Catalunya nit
Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio
18/04/2023 - 08.00 Actualitzat 21/04/2023 - 10.19
"Miràbilis" és una novel·la enginyosa que atrapa per la seva originalitat. Llegir-la és com entrar a "Alícia al país de les meravelles" combinada amb "Robinson Crusoe", amb aventures, mons paral·lels i imaginació.
Ens parla d'un aspirant a escriptor que, fugint de l'expansió del nazisme, se'n va a l'illa de Miràbilis, on la gent és extravertida, estrafolària i a més tenen una característica comuna: quan tenen algun petit problema, l'aboquen escrivint a raig. L'escriptor no pot fugir d'aquest cant de sirenes i s'hi queda a viure, amb tot el que això comporta. Una obra desbordant plena de vida.
Escrita en primera persona, aquesta primera novel·la ens parla de la recerca de la identitat d'una noia, la Nur. Rememorant la seva vida des dels 9 anys fins i als vint-i-tants, l'obra fa un viatge a la recerca personal per intentar entendre i acceptar el món. Un diàleg interior intens dividit en capítols, cadascun dels quals mostra com és la seva vida.
L'especialista en estratègia digital Anna Codina fa un retrat de la falsa vida online amb un gran domini dels llenguatges de les xarxes i una bona descripció dels personatges.
Hi ha dos protagonistes: la Muriel, que es vol obrir camí com a influencer, i el Robert, que també ho vol fer com a programador informàtic. Tots dos van a viure a Londres per fer possible el seu somni, però allà descobriran els entramats de les grans empreses, l'esclavatge dels algoritmes, la nova economia dels "likes" i les misèries del món dels influencers, capaços de tot per uns quants "m'agrada".
Un llibre que commou des de la primera pàgina. A partir de la seva pròpia experiència, l'escriptora i diputada al Congrés fa un viatge per la història de dones que per raons físiques van perdre la raó després de parir, amb depressions o quadres d'ansietat. Invisibilitzades, negades i menyspreades, a moltes d'aquestes dones se les va tancar en manicomis i algunes ja no van poder tornar a veure els seus fills.
El llibre és un viatge a la mitologia, a la història de la medicina i a la literatura, que combina amb intel·ligència amb el seu propi viatge personal i íntim. El d'una dona que va poder trencar la boira fosca que no la deixava veure més enllà del propi dolor.
Un debut per la porta gran d'aquesta jove autora italiana que s'ha convertit en tot un fenomen literari. Va guanyar el premi Calvino el 2021 i s'ha traduït a una trentena d'idiomes abans fins i tot de la seva publicació en italià.
Ambientada en la dictadura de Mussolini, se centra en l'amistat entre dues nenes de classe social diferent. Una és salvatge, sempre va bruta i descalça, però es magnètica, i al poble l'anomenen La Malnada. Una història d'amistat, denúncia i opressió, que apel·la a la desobediència i a la resistència de dues nenes que no es volen sotmetre a l'abús de poder dels homes. Periscopi, sempre atenta a les novetats de qualitat, publica ara el llibre amb traducció de Pau Vidal. Lumen la publica en castellà amb traducció d'Ana Ciurans Ferrándiz.