Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Adeu a les misterioses piscines abandonades de Rubí

Enderroquen unes antigues piscines, conegudes com "la platja del Vallès", que durant anys han atret fotògrafs, discogràfiques que gravaven videoclips i caçadors de fantasmes

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

29/03/2022 - 17.46 Actualitzat 30/03/2022 - 08.48

Adeu a les misterioses piscines abandonades de Rubí
El complex de les piscines, abans de l'enderroc (Urbexsession.com) (Urbexsession.com )

Les piscines Castellnou, de Rubí, es van inaugurar el 1971 i van viure una època d'esplendor, quan s'hi podien arribar a aplegar 4.000 persones. Les van construir a finals dels anys seixanta i, a l'estiu, hi arribaven autocars plens de gent que hi anaven a passar el dia.

S'acaba el misteri de les piscines abandonades de Rubí
(Marta Bellés/Catalunya Ràdio )

Després d'anys de decadència i abandonament, ara s'han enderrocat i s'ha posat punt final a un indret carregat de misteri i d'històries. 

Del passat esplendorós d'aquest lloc en parla un veí, que de petit hi havia passat bones estones:

"Les piscines es van fer molt famoses i les anomenaven 'la platja del Vallès'. Quins records! Estava sempre molt ple i, tot i que hi havia tantes taquilles, de vegades era impossible trobar lloc."

El complex era molt gran, ocupava un espai de més de 18.000 metres quadrats, i hi havia moltes opcions per passar l'estona.

La piscina més gran tenia mides olímpiques, com el trampolí, de cinc metres d'alt. Hi havia piscines més petites, un minigolf, un frontó, esplanades per estirar-se o les graderies.

Els vestuaris, abandonats, semblaven una gran filera de nínxols (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

Arriba la decadència

A les piscines s'hi feien festes, revetlles de Sant Joan i també concerts. S'hi van poder sentir grups del moment, com Tequila o la cantant Salomé.

A finals dels setanta la popularitat de l'espai va començar a baixar. Van aparèixer noves ofertes lúdiques, la gent va canviar d'hàbits i es va començar a moure més. S'hi afegia l'ombra d'una suposada mala gestió econòmica. 

Un altre factor que va contribuir a la decadència del complex van ser els accidents que haurien passat dins el recinte. Trobem informacions publicades a dos diaris. 

L'edició del diari El Caso del 29 d'agost del 1971 titula un article així: "Salt mortal"

"Un desgraciat accident colpeja la vida de dos nois en una coneguda piscina pública a prop de Rubí. En una demostració pròpia d'un adolescent davant els seus amics, un noi puja al trampolí de cinc metres i es llança de cap a la piscina.

El jove xoca brutalment, de manera accidental, amb un altre banyista que passava nedant per sota el trampolí. Moren tots dos, no hi ha res a fer."

El Diario de Barcelona recull, el mes de juny del 1981, que una nena de 8 anys havia mort ofegada al recinte.

El complex esportiu feia més de 18.000 metres quadrats (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

Tancament, embargament i nou propietari

Les piscines tanquen l'any 1981. No hi tornarà a haver mai més activitat econòmica dins del recinte. L'empresa que gestionava el complex va fer fallida i es van embargar els terrenys. Posteriorment, van sortir a subhasta i els va comprar l'empresari local Manuel Losada, que n'és l'actual propietari. 

La intenció de la propietat hauria estat aixecar un complex esportiu i residencial, però la qualificació del sòl, com a equipament esportiu privat, no ho permet. L'Ajuntament de Rubí treballa des del 2020 en el nou POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) que podria estar enllestit d'aquí uns tres anys.  

Les restes de la piscina olímpica i, a terra, la base del trampolí (Marta Bellés/Catalunya Ràdio)

Un espai decadent i seductor: la llegenda negra

Abandonades durant dècades, les piscines es van anar degradant. Lluny de ser oblidades per tothom, feia anys que eren un pol d'atracció per a diferents col·lectius. Autors de grafitis hi van deixar la seva signatura per tots els racons i alguns aprofitats hi van entrar per endur-se'n allò que els podia fer servei. No hi va quedar, per exemple, ni un lavabo. 

També eren constants les visites dels apassionats de l'urbex, captadors d'imatges d'espais urbans abandonats. Fins i tot s'han repetit durant anys les investigacions de caçadors de fantasmes i fenòmens paranormals.

El mite es va fer més gran quan, el 2001, la revista Interviu va publicar un article titulat "30 anys de terror a les piscines Castellnou" i parlava de llums i sorolls estranys durant les nits. De tot en trobareu constància a les xarxes socials. 

La història de les piscines i la seva llegenda, molt presents a les xarxes (Documents d'Internet)

Un gran plató

L'espai abandonat i degradat de les piscines Castellnou tampoc no va passar desapercebut per als experts en localitzacions, que van convertir aquelles fantasmagòriques instal·lacions en un potent atractiu visual per a la gravació de clips musicals de bandes de renom mundial i anuncis de primeres marques.

Coldplay va gravar a Rubí el videoclip del seu tema "My Universe".

La marca esportiva Nike també va fer servir les enrunades piscines Castellnou.

I l'exfutbolista del Barça Ronaldinho també va passar per Rubí.

L'Ajuntament diu prou 

Els veïns s'havien queixat a l'Ajuntament de Rubí que al voltant del recinte s'hi feien botellots i curses il·legals de vehicles. Un veí explica:

"Havíem trucat molts cops a la policia perquè n'estàvem farts. Però, quan venien, hi havia tanta gent aquí que feien mitja volta i marxaven. Després quedava tot ple de brutícia."

Mentre no hi hagi cap projecte, el govern municipal ha demanat al propietari que faci obres al solar per impedir l'accés de persones de fora i evitar, així, possibles accidents i les molèsties al veïnat. 

S'acaba el misteri de les piscines abandonades de Rubí
Les piscines Castellnou van ser molt populars la dècada dels 70 (Urbexsession.com )

Ara, la coneguda com a "platja del Vallès" quedarà ofegada per sempre sota un mar de ciment.