Catalunya nit
Periodista de Catalunya Ràdio
@miqueljarque19/05/2022 - 17.17 Actualitzat 19/05/2022 - 19.34
La violència infantil és una realitat cada vegada més present a internet i a les xarxes socials. De fet, en els últims cinc anys s'han incrementat un 10% els assetjaments a menors a través de les xarxes.
Tres de cada deu abusos a menors es produeixen en un entorn digital. Són dades del Ministeri de l'Interior que s'han fet públiques en una jornada internacional sobre infants i xarxes.
Davant d'aquesta alerta, un panel internacional d'experts convocats per EDUCO, membre de Child Fundation Aliance, exigeixen a les administracions més inversió per prevenir qualsevol tipus de violència en línia.
Ens en parla Guiomar Todó, directora d'EDUCO:
"És important formar els infants perquè identifiquin que allò que estan rebent és ciberassetjament, ciberassetjament sexual, gruming, sexting i és important que sàpiguen com ho poden identificar."
Aquesta formació passa per crear espais de confiança perquè els nens i nenes sentin que no estan sols, tal com explica Liliana Arroyo, cap d'Innovació en la societat digital de l'I2cat:
"Cal provocar situacions educatives com, per exemple, a través de l'oci digital compartit. Podríem no explicar-li mai a una criatura com es creua el carrer perquè ens acabaria imitant."
"Però en el món online, si no creem aquests espais d'oci digitals compartits o de consum digital compartit, serà impossible educar. Per tant, toca acompanyar."
El ciberassetjament no és un joc i cada vegada n'hi ha més casos. El problema, però, és que la majoria de nens i nenes admeten que no tenen prou criteri per detectar situacions de perill.
Des de l'IES Rafael Alberti de Badalona, però, han aconseguit establir algunes claus per ser més conscients dels possibles riscos quan es contacta amb algú a través de les xarxes socials.
Nazar Romanyuk, de 14 anys, és un dels alumnes:
"Quan quedes amb aquella persona podem avisar els nostres pares, amics o coneguts de la trobada. També s'ha d'intentar quedar en un lloc públic, on hi hagi molta gent."
EDUCO recorda que al món cada dia 200.000 nens es connecten per primera vegada a internet i la majoria de vegades ho fan sols.