Mark Zuckerberg en una visita a França
Mark Zuckerberg en una visita a França (Europa Press/Julien Mattia)

Zuckerberg amenaça de tancar Facebook i Instagram a Europa si no pot obtenir-ne dades

Meta pressiona per poder transferir dades dels usuaris europeus a la seva seu als Estats Units, després que una sentència del TJUE invalidés el marc que feia servir fins ara

Felip GordilloActualitzat

"És probable que no puguem oferir alguns dels nostres productes i serveis més importants, inclosos Facebook i Instagram, a Europa." Amb aquesta frase, Mark Zuckerberg vol posar contra les cordes els reguladors per aconseguir un marc favorable per obtenir dades dels usuaris europeus.

Meta, l'empresa matriu de Facebook, WhatsApp i Instagram, té un problema des que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va invalidar el conegut com a "escut de privacitat". Aquest marc -fruit d'un acord entre els Estats Units i Europa- servia per, d'una manera planera, equiparar les regulacions de protecció de dades. Així, les xarxes socials podien moure les dades dels usuaris d'Europa a les seus americanes.

El juliol del 2020, el TJUE va deixar l'acord en paper mullat i ara Meta tem que no podrà obtenir, tractar i emmagatzemar fora d'Europa les dades amb què fa negoci.

En un informe enviat a la Comissió del Mercat de Valors (SEC) dels Estats Units, la companyia pressiona perquè hi hagi un nou acord amb Brussel·les que li permeti continuar funcionant com fins ara.

Meta, i altres tecnològiques, han continuat operant sense canvis malgrat la sentència. Què ha canviat? La companyia té oberta una investigació de la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda (IDPC) que ja va avisar l'agost del 2020 que estava incomplint el Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) de la Unió Europea. Meta preveu que la investigació acabi aquesta primera meitat del 2022 i avisa que podria afectar la capacitat de l'empresa per seguir transferint dades.


Europa contra Facebook, la iniciativa d'un activista

Els problemes que ara detecta Facebook són fruit del treball de l'activista austríac Max Schrems. És el fundador de l'ONG Europe vs Facebook i és qui va denunciar el marc actual al tribunal de Luxemburg.


Menys dades i menys usuaris

Tot i que Meta continua sent un gegant, sembla que comença a tenir els peus de fang. Aquest mes s'ha sabut que, per primer cop, ha perdut usuaris, i l'altra pota -les dades- li comença a trontollar.

La decisió del TJUE -que es pot resoldre amb un nou acord polític- fa que la companyia dirigida per Zuckerberg tingui més complicada la gestió de les dades. Però és que cada cop en té menys de disponibles gràcies a la nova tendència a protegir els usuaris. Apple ha abanderat aquesta protecció amb la nova política que permet triar si es vol o no que les aplicacions monitoritzin l'activitat.

Aquests problemes han tingut la seva repercussió a la borsa, on, en un sol dia, Facebook va arribar a perdre 200.000 milions d'euros.

ARXIVAT A:
FacebookInstagramInternetTecnologiaProtecció de dades
Anar al contingut