L'any 83 s'aprova la Llei de normalització lingüística que regulava la difusió de la llengua i la cultura catalana a través dels mitjans de comunicació públics, ràdio i televisió. Uns mesos després comencen les emissions experimentals del primer canal de televisió íntegrament en català. Un grup de professionals comencen a dissenyar un nou mitjà de comunicació on tot estava per fer, fins i tot, els criteris lingüístics. En aquella època, per primera vegada, els actors americans parlarien en català i veuríem partits del Barça retransmesos en la nostra llengua. Professionals de la ràdio i la televisió, lingüistes i traductors ens explicaran quins eren els reptes i com van trobar les coordenades d'una llengua que respectés els criteris lingüístics i fos propera a l'espectador.
Aquell dia, una roda de premsa conjunta del president dels Estats Units, Bill Clinton, i del primer ministre britànic, Tony Blair, anunciava que s'havia completat el mapa genètic humà. El projecte havia trigat 15 anys a dur-se a terme i és, probablement, la notícia que tindrà més repercussió en el nostre futur. Dos científics catalans, Roderic Guigó i Josep Francesc Abril, van participar en aquell projecte i ens explicaran com ho van viure. Pocs anys després, la seqüenciació del genoma ja comença a tenir aplicacions pràctiques: investigacions mèdiques, càncer, selecció d'embrions o la genètica forense fa temps que avancen gràcies a la feina d'aquells científics. Metges i pacients ens explicaran com s'han beneficiat d'aquell avenç històric
Més de 700 persones sense papers decideixen iniciar una protesta històrica. L'església els dóna refugi per fer visible una problemàtica que afectava centenars de milers de persones que vivien amb por de ser expulsats del país. Parlarem del fenomen migratori que fa que, en pocs anys, Catalunya passi de 6 a 7 milions d'habitants.
A la 1.23 de la matinada esclatava el reactor número 4 de la central nuclear d'Ucraïna, l'accident més greu de la història de les centrals nuclears. En aquest capítol abordem el debat sobre l'energia nuclear i el model energètic a partir d'altres grans desastres ecològics. Però també recordarem els fets que van passar a la central de Vandellòs l'any 1989, quan un incendi va estar a punt de provocar una tragèdia de grans dimensions. És un capítol poc conegut de la nostra història que el reviurem amb els treballadors i els bombers implicats, que van viure unes hores dramàtiques a la central del Baix Camp.
Miquel Ramon, Albert Closas o Miren Etxezarrreta són alguns dels protagonistes d'aquest capítol. Periodistes i economistes ens ajuden a recordar com es va dur a terme la unitat monetària d'Europa just en un moment històric en què se'n qüestiona la unitat.
L'incendi que comença a Aguilar de Segarra és el més ràpid registrat a Europa. En tres dies crema sense control unes 20.000 hectàrees i representa un abans i un després en l'extinció al nostre país. Va ser la confirmació que estàvem tenint un altre tipus d'incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema i la manca de gestió forestal. Bombers i afectats reconstruiran aquells tres dies de juliol i, al mateix temps, els científics ens explicaran perquè els incendis seran un dels riscos futurs associats al canvi climàtic.
A les 2.44 minuts d'aquell dia, una coalició internacional bombardejava Bagdad iniciant l'operació "tempesta del desert", una guerra televisada de la qual els Estats Units controlaven la imatge. Aquest és un capítol que tracta sobre els conflictes armats que han marcat aquest període històric: la guerra dels Balcans, el genocidi de Ruanda o la guerra d'Angola. Periodistes i fotògrafs, Eduard Sanjuan, Bru Rovira , Sandra Balsells, Gervasio Sánchez i Esteve Soler, reflexionen sobre les seves experiències com a cronistes de guerra.
Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman o Joshua N'dour visiten Barcelona en un concert mític. Són els anys en què el rock s'alia amb les ONGs per fer campanyes d'ajuda i solidaritat amb el Tercer Món. A partir d'aquest concert emblemàtic a la ciutat, parlem de l'evolució dels moviments socials al llarg d'aquests trenta anys.