Si sou dels que us agraden les bombolles per brindar, us proposem tastar alguns escumosos que se surten dels estàndards i us poden anar bé per a la nit de la revetlla, per a una celebració o per donar un aire festiu a qualsevol àpat. I de pas desmuntem un parell de tòpics sobre aquestes begudes. Ni vins de postres ni provoquen acidesa L'expublicista i escriptor Jordi Luque Sanz, prescriptor d'"Un restaurant caníbal a Berlín", assegura que els escumosos són vins extremadament versàtils. N'hi ha de secs, sense sucre residual, i de dolços, que sí que van bé amb les postres. N'hi ha de diferents varietats i d'elaborats amb diferents mètodes i, per tant, tenen un ventall aromàtic enorme. N'hi ha amb criances llargues i n'hi ha de molt joves, més complexos o més directes Així que són molt més que uns vins per a les postres. N'hi ha per a cada moment. De fet, podeu acompanyar un sopar sencer amb escumosos triant els adequats. L'altre tòpic que ens ha desmuntat en Jordi Luque Sanz és sobre l'acidesa: no és veritat que els escumosos provoquin acidesa si no és que begueu un escumós amb acidulants afegits molt disparats o que tingueu un problema estomacal. "Un escumós de qualitat no us farà venir més o menys acidesa que cap altra beguda alcohòlica." Amb tot això sobre la taula, ens falten les copes i el beure. Aquí us donem algunes idees per brindar durant la revetlla amb escumosos atípics que deixaran bocabadat a més d'un. Bruant, del Celler de les Aus-Alta Alella Bruant, del Celler de les Aus-Alta Alella Bruant, de la DO Cava, és un escumós molt especial per diferents motius: està elaborat amb el mètode ancestral (és a dir, no es fan dues fermentacions diferents com en el mètode tradicional sinó només una), és el primer escumós natural que van elaborar al Celler de les Aus Alta Alella, i el primer escumós sense sulfits que es va fer a tot l'estat espanyol. Està fet amb pansa blanca, que és com li diuen al raïm xarel·lo al Maresme, i té un toc salí i aroma d'herbes anisades, com el fonoll. Cal tenir en compte que és ecològic, no té sulfits afegits i que passa com l'aigua. Funciona per acompanyar uns aperitius, fer una amanida, uns formatges, un arròs o la coca de Sant Joan. Per cert, el Celler de les Aus, Alta Alella, és un lloc fantàstic per visitar en família! Hermós, del celler Pardas al Penedès Hermós, del celler Pardas al Penedès Ramon Parera i Jordi Arnan, enòleg i agrònom respectivament, vam començar el projecte PARDAS l'any 1996, amb la idea d'elaborar els millors vins possibles a la finca Can Comas. L'Hermós és un corpinnat, una marca que aplega cellers productors de vins escumosos de qualitat que va néixer per distingir-se de la DO Cava al cor del Penedès. Està elaborat amb dues varietats del seu territori: xarel·lo i sumoll, i té uns quatre anys de criança, que no està malament És deliciós i t'acompanyarà perfectament tot l'àpat. Pinky way, un PetNat del Penedès Pinky way, un PetNat del Penedès Segurament molts no sabeu que és això de PetNat. Doncs bé, és l'acrònim en francès de Pétillant Naturel, que podríem traduir com a escumós natural. Els PetNats són vins amb bombolla fina, frescos i amb baix grau alcohòlic. La seva característica (estètica!) més important és que l'ampolla porta una xapa, com la cervesa. Hi ha mercats internacionals saturats, cosa que encara no ha passat aquí. El Pinky Way l'elabora la Núria Renom al Penedès amb ull de llebre i moscatell d'Alexandria. No es premsa, sinó que es deixa sagnar, és a dir, que el vi vagi decantant sense més pressió que la que fan els mateixos grans de raïm. El resultat és un vi divertidíssim, directe, que pots prendre quan et vingui de gust però que nosaltres imaginem d'aperitiu. L'Enclòs de Peralba, un PetNat del Penedès L'Enclòs de Peralba, un PetNat del Penedès L'Enclòs de Peralba és el petit projecte del Roc i Leo Gramona. Potser el cognom us sona perquè és un dels cellers catalans més importants i prestigiosos d'escumosos a Sant Sadurní d'Anoia. Doncs bé, Roc i Leo volen recuperar vins i varietats esteses al Penedès abans que el xarel·lo i el macabeu fossin molt plantats. El seu leitmotiv diu: "Make Penedès great again!" L'escumós que us proposem està fet amb malvasia, que els connecta amb Sitges i tota la zona del Garraf. Pot ser una opció fantàstica per introduir la gent jove en el món del vi. Dona notes d'estiu i és pura festa! Txin-txin!