Les temperatures exageradament altes durant la tardor, la llarga sequera, l'esgotament de la terra i la rhizoctònia no només posen en risc la collita d'aquest any. Aquesta tempesta perfecta amenaça la continuïtat d'aquesta verdura que es conrea en 500 hectàrees del delta del Llobregat, sobretot, al Parc Agrari del Baix Llobregat.  La carxofa blanca de Tudela és una varietat molt tendra i gustosa. Els sediments rics en potassi del Baix Llobregat en potencien les qualitats (Lluís Solanas) Lluís Solanas, president de la Cooperativa Agrària Santboiana, adverteix que els productors estan abandonant el cultiu de la carxofa Blanca de Tudela. "A la zona sobretot de Sant Boi, el 80% de la producció ja és de carxofa híbrida. De Tudela se n'ha fet ben poca perquè ja fa anys que arrosseguem aquestes condicions. Ara fa un any, el febrer passat, vam tenir una glaçada negra que en va malmetre tota la collita."   Solanas adverteix que aquest any la producció de carxofa es veurà reduïda a la meitat. Mentre que d'altres cooperatives, com la del Prat de Llobregat, calculen que la producció de Blanca de Tudela no arribarà al 25%. "Les terres ja estan molt esgotades amb aquest tipus de carxofera. La rhisoctònia les mata i hem col·lapsat la terra amb aquest monocultiu. A més, li costa molt brotar i el canvi climàtic està fent que els productors derivem cap a la varietat híbrida, que aguanta més aquestes inclemències."   La varietat Green Queen és més resistent i està substituint la de Tudela (Lluís Solanas) Des de la Cooperativa Agrícola del Prat, el seu secretari, Xavier Oliva, defensa que són precisament les característiques de la zona geogràfica les que confereixen el gust dolç tant característic d'aquestes carxofes.   "És per això que aquesta nova varietat híbrida, la Green Queen, també es distingirà de la resta de cultius de la península. L'avantatge que presenta el trobem en el seu sistema reproductiu: la Blanca de Tudela es planta per soques, mentre que la Green Queen es reprodueix per llavor, se'n fa planter i la garantia de supervivència un cop plantada és del 100%." Oliva confia que la Green Queen no acabi substituint del tot la Blanca de Tudela. I recorda als consumidors que la producció de la carxofa clàssica és molt costosa. "Si quan arribem al mercat una i altra valen el mateix, al final tots optarem per la varietat híbrida. L'altra és més difícil de cultivar i menys productiva i, per tant, ho haurem de valorar tots plegats, pagesos, consumidors i administració. També caldrà controlar l'etiquetatge per no fer passar gat per llebre".  El secretari de la Cooperativa agrícola del Prat assegura que la producció de Green Queen serà excel·lent. En canvi, la producció de la carxofa de Tudela preveu que arribi al 25% de la de l'any passat.