Al restaurant caníbal som de tradicions, i les nostres van més enllà de cuinar una bona escudella. Quan s'apropa el Nadal visitem La Central del Raval de Barcelona perquè el nostre llibreter de referència ens faci la tria dels millors llibres gastro que s'han publicat aquest any. Nacho Borraz en selecciona deu per a tots els gustos: per als que fan cuina de tota la vida, per al foodie, per al col·leccionista de curiositats i rareses, per al vegetarià i fins i tot per als apassionats de la música.  Pots agafar idees per regalar o també les pots incloure a la carta dels Reis.  "I cook rock'n'roll" de MusiCat (Editorial Neoperson) Tenim aquí un receptari molt original que pot ser un regal excel·lent tant per a amants de la cuina com del rock'n'roll. L'autora del llibre, que signa amb el pseudònim de MusiCat, proposa una sèrie de receptes segons l'estat d'ànim, i per això divideix els sentiments en cinc grans grups per als quals ofereix cançons i discos, en un exercici de sinestèsia valuós. Les receptes són preparacions de la cuina internacional igual que les cançons, que van des del punk i el rock més canyero a peces més pop. Alguns exemples curiosos: 'Lullaby', de The Cure, amb una pizza de pera, gorgonzola i mel, per a la melancolia; el 'Psycho Killer', de Talking Heads, amb musclos i salsa de coco, gingebre i llima per la rebel·lia o la sopa de safrà amb gambes que acompanya als The Smashing Pumpkings en els plats dedicats al desconcert. "Sopes" d'Ada Parellada (Editorial Random House) Una de les funcions més importants de la cuina és el sentiment de pertinença i el vincle emocional que genera, i entre tots els plats que ens ofereix la gastronomia, la sopa n'és un dels fonamentals. Les sopes ens evoquen els moments quotidians, sense floritures. No són ostentoses, passen desapercebudes, però van construint el record. Parellada ens dona la recepta de 50 sopes: algunes seves i d'altres de cuiners coneguts o de gent del món de la cultura. Sopes de pa, escudelles de pagès, cremes afrancesades dels burgesos modernistes i grans sopes elaborades pels millors xefs.   "México gastronomía vegetariana" de Margarita Carrillo Arronte (Editorial Phaidon) Margarita Carrillo Arronte és una de les grans especialistes i divulgadores de la cuina mexicana. Fa més de 35 anys que la dona a conèixer per tot el món a través de llibres, mitjans audiovisuals, conferències, cursos i restaurants. Aquest llibre, en contra del que majoritàriament es pot pensar, li ha servit per mostrar les profundes arrels vegetarianes de la cuina tradicional mexicana. Cal destacar tres trets fonamentals de la seva història culinària: la domesticació del blat de moro, la falta de bestiar, excepte alguns animals petits, i l'extraordinària biodiversitat de les terres mesoamericanes. Hi ha un capítol sencer dedicat als llegums donada la seva importància en les dietes veganes com a aportació essencial de proteïnes. També hi trobem postres, pans, xiles farcits, begudes, moles La prova que la cuina vegetariana està molt arrelada a la història culinària de Mèxic.   "Verdupedia, cocina vegetal para preparar en casa"  de Rodrigo de la Calle (Editorial Planeta Gastro) No és aquest el primer llibre de Rodrigo de la Calle, ni el primer en el qual els vegetals són els protagonistes dels plats, però l'original d'aquest és que és un catàleg de les preparacions del seu restaurant madrileny El Invernadero. Ens dona idees increïbles per cuinar les verdures de manera diferent, i poder treure'n el màxim partit. 150 receptes adaptades per poder-les fer a casa sense cap complicació. No es tracta de receptes exclusivament vegetals: en algunes s'utilitzen productes d'origen animal (com el formatge, la mantega o els ous), però s'usen per ressaltar els valors, sabors i aromes dels vegetals.   "La cuina catalana. 800 receptes d'avui i sempre", de Josep Lladonosa i Giró (Editorial Random House) Per fi, hem de celebrar que s'ha reeditat aquest clàssic de la cuina catalana publicat el 1991 i esgotat durant anys. L'ànec amb peres, els rovellons a la brasa amb all i julivert, l'arròs a la cassola, el bacallà amb mongetes o els musclos amb salsa marinera amb la seguretat que seran receptes 10 perquè surten del saber i l'experiència de Josep Lladonosa, cuiner i mestre de cuiners. Val a dir que no hi trobaràs aquí cap fotografia No és l'estil al qual ens hem habituat en l'última dècada pel que fa als llibres de cuina. El seu apartat gràfic no és el més important; aquí l'important són les preparacions i les diferents maneres de preparar els plats tradicionals.   "Història de la cuina catalana i occitana, vol. 5: El bacallà, la carn, els menuts" de Vicent Marqués (Editorial Sidillà) El valencià Vicent Marqués té 72 anys i en fa molts que es dedica a recopilar la història de la cuina catalana i l'occitana, dues cuines germanes. I li hauríem de fer un homenatge per la feinada monumental que està fent. Aquest volum, dedicat al bacallà, la carn i els menuts, és el cinquè dels 10 que té previst escriure. No es tracta tant d'una història de la cuina, sinó d'una història dels plats tradicionals amb totes les seves variants territorials, les seves relacions amb la literatura i la cultura popular, totes les variants filològiques i una cura increïble per les cites històriques que el converteixen en un llibre de referència. "Falastin, un viaje culinario" de Sami Tamimi i Tara Wigley (Editorial Salamandra) Si ets un apassionat de la cuina del Pròxim Orient o ets fan de Yotam Ottolenghi, aquest és el teu llibre! Una immersió per la cuina palestina que ens farà viatjar per Betlem, Jerusalem, Nablus, Haifa, Akka, Natzaret, Galilea i Cisjordània, per descobrir que cada regió té la seva identitat i una història per explicar. "Falastin" és una carta d'amor a Palestina, la terra i la seva gent, amb 110 receptes. En aquest llibre, tot és deliciós! Amanides, sopes, pans, guisats, dolços I val a dir que les fotografies del menjar i dels paisatges són impressionants.   "Cocina nórdica", de Nina Olsson (Editorial Planeta Gastro) Fa només unes setmanes que Nina Olsson va tancar el seu restaurant de cuina sueca a Barcelona, l'únic a Espanya. Com a llegat ens deixa aquest llibre de cuina casolana, amb plats del dia a dia i d'altres per a grans celebracions Alguns d'ells es trobaven al seu restaurant "Pappa Sven". Predominen les preparacions amb productes humils: l'arengada, la patata, els fruits del bosc, les pomes i els cereals, el porc o el xai sense trobar a faltar els clàssics de la cuina nòrdica: els fumats i una bona col·lecció de galetes i pastissos. Les explicacions són molt clares i les receptes van acompanyades de petits capítols sobre les tradicions sueques. "Pasta Grannies", de Vicky Benninson (Editorial Salamandra) Potser ets dels que ha quedat enganxat amb el canal de youtube de Pasta Grannies, tot un furor amb milers de seguidors a tot el món. Aquest llibre és la versió escrita d'aquests vídeos, que fan un recorregut per tot Itàlia per ensenyar com les àvies elaboren pasta artesanalment. Durant un viatge de recerca a Itàlia, Vicky Benninson va detectar que aquesta cuina tradicional no s'estava transmetent als més joves i va decidir immortalitzar la seva manera de fer. El llibre és el seu homenatge personal a aquestes dones grans i sàvies, i a la seva cuina. Elegant, ben il·lustrat i amb magnífiques fotografies, és un dels millors receptaris de cuina regional italiana que s'hagi publicat. Alguns plats són difícils perquè són tan senzills que la seva excel·lència depèn dels anys de pràctica de les cuineres.   "Copia singular", d'Ainhoa Aguirregoitia (Editorial Koan) Aquí continuem a Itàlia, però amb versions molt més senzilles. Un receptari sense complicacions pensat per a cuineres i cuiners principiants, o amb ganes de donar un toc diferent a les seves pastes i les seves pizzes. El llibre demostra com aconseguir explosions de sabor amb molt pocs ingredients Això sí, sempre millor si són de bona qualitat. Ainhoa Aguirregoitia és una de les creadores de Colmado Singular, una botiga online de productes TOP, alguns dels quals utilitza per als antipasti, pastes, pizzes i risottos que surten al llibre. Bona lectura i bon profit!