Catalunya Migdia
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepoblet10/07/2023 - 17.35 Actualitzat 10/07/2023 - 21.06
Els investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona han creuat dades de temperatures i mortalitat de 35 països de maig a setembre del 2022. La conclusió és que les onades de calor i els valors extrems registrats en aquest període, amb termòmetres marcant fins a quatre graus per sobre del que es considera normal, són la causa d'almenys 61.000 morts.
A Itàlia n'hi va haver 18.000 i a Espanya, el segon país de la llista, 11.000. Joan Ballester, un dels científics que firmen l'estudi, afirma que víctimes de les altes temperatures no haurien mort sense tanta calor:
"Sobretot són persones vulnerables amb malalties cardiovasculars i respiratòries preexistents per a les quals la calor és un factor addicional que pot provocar la mort. Són morts que no haguessin passat si aquestes temperatures no s'haguessin registrat."
Entre els morts, hi ha un 63% més de dones que d'homes, bàsicament perquè estem parlant de gent gran i l'esperança de vida de la població femenina és més alta que la de la masculina. Segons Ballester, el fet que la calor extrema es perllongui durant molts dies i nits seguits agreuja el problema:
"Si les nits són molt càlides, el cos no té aquest mecanisme per reposar i refredar-se i el sistema cardiovascular està en constant estrès. Si, a més, aquestes condicions no només es perllonguen dia i nit sinó també durant diversos dies, persones que podrien haver sobreviscut no ho facin."
Els investigadors d'ISGlobal estimen que si no es prenen mesures per atenuar els efectes de l'escalfament global en els nostres cossos, la mitjana de morts per calor a Europa serà d'unes 68.000 persones el 2030 i pujarà fins a les 94.000 al 2040. Les perspectives no són bones. Hi ha onades de calor arreu del planeta i l'Organització Meteorològica Mundial confirma que els termòmetres estan registrant valors rècord tant a la terra com al mar, amb temperatures mai vistes fins ara.
El 7 de juliol ha estat el dia més càlid des que en tenim registres, amb una temperatura global mitjana de 17,24 graus, 0,3 per sobre de l'últim rècord. Les Nacions Unides parlen de canvi climàtic fora de control i els meteoròlegs posen exemples que ho il·lustren.
A part de les onades de calor a pràcticament tot el planeta, hi ha una pèrdua de gel sense precedents a l'Antàrtida, i l'Atlàntic Nord ha assolit temperatures mai vistes. Michael Sparrow és el cap del Programa de Recerca en Canvi Climàtic de l'Organització Meteorològica Mundial:
"Quan els oceans s'escalfen, també s'escalfa l'atmosfera. Això afecta la pesca però també provoca fenòmens meteorològics extrems i, òbviament, també la pujada de temperatures."
El professor de la Universitat de Barcelona Jofre Carnicer, relator dels informes de l'lPCC sobre canvi climàtic, considera summament preocupant la situació en què estem, però subratlla que encara tenim una oportunitat de parar la pujada de temperatures: cal una retallada dràstica de les emissions de gasos d'efecte hivernacle:
"Sí que hi ha la possibilitat de regular i fins i tot revertir les temperatures. Hem d'anar a l'arrel del problema, que són les emissions de gasos d'efecte hivernacle i reduir-les. Ho hem de fer molt ràpid. En 10 anys cal reduir-les a la meitat i el 2050 tenir societats neutres o pràcticament neutres en emissions."
El Mediterrani és una de les zones del planeta on l'escalfament és més notable. Ara mateix, la meitat d'Espanya està en alerta per altes temperatures. A Andalusia, les alertes estan en vermell per risc extrem, amb termòmetres que poden arribar als 44 graus.