Catalunya nit
Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio
20/04/2023 - 17.29 Actualitzat 21/04/2023 - 10.20
Les delicatessen són menges exquisides. Si ets un gurmet, però no del menjar sinó dels llibres, t'hem parat una taula on trobaràs una selecció de productes refinats.
Una poderosa novel·la inèdita del llegendari cantautor, que va escriure quan tenia vint-i-pocs anys. L'autor de "Suzanne", que de jove volia ser poeta i narrador, ens parla de la transformació radical que viu un home quan es veu obligat a acollir el seu avi a casa seva. Una obra sarcàstica que va acompanyada de quinze contes i un guió que exploren temes com la vergonya, la ràbia o la llibertat.
El grapat d'editors que van rebutjar aquesta òpera prima d'una de les grans icones del segle XX es deuen estirar els cabells per la seva falta de visió.
Que Elizabeth Strout és una de les millors escriptores contemporànies ja se sap, però ella, lluny de dormir a la palla, a cada novel·la se supera. L'amor, la pèrdua i la solitud són temes que planen en aquesta nova pirueta, on recupera el personatge de Lucy Barton, que apareix en altres novel·les. Aquí ja és una dona més gran i sàvia, que s'ha d'aïllar amb el seu exmarit a causa de la irrupció de la covid.
Prosa aparentment senzilla, que s'endinsa en el més fons del cor per fer un nou retrat sobre la fragilitat humana.
Un debut que parla sobre la crisi d'identitat d'una jove urbanita. Amb frases i pàgines que es llegeixen gairebé a ritme de rap, és un dialeg interior sense concessions, amb un punt de desengany i angoixa, que pot arribar a incomodar en alguns moments. I tot amb un llenguatge directe, trencant normes, amb anglicismes, castellanismes i argot.
No vol ser un retrat generacional, però sí que és una radiografia del desencís i la desorientació amb la qual l'autora va guanyar el premi Llibres Anagrama de Novel·la.
Dostoievski va tenir una vida intensa i ara, per primera vegada, es publiquen les seves cartes en català. Bé, una selecció, perquè va escriure més de tres mil pàgines. Aquí s'hi troben des de les seves primeres cartes fins a les missives de l'època en què va publicar "Crim i càstig" i es va casar amb la seva segona dona.
Textos espontanis, com el que va enviar al seu germà Mikhaïl, on explica què va sentir quan se li va commutar la pena de mort només uns segons abans que l'anessin a executar.
El presidi, els deutes o l'addicció al joc són temes que apareixen a les cartes i per això llegir-les permet tenir una visió integral del gran mestre rus i entendre per què i en quin entorn va escriure obres cabdals sense les quals avui la literatura, i qui sap si l'home, seria molt diferent.
Triem aquest llibre perquè fa un sincer toc d'alerta sobre la manera com vivim i defensa el ruralisme com la millor opció de supervivència. Una crida honesta de l'autora, que fa anys va decidir establir-se en una borda centenària al Pallars Sobirà. Una "rural domesticada", com es defineix a si mateixa, que fa una mirada conscient a l'entorn a través del pas lent de les hores.
Val la pena llegir-lo, ni que només sigui per la deliciosa descripció que fa d'un arbre, des que neix fins que es torna cendres en el foc d'una xemeneia.