha un agressor, que és Putin, i hi ha una víctima, que és el poble ucraïnès", ha apuntat Sánchez, que ha afegit que "en tots els conflictes cal defensar la víctima i aturar l'agressor".