La "majoria de membres" del G20 condemnen "fermament" la invasió d'Ucraïna
- TEMA:
- Ucraïna
Els líders del G20, les vint principals potències mundials, han condemnat "amb tota la força" l'agressió de Rússia a Ucraïna en la declaració conjunta emesa al final de la cimera de dos dies celebrada a l'illa indonèsia de Bali.
"La majoria dels membres han condemnat fermament la guerra a Ucraïna", diu la declaració, en referència a la discrepància de Rússia, membre del G20. Ara per ara no és clar quina ha estat la posició de la Xina i l'Índia, que al març es van abstenir quan l'ONU va emetre una declaració semblant.
La declaració també considera que "l'ús d'armes nuclears o l'amenaça d'utilitzar-les és inadmissible". I afegeix:
"És essencial defensar el dret internacional i el sistema multilateral que salvaguarda la pau i l'estabilitat. Això inclou la defensa de tots els propòsits i principis consagrats a la Carta de les Nacions Unides i l'adhesió al dret internacional humanitari."
Aquest dimarts, en una jornada marcada inicialment pel protagonisme del mandatari xinès, Xi Jinping, la guerra d'Ucraïna ha acaparat la major part de les discussions tant al fòrum multilateral com a les cites bilaterals.
Mentre els líders mundials continuaven discutint el nou escenari, Rússia ha optat per tornat a atacar Ucraïna amb el llançament d'un centenar de míssils sobre el país aquest dimarts a la tarda.
A més, dues persones han mort a Polònia quan un míssil ha impactat en una població a prop de la frontera amb Ucraïna.
Tot i la declaració del govern polonès que el míssil era de fabricació russa, la investigació en curs podria demostrar que es tracta d'un projectil de la defensa antiaèria ucraïnesa. El president dels EUA, Joe Biden ha afirmat que "és poc probable" que el míssil hagi estat disparat per Rússia.
En una intervenció telemàtica a l'inici de la cimera, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a aturar ara la guerra, i ha demanat als dirigents mundials que parin els peus a Vladímir Putin en l'ofensiva. "És el moment en què la guerra destructiva de Rússia pot i ha de ser parada", ha afirmat.
Zelenski va ser invitat a participar en la cimera el G20 tot i que Ucraïna no forma part d'aquest grup. Al final no ho ha fet presencialment, sinó per videoconferència.
El president ucraïnès ha parlat davant del G20 després de tornar de Kherson, la principal ciutat que Rússia va ocupar després de la invasió del 24 de febrer i de la qual es va retirar la setmana passada. "Ara, Kherson està alliberada", ha remarcat.
"No permetrem que Rússia agafi aire, recompongui les forces i llavors comenci un nou episodi de terror i desestabilització", ha apuntat. També s'ha declarat convençut de la victòria del seu país, però ha admès que encara caldrà "lluitar un temps".
Lavrov considera "poc realistes" les condicions de Kíiv per negociar
El parlament de Zelenski s'ha fet a porta tancada. No se sap si el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, present a la cimera en representació de Putin, era a la sala quan ha intervingut.
En qualsevol cas, en una roda de premsa aquest dimarts, Lavrov ha afirmat que Ucraïna "rebutja parlar" amb Rússia i això fa que sigui "difícil arribar a un acord". Lavrov ha opinat que les condicions d'Ucraïna per negociar són "poc realistes".
El canceller rus també ha acusat els països occidentals de voler "polititzar" la declaració del G20 amb una condemna de Rússia. S'espera que el text estigui consensuat aquest dimecres.
Propostes per exportar cereal i evitar el fred com a arma
Entre les propostes que Zelenski ha fet als líders del G20 i que ha recollit en un document hi ha garantir "el dret a l'alimentació de cada persona al món".
En aquest sentit, el president ha recordat que aquest dissabte caduca l'acord a què van arribar Moscou i Kíiv al juliol per permetre l'exportació de cereal.
El pacte permet la sortida d'Ucraïna d'uns 10 milions de tones de cereals i Kíiv proposa prorrogar-lo de manera indefinida.
Igualment, ha instat a garantir la seguretat en matèria nuclear i a contenir la "bomba radioactiva" que suposa la planta nuclear de Zaporíjia, que Rússia ha bombardejat.
I ha demanat que s'aturi l'intent de Rússia de "convertir el fred en una arma contra milions de persones".
Tot això, a més de l'alliberament dels presoners i deportats, la restauració de la integritat territorial d'Ucraïna, la retirada de les tropes russes i la fi dels atacs.
L'amfitrió de la cimera del G20, el president indonesi, Joko Widodo, va demanar la fi de la guerra en el discurs d'obertura de la trobada, en què va reclamar que s'eviti "una altra guerra freda".
Totes les mirades es posen en la Xina, que no ha condemnat la invasió d'Ucraïna. Alhora, però, el president Xi Jinping ha rebutjat "la instrumentalització" dels productes alimentaris i l'energia, fet que s'interpreta com una crítica a Moscou.