La pastisseria Collboni de Palamós va obrir l'any 1887, fa 136, i ara tanca. La quarta generació de la família ho fa amb remordiments, com explica un dels propietaris, Josep Gatius: "Estàs content perquè la nova vida que es presenta ara ha d'anar bé, però també tens un sentiment de culpa perquè després de 136 anys som nosaltres els que tanquem, no hem trobat ningú que vulgui continuar. Però realment la família no vol i els treballadors tampoc." Els últims dies els veïns hi han anat per fer les últimes compres (Catalunya Ràdio / Núria Peraire) No hi ha relleu generacional Hi ha tres motius principals que els han portat a tancar. El primer és que no hi ha relleu generacional. Els treballadors són els de tota la vida, per tant, també ja estan en edat de jubilar-se, com els propietaris.  "El personal que treballa amb nosaltres ja hi treballaven de petits i ens hem anat fent tots grans. Tots tenen més de 60 anys, els que són a l'obrador. I les noves generacions no volen fer aquestes feines, per això ens trobem en aquesta difícil situació." Pel que fa a la família, no hi ha ningú que vulgui seguir el negoci. Un dels nebots, el Joan, diu que s'ho han pensat: "Sí que m'ho he plantejat, com qualsevol dels nebots i nets s'ho ha arribat a plantejar, hem tingut converses llargues entre els nebots i els cosins sobre si continuar, però al final és un cicle de vida." Dels últims pastissos que s'han venut (Catalunya Ràdio/Núria Peraire) A més a més, els horaris de les pastisseries són exigents i el Josep explica que això fa que no trobin joves que s'hi vulguin dedicar: "Els horaris són durs i anem al contrari de tothom. Has de treballar per Nadal, la festa major, per la revetlla, dissabtes, diumenges. I trobar personal que ho vulgui fer és difícil." També remarca que cada cop hi ha menys personal format en pastisseria i que "fa mesos, per no dir anys, que no passa ningú a demanar feina." Els treballadors estan en edat de jubilar-se i no continuaran amb el negoci (Catalunya Ràdio / Núria Peraire) La situació econòmica no hi ajuda El segon motiu per tancar és la delicada situació econòmica. La covid els va deixar tocats i l'augment del preu de la llum, el gas, la llet i els ous els ha acabat de desestabilitzar.  "L'any passat va ser catastròfic; es va triplicar el preu de la llum, el gas. També el de la llet i el sucre van pujar un 25% o 30%. Es va disparar." Josep Gatius i Montserrat Ponsa, amb el seu nebot, que no continuarà amb el negoci (Catalunya Ràdio/N.P.) I el tercer motiu és l'augment del cost de la vida, que ha fet que els baixin les vendes. A més a més, les pastisseries industrials poden oferir preus més barats que els seus. "Nosaltres fem producte de qualitat i busquem producte bo, però veiem que a prop nostre hi ha pastisseries industrials i el preu que ells poden donar és molt diferent del nostre. Vam mantenir els preus com vam poder però ha sigut difícil." El reconeixement dels veïns Tot i la complicada situació econòmica, els últims dies les vendes s'han animat. Els clients de tota la vida hi han assistit assíduament per fer l'última compra. "Hi he vingut per degustar per última vegada els seus pastissos. He comprat el borratxo, la coca de massapà, que és molt bona." Entre els dolços que tenien més sortida hi ha les bandes de pinyó, unes bandes de pasta de full amb amb cabell d'àngel i pinyons. I els cruixents, un pastís de xocolata amb florentina d'ametlla per sobre. També les sares i les coques de Sant Joan tenien molta demanda.  El futur del local A partir d'ara posaran el local de la pastisseria en lloguer. Està molt ben situat, al carrer major de Palamós, i, de fet, el Josep explica que ja han rebut ofertes d'interessats. "No deixa de ser un local al mig del carrer major, al rovell de l'ou. Hi ha gent que s'hi ha interessat, però encara no hem decidit res. De tota manera, la idea és posar-ho en lloguer." La Collboni no és l'única que tanca. Segons el Gremi de Pastissers de Girona, en els últims 10 anys han tancat un centenar de pastisseries artesanes. Han passat de ser 160 agremiats a ser-ne 60. I ja avancen que la tendència continuarà.  Els cruixents, de xocolata amb florentina d'ametlla per sobre són una de les especialitats (Catalunya Ràdio/ N.P) Des del gremi, el president Àngel Garcia explica a Catalunya Ràdio que el futur de les pastisseries artesanes passa per ampliar-les amb el servei de cafeteria i per oferir productes salats per emportar, com entrepans o amanides, i també per vendre pa. La Monsterrat Ponsa, una dels tres germans propietaris, que ha estat al capdavant de la pastisseria Collboni fins ara, i que és la dona del Josep, no ha pogut parlar gaire del tema per l'emoció. El que sí que ens ha explicat és que a partir d'ara "el dol serà una mica llarg".