Zoo s'acomiada amb una gira després de 10 anys damunt dels escenaris

El grup valencià diu adeu després d'una dècada de música festiva i en català amb una gira de deu concerts, abans del comiat final a Gandia

Oriol Company MartínezActualitzat

Han estat deu anys de música, lletres reivindicatives i intenses gires dalt de l'escenari. Durant tota una dècada, el grup Zoo ha fet bramar i ballar un públic entregadíssim, cada vegada més extens, capaç d'omplir estadis d'arreu cantant en català.

Per a tots ells avui és un dia trist. El grup valencià ha anunciat en una publicació a Instagram que aquest 2024 s'acomiada amb una gira de deu concerts, un per cada any de trajectòria, que posarà el punt final on tot va començar, a Gandia.


La imatge d'aquest adeu és el "monet", la icona que sempre els ha acompanyat i que protagonitza el vídeo de comiat. Entre flaixbacs dels millors moments de Zoo i l'atenta mirada de Panxo, lletrista i líder del grup, cobra vida i desapareix a poc a poc en la foscor del bosc.


Referents de la música en català

Lluny queda el primer èxit, la pedra fundadora que va catapultar la banda a la fama. Era "Estiu" del 2014 i la història de Zoo encara estava per escriure. El single va revolucionar les xarxes i poc després van publicar el primer àlbum, "Tempestes venen del sud".


Els primers seguidors tan sols tenien com a referència Toni Sánchez, Panxo, el creador del grup i exmembre d'Orxata Sound System. Ningú podia imaginar aleshores que la mescla de rap i música electrònica amb lletres carregades de crítica social i política convertiria Zoo en referent als països catalans.

Amb un estil únic i provocador, s'han guanyat el reconeixement nacional i internacional. Tres àlbums d'estudi, un EP i dos discos en directe avalen una trajectòria completada. El darrer àlbum, "Llepolies" (2021), es va col·locar entre els deu més venuts a Espanya tan sols una setmana després del llançament.


"Tobogan", "Ventiladors" o "Vull", entre una llarga llista, s'han convertit en himnes de tota una generació. Per als seguidors, d'aquí però també d'arreu del món, és difícil quedar-se amb una única cançó. I és que han tocat on pocs grups que canten en català han arribat.

Un dels moments culminants, al Wizink Center de Madrid o al Palau Sant Jordi de Barcelona, plens de gom a gom. Però, a banda, també han omplert sales de concerts d'Anglaterra, Alemanya, França, Polònia, Hongria, Suïssa, Bèlgica o Palestina.

Deu anys, deu concerts

Fa una setmana ja van entreobrir la porta d'una possible retirada dels escenaris publicant un misteriós missatge a les xarxes socials que ha deixat els fans en suspens.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZOO POSSE (@zooposse)

 

Fins avui. Aquest any serà la darrera oportunitat per veure'ls en directe. A partir del març arrencaran una última gira de deu concerts únics, que farà parada a l'abril a Barcelona, a la Telecogresca.

També passaran per Madrid, Múrcia, Jerez de la Frontera, Bilbao, Lugo, Palma, el Viña Rock i l'Alterna Festival. L'últim concert, l'onzè, serà al Pirata Beach Festival, a Gandia, la ciutat on van començar a tocar.

Un adeu amb regust definitiu. Si hi haurà retorn o no per ara és una incògnita. Tan sols han comunicat que se'n van, bufant deu espelmes, per una porta ben gran plena de records. Com una "Cançó pòstuma".

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut