24/11/2018
Subtítols en: català
Subtítols en: català
"Acció política" aborda la tercera setmana del judici del Procés amb les declaracions de Carme Forcadell i Jordi Cuixart i la dels testimonis, principalment polítics que han estat interrogats per les acusacions i les defenses. Ens fixem en la vivència, des del Parlament, de l'interrogatori a l'expresidenta de la cambra amb persones del seu entorn més personal i amb els suports rebuts de treballadors i grups parlamentaris sobiranistes. També entrevistem l'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, que explica en un llibre l'experiència viscuda en aquells fets d'octubre i és crític amb algunes decisions. I repassem la setmana parlamentària en un ple on s'ha debatut sobre els pressupostos de la Generalitat i s'ha convalidat el decret per regular els VTC.
"Acció política" fa balanç, aquesta setmana, d'una nova setmana intensa de declaracions al Tribunal Suprem en el judici del procés. Han declarat Jordi Turull, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Ens fixem també en les crítiques de l'oposició sobre l'aturada de l'activitat parlamentària. Analitzem amb els partits què en pensen i expliquem amb dades què s'ha fet fins ara al Parlament durant aquesta legislatura. La precampanya a Espanya també ha format part de l'actualitat política aquesta setmana, quan falten pocs dies perquè es dissolguin les corts per convocar eleccions anticipades. I, en una setmana en què el president del Parlament Europeu ha vetat una conferència del president Quim Torra i de l'expresident Carles Puigdemont a l'eurocambra, ens preguntem sobre els reptes de futur de la Unió Europeu amb els diferents eurodiputats catalans.
"Acció política" fa aquesta setmana balanç del judici del procés que ha començat aquesta setmana al Tribunal Suprem. Repassem els millors moments de les declaracions d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn i preguntem als diferents grups parlamentaris com han vist aquests primers dies de judici. També ens fixem en alguns dels detalls més destacats de tres dies d'interrogatoris i posicionaments intensos. També abordem l'altra gran notícia de la setmana. L'anunci de Pedro Sánchez que ha convocat eleccions anticipades pel 28 d'abril. Fem repàs d'aquests vuit mesos de govern socialista i repassem com analitzen els partits aquest avançament electoral. Per últim, amb dos historiadors recordem un antecedent semblant al del judici del procés. El que es va fer al president Companys i els seus consellers a mitjans dels anys 30. Se'ls va condemnar a 30 anys de presó per rebel·lió. Després, el govern republicà de Manuel Azaña els va amnistiar, poc abans que esclatés la Guerra Civil.
"Acció política" entrevista aquesta setmana el portaveu de Ciutadans al Parlament. Amb Carlos Carrizosa conversem sobre aspectes de l'actualitat com el diàleg entre els governs de Torra i de Sánchez i la polèmica del relator, la manifestació contra el govern del PSOE, l'inici del judici del procés i la política de pactes després d'Andalusia, en què Cs i Vox han arribat a acords per separat amb el PP. Quan falten tres dies per l'inici del judici de l'1 d'octubre analitzem els trasllat dels presos independentistes i com està previst que es desenvolupin els interrogatoris. També recordem el judicis que s'han fet al Suprem, on no és habitual que se celebrin gaires vistes. Repassem l'actualitat parlamentària d'aquests dies i la setmana en què el president del govern espanyol ha fet una visita sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans, també analitzem amb eurodiputats catalans com s'ha viscut el conflicte català al Parlament Europeu.
"Acció política" entrevista aquesta setmana el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, amb qui conversem sobre l'imminent judici sobre l'1 d'octubre, el trasllat dels presos i preses independentistes a Madrid, el diàleg amb el govern espanyol i les negociacions sobre els pressupostos. Repassem la setmana política amb actes de suport als presos i amb una intensa agenda parlamentària en què destaca la compareixença del conseller d'Interior al Parlament i la comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, que dimarts es va reunir a Ripoll. També analitzem la crisi a Podem i preguntem a experts i politòlegs sobre la irrupció de Vox en el mapa polític, la setmana que el CIS pronostica que augmenta en intenció de vot directe
Acció política entrevista aquesta setmana la diputada de Catalunya en Comú Podem , Marta Ribas amb qui analitzem l'actualitat política de la setmana, el debat pressupostari, les detencions d'independentistes per les mobilitzacions de l'1 d'octubre i l'inici les pròximes setmanes del judici als presos independentistes. Sobre el judici de l'1 d'octubre analitzem també els escrits que han presentat les defenses i quins passos en el procés judicial es produiran els pròxims dies. També mirem a Europa en una setmana en què el Parlament Europeu ha rebut la visita del president del govern espanyol , Pedro Sánchez. I fem una mirada de prop al vicepresident del parlament José María Espejo-Saavedra de Ciutadans i descobrirem algunes de les seves aficions.
Acció Política entrevista aquesta setmana el portaveu adjunt del PSC-Units per Avançar Ferran Pedret amb qui conversem sobre les relacions entre el govern de Quim Torra i el govern espanyol, l'amenaça del 155 i la reunió del consell de ministres del 21D. Repassem els intensos debats que hem viscut aquesta setmana sobre Catalunya tant al Parlament com al Congrés dels Diputats amb moments de forta crispació. El programa ha pogut visitar i entrevistar Jordi Turull ,en presó preventiva des de fa mesos a l'espera del judici sobre l'1 d'octubre. En vaga de fam per denunciar la inacció del Constitucional amb els seus recursos, Turull demana mobilitzacions pacífiques, amb cara destapada i sense violència. Recordem i fem balanç de la declaració universal dels drets humans que compleix 70 anys i entrevistem Eulàlia Pascual, representant del Consell Directiu de l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE)
Acció Política analitza aquesta setmana la decisió dels presos independentistes de iniciar una vaga de fam com a protesta pel retard del Tribunal Constitucional a resoldre els seus recursos presentats. Repassem també algunes de la vagues de fam més conegudes i com es van sentir alguns del seus protagonistes com Lluís Maria Xirinacs o el professor Jaume Sastre a les Illes. Ens fixem també amb la sacsejada política que ha provocat les eleccions andaluses amb la pèrdua d'escons del PSOE i la irrupció de l'extrema dreta. El programa dedica també uns minuts a la Constitució que aquesta setmana fa 40 anys. Polítics i experts ens parlen del seu estat de salut i sobre la possibilitat de reformar-la.
El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, que valora la decisió de la formació anticapitalista de no anar a la reunió de la taula de diàleg convocada pel president Quim Torra. Natàlia Sánchez aborda qüestions com la negativa a donar suport als pressupostos o les últimes accions del grup Arran. El programa analitza l'actualitat política de la setmana amb la reunió del president del Parlament amb la resta de grups parlamentaris per intentar rebaixar la tensió després de l'escalada verbal de l'últim ple. I pel que fa a l'activitat parlamentària ens fixem en la compareixença del president del CEO en comissió sobre com elabora les enquestes. A més del debat parlamentari, analitzem amb experts com s'haurien de llegir les dades que mostren les enquestes i les claus per encertar més o menys els pronòstics. Per acabar, ens fixem en la figura de Pompeu Fabra a través d'una exposició oberta al Parlament. Més enllà del vessant lingüístic, Fabra va tenir també una trajectòria d'acció cívica i política poc coneguda.
El programa "Acció política" entrevista el síndic de greuges, Rafael Ribó, que aquesta setmana ha presentat al Parlament l'informe sobre l'1 d'octubre i l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució. Una setmana on hi ha hagut un ple intens al Parlament amb la compareixença també del president de la Generalitat per debatre sobre les qualificacions de la fiscalia general de l'estat, que acusa de rebel·lió els polítics independentistes que són a la presó. I amb intercanvis de missatges entre els governs de Torra i de Sánchez pels pressupostos. De la situació política, en parlarem en una entrevista amb el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco, que és periodista i politòleg. En l'última part del programa parlem també de memòria històrica, d'actualitat aquestes setmanes al voltant de la polèmica pel trasllat de les restes de Franco. Ens fixem en un diccionari de Memòria Històrica recentment publicat que fa una anàlisi a través de dos-cents investigadors dels conceptes clau de la memòria col·lectiva.
El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la presidenta del grup de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, que ens parla de la crisi interna als Comuns i de l'actualitat política que passa per l'obertura oral del judici per l'1 d'octubre, les negociacions pressupostàries, i el futur del procés. També ens fem ressò del trencament de relacions entre el PP i el PSOE després d'una tensa sessió plenària al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya. També repassem la presentació, aquesta setmana, del Consell per la República i el Consell Assessor del Debat Constituent que han centrat la sessió de control al Parlament i les crítiques de l'oposició. Per últim, recordem els fets del 27 d'octubre del 2017, dia de la declaració d'independència al Parlament, i parlem amb alguns dels mediadors que van intentar intercedir en aquelles jornades entre Puigdemont i Rajoy. L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, relata en un llibre la seva versió i en destaquem alguns fragments.
Els pressupostos de l'Estat s'han convertit en el tema de debat de la setmana. Ho abordem a "Acció política" aquest dissabte, després que el PSOE i Podem s'han començat a moure per aconseguir el suport dels nacionalistes bascos i d'ERC i el PDeCAT. Els independentistes reclamen que el govern de Sánchez mogui fitxa respecte als presos. De l'actualitat de la setmana, amb nombroses compareixences de consellers al Parlament en comissió, en parlem amb el diputat del PSC-Units per Avançar i exconseller d'Interior, Ramon Espadaler. El programa repassa també moviments que hi ha hagut a Europa. El president Torra ha anat a Suïssa a demanar mediació internacional en el mateix moment en què ha esclatat una crisi diplomàtica entre Flandes i Espanya pel conflicte català. Per últim, analitzem en un reportatge amb juristes i experts l'evolució del procés judicial contra els presos independentistes quan s'ha complert un any de l'empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.
El programa "Acció política" aborda aquesta setmana un altre ple intens del Parlament on s'han visualitzat discrepàncies entre Junts per Catalunya i Esquerra que han fet perdre la majoria independentista en algunes votacions. Entrevistem el portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià , que analitza el moment pel qual passa l'independentisme. Repassem els millors moments de la sessió de control al president de la Generalitat i també del debat sobre l'agenda social i la recuperació de la convivència proposat per Ciutadans. Ens fixem en l'actualitat política al Congrés, en una setmana d'alta tensió durant la compareixença de l'exdirigent del PP Francisco Álvarez Cascos a la comissió d'estudi sobre el finançament del PP. I per últim, diputats del Parlament reflexionen sobre dos moments clau del procés que van viure ara fa un any, la manifestació per la unitat d'Espanya del 8 d'octubre i la declaració d'independència que Puigdemont va deixar en suspens en el ple celebrat al dos dies després
Un cop el Parlament ha recuperat l'activitat plenària el programa Acció Política reprèn l'emissió amb un programa dedicat al Debat de Política General i als actes de commemoració de l'1 d'octubre. Analitzem el bloqueig parlamentari que ha provocat les divergències entre Junts per Catalunya i Esquerra sobre com fer efectiu el vot dels diputats que són a la presó i a l'estranger. Repassem ell moments més destacats del debat de política general i ens fixem en com treballen els grups parlamentaris les estratègies del debat quan preparen discursos o debaten resolucions amb reunions als despatxos i als passadissos. Quan fa un any del referèndum de l'1 d'octubre repassem el que va passar aquells dies i reflexionem sobre el que va significar amb diversos diputats, alguns del quals no eren al Parlament ara fa un any. Ens expliquen com van viure aquell dia i quina anàlisi fan en perspectiva
El programa "Acció política" analitza aquesta setmana la desconvocatòria del ple del Parlament, fruit del desacord de com aplicar la suspensió dels diputats que estan a la presó ordenada pel jutge Llarena. El debat sobre la proposta dels lletrats de substituir temporalment aquests diputats ha provocat fortes discrepàncies entre JxCat i ERC, que miren de reconduir la situació. Justament en la setmana en què el mateix jutge Llarena ha decidit retirar les euroordres dels polítics que estan a l'exili i no extradirà Carles Puigdemont només per malversació. De tot plegat en parlarem amb el diputat de Ciutadans Jorge Soler, a qui entrevistem en el programa. Soler lamenta que no s'hagi pogut fer el ple monogràfic sobre la convivència. Fem un repàs del debat al Congrés sobre el programa de govern de Pedro Sánchez, amb Catalunya com a principal qüestió. I per últim, ens fem ressò d'una nova edició de la Setmana del Parlament Universitari i acompanyem alguns dels estudiants que durant uns dies han fet de diputats, lletrats o periodistes.
"Acció política" analitza aquesta setmana la reunió de dilluns entre Quim Torra i Pedro Sánchez a La Moncloa, amb què s'ha reprès el diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol. Experts i politòlegs opinen sobre els gestos i les conseqüències de la trobada en el clima polític. Repassem també una setmana farcida de notícies polítiques de gran transcendència, com la decisió dels tribunals alemanys de descartar la rebel·lió com a motiu per extradir Carles Puigdemont, tot i que sí que preveuen extradir-lo pel delicte de malversació de fons. Un fet que ha provocat valoracions diverses sobre el futur de la causa i els encausats. Una causa que ja ha acabat la instrucció amb la decisió del jutge Llarena de demanar la suspensió de les funcions dels diputats que són a la presó i també de Carles Puigdemont. Una petició el compliment de la qual ha originat una nova polèmica parlamentària. De totes aquestes qüestions en parla Xavier García Albiol, el president del Partit Popular Català, en l'entrevista que ha concedit al programa. També ens fixem en les compareixences dels consellers en comissió al Parlament aquesta setmana, on han explicat les seves prioritats de govern. I destaquem especialment les mesures que el govern català i el govern espanyol han anunciat per donar impuls a la memòria històrica.
"Acció política" analitza aquesta setmana els temes que tindran sobre la taula el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Una reunió esperada precedida de crides a la voluntat de diàleg, però marcant cadascú els seus punt de partida. Entrevistem el portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, que respon a preguntes sobre aquesta trobada i altres qüestions d'actualitat de la setmana com l'acostament dels polítics independentistes presos i les prioritats de la legislatura. Ens fixem amb els primers passos del govern del PSOE i les primàries molt disputades al PP I, per últim, el programa també fa un repàs de les últimes trobades entre els presidents de la Generalitat i del govern espanyol a La Moncloa. Analitzem amb periodistes experts els gestos i el clima en què es van desenvolupar i amb quina expectativa es prepara la de dilluns.