El programa s'estructura en diversos apartats que complementen la història central de la parella protagonista:
-
La salutació. Els protagonistes es presenten i protagonitzen una primera mostra de diàleg cultural: la salutació. Com us saludaríeu al lloc d'origen de l'aprenent? Com ens saludem a la catalana?
-
Mapamundi. Què en sabem del lloc d'origen dels aprenents? A cada programa farem un sondeig, treurem un mapamundi mut al carrer i veurem com anem, tots plegats, de geografia.
-
El somni. A cada programa l'aprenent li explicarà al voluntari alguna història, llegenda, somni que tingui a veure amb el seu lloc d'origen per il·lustrar la cultura de la qual prové. Aquesta pastilla s'il·lustra amb un grafisme.
-
La retrobada. Fem retrobar parelles que ja van seguir el programa de voluntariat i veurem quin ha estat el resultat de les deu hores de conversa. Sabem que sovint les parelles acaben establint una amistat que va més enllà del voluntariat, d'altres es deixen de veure, però segur que tenen ganes de tornar-se a trobar.
-
La teva, la meva llengua. Tant el voluntari com l'aprenent ens diran quina paraula, frase feta, expressió de la llengua de l'altre els agrada.
Els temes que articulen cada programa giren al voltant d'accions quotidianes com poden ser comprar i vendre, anar al metge, el vestuari, el menjar, l'esport, l'oci, anar al banc, les tradicions, les feines del camp, oficis diversos, la casa, l'escola, etc.
Els objectius de "10 cites" són:
- Fomentar l'ús social de la llengua catalana.
- Donar a conèixer el voluntarisme lingüístic com a bona pràctica social i cultural.
- Introduir la idea de conviure en normalitat entre individus de procedències diverses.
- Entretenir amb un to fresc i desenfadat, però sempre respectuós amb la llengua.
"10 cites" és una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Media 3.14 / Mediapro. Compta amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat.
Per més informació sobre l'experiència del Voluntariat per la Llengua:
www.vxl.cat