La història de la gran majoria de receptaris d'arreu del món està bastida sobre el pa sec com a fonament: sopes, romescos, picades, postres, berenars, cremes, migas... Així que pretendre donar receptes concretes per aprofitar-lo seria absurdíssim! Per tant, no serem exhaustius, perquè és impossible, però serem tan amplis com puguem: us proposo idees per aprofitar totes aquestes restes de pa d'ahir, d'abans-d'ahir i de qui sap quan.   Fer-ne pa ratllat El primer que pots fer per aprofitar el pa sec és acabar-lo de destruir: fer-ne pa ratllat o farina de galeta. Per fer-ho, pots picar el pa amb una batedora de ganivetes, amb la Thermomix o bé amb una picadora manual. És una opció molt senzilla. Només has de guardar les puntes de pa al congelador i el dia que vulguis aprofitar-les, col·locar-les al forn perquè s'assequin i es daurin una mica. Així, el pa ratllat quedarà menys humit i més cruixent! Fornejar el pa ratllat ajudarà que sigui més cruixent (Pixabay) Fer picades També pots aprofitar aquestes restes de pa per fer picades. La recepta que et proposo és ben senzilla i et servirà per tenir-ne sempre a punt! Per començar, agafa aquestes puntes i trossos de pa i escull si vols fregir-les, assecar-les al forn o torrar-les a la torradora. Un cop fet això, posa-les al túrmix i barreja-ho tot amb fruita seca torrada pelada, un parell de grans d'all i, si vols, fins i tot, pots posar-hi una presa molt petita de xocolata. Ho piques tot i ho poses en un tàper al congelador. D'aquesta manera, podràs enriquir qualsevol guisat, cassola, sopa o fideuada en pocs segons.   Crostons de sabors i colors diferents Aquesta és la recepta més moderna de totes. Consisteix a fer crostons de gustos i colors diferents. Comença per rescatar el pa i retirar-li la crosta amb un ganivet gros. Un cop fet això, talla'l a dauets petits i els poses en un bol. Mentrestant, aprofita per anar fonent una mica de mantega amb un cop de microones, l'aboques al bol amb els dauets de pa i els espolses amb les herbes i espècies que vulguis: a mi m'agrada fer-ho amb sal i pebre, amb parmesà ratllat o sal d'all i orenga, per exemple. Fes voltar els dauets de pa al bol amb la mantega perquè quedin ben amarats i amanits i ja els podràs escalfar al forn a 180 graus fins que es daurin i quedin ben cruixents. Finalment, només quedarà remenar-los un parell de vegades i llestos!   Sopes torrades Entrem al terreny de les sopes de pa. Dins d'aquesta categoria de sopes torrades hi ha la meva preferida, la més ràpida de fer i la més barata del món mundial: la sopa torrada de l'aigua de les mongetes! La recepta es diu així perquè es fa amb l'aigua de cocció de les mongetes. Però, si no en tens, sempre pots experimentar amb el que més et convingui i t'agradi: amb brou de carn, de pollastre, d'escudella, de verdures... Hi ha tot tipus de sopes de pa (Pixabay) Per fer-ho, només caldrà que agafis el pa sec o congelat que tinguis, el tallis a tiretes ben fines, a juliana, com fent-ne encenalls, i els dauris lleugerament al forn. Quan ho tinguis, ja podràs escaldar aquestes serradures de pa fent-les bullir dins del brou de mongetes. I si vols coronar-te, també hi ha la versió de luxe: hi pots afegir pilotilles. Només caldrà que facis una pasteta que permeti fer boletes per enfarinar i les fregeixis abans d'abocar-les a la sopa torrada!   Torrades de Santa Teresa Anem a les receptes més dolces. Si el que vols és fer postres, és el moment d'invocar les torrades de Santa Teresa! Són molt senzilles de fer. Només et cal una barra de pa d'abans-d'ahir sencera. Agafes un litre de llet, la fas bullir i l'infusiones amb matafaluga. Ho coles i hi poses en remull la barra de pa vell tallada a llesques gruixudes. Quan siguin ben xopes, les escorres una mica, les passes per ou batut i les fregeixes en oli de gira-sol ben calent i per totes dues bandes. En sortint de l'oli les escorres amb paper absorbent i les espolses amb sucre i canyella en pols. I ja les tindràs a punt! Les torrades de Santa Teresa són molt senzilles de fer (CCMA)