Tanquem la setmana parlant de la plataforma digital Barcelona Clàssica amb Aina Vega. Sota la seva direcció, aquesta plataforma acaba d'estrenar imatge gràfica i amplia l'oferta amb algunes seccions noves. A través de la "Història afinada" us demostrem com un dels elements que donen atractiu a les operetes en general i, en particular, a les de Johann Strauss, és que moltes de les seves àries estan construïdes utilitzant ritmes de danses de saló com valsos i polques. I acabem amb un passeig per alguns dels grups vocals que ens commouen, ens atrapen, o ens fan viatjar: de Bulgària a Irlanda, i de Sud-àfrica a la República de Tuva.
ESCOLTA-HO ARAUs presentem el nou àlbum de la violoncel·lista Amparo Lacruz, dedicat a un dels cims del repertori del seu instrument, les Suites per a violoncel sol, de Bach. A través de la "història afinada" us mostrem la presència singularment important que els ocells van tenir en moltes de les àries d'òperes barroques. I acabem amb Marc del Pino, un dels acordionistes que segueixen ben actius aquests dies. Un músic que es passeja tant per la música d'arrel com pel jazz.
Amb Cristina Genover parlem del Global Hope Festival, una iniciativa impulsada per quatre dones ubicades en diversos països del món -algunes, a Catalunya- que pretén aplegar fins al proper 15 de juny algunes de les actuacions que diversos artistes estan fent voluntàriament a les xarxes socials. La "Història afinada" està dedicada a les poloneses escrites per compositors genuïnament polonesos. I acabem revisant tot un clàssic de la chanson, l'inoblidable "Et maintenant" (é mantenà) de Gilbert Bécaud, que ha despertat l'interès de grups i músics que van del jazz manouche a un trio vocal brasiler.
Parlem de música coral amb Eulàlia Casso, directora de l'Escola Musicant, Escola d'Educació Musical i Instrumental del Camp de l'Arpa de Barcelona. La "Història afinada" la dediquem a les "Variacions Goldberg", de Bach. Utilitzar ritmes de danses com la sarabanda o el minuet. I acabem amb un passeig per algunes de les sonoritats del sud d'Itàlia: començant amb la tarantel·la, un ball popular que en els seus orígens se li atribuïen fins i tot propietats terapèutiques.
Parlem amb Marc Busquets, director artístic del LIFE Victoria, el festival de lied que ha hagut de cancel·lar la Primavera Life, però que ja ha reformulat la programació prevista per a la tardor sota el títol "La invitació al viatge". La "Història afinada" està dedicada a les primeríssimes obres que van escriure compositors del segle XIX, és a dir, obres escrites per nens i adolescents, que després van ser compositors de referència. I acabem amb la jove pianista i compositora Marta Cascales, que té editat un nou treball discogràfic.
Parlem amb la pianista i compositora María Parra, que aquest diumenge, a través de les xarxes socials, oferirà un tast del seu primer disc, "Vision", amb obra pròpia. La "Història afinada" la dediquem a fragments de bandes sonores inspirades en compositors clàssics. I us convidem a descobrir algunes de les versions de la cançó "Tu vuò fà l'americano", tot un clàssic del cantautor, pianista i compositor italià Renato Carosone, que aquest 2020 hauria fet cent anys.
Amb Josetxu Obregón, director i fundador de La Ritirata, parlem de l'úlltim àlbum d'aquest conjunt dedicat al compositor italià Antonio Caldara. La "Història afinada" la dediquem a les cartes amoroses de tres compositors romàntics. I acabem buscant més connexions musicals, aquesta vegada us proposem un retrat de "connexió atlàntica" entre Portugal i les seves antigues colònies africanes.
Amb motiu de la reedició del llibre "Beethoven al piano", de Luca Chiantore, parlem amb aquest pianista i musicòleg. A través de la "Història afinada", us proposem fer una petita passejada per un dels salms més musicats de tota la història de la música, el "Dixit Dominus", a través de compositors del barroc. I acabem amb una de les figures més destacades del jazz primerenc, Sydney Bechet, de qui demà hauria fet anys del naixement i la mort.
Amb Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, parlem de la nova edició del Guardó Internacional Pau Casals i de com queden els actes de celebració del centenari de l'Orquestra Pau Casals, alguns dels quals han estat ajornats en el calendari. Dediquem la "Història afinada" als estudis per a piano que, tot i que a priori tenen una finalitat pedagògica i formativa, alguns són d'una gran bellesa i molt apreciats a les sales de concerts. I aprofitant que avui és l'aniversari de la cantant i compositora brasilera Bebel Gilberto, acabem al Brasil amb un dels seus gèneres més exportats, la bossa nova.
Parlem amb el jove baríton Oriol Quintana, membre del Quartet Mèlt, sobre l'enregistrament en vídeo interpretant tot sol totes les veus de diverses cançons a cappella. Molière, Lully i Pierre Beauchamp són els protagonistes de la "Història afinada". I us proposem sentir com els instruments clàssics i els tradicionals funcionen molt bé junts!
Amb Miquel Badal, president de Joventuts Musicals de Barcelona, parlem de la nova convocatòria del Concurs de Joves Compositors Premi Internacional Frederic Mompou, enguany per a obres escrites per a saxofon i acordió. A través de la "història afinada" us proposem una selecció d'obres que ens conviden a alçar les copes i brindar! I parlem amb el pianista i compositor gallec Nico Casal, que prepara nou material, després d'haver participat en diversos projectes per al cinema.
Des de Pamplona, la violista navarresa Isabel Villanueva ens explica com aprofita el confinament. La "història afinada" d'avui ens porta cap al món de l'opereta. I acabem amb l'acordió oferint-vos un tast de propostes i músics que fan sonar aquest instrument des de diverses parts del món.
Truquem a Berlín per parlar amb el pianista i director lleidatà Néstor Bayona. Fa dos mesos que s'hi ha instal·lat i aprofita el confinament per aprendre una llengua nova i un nou instrument. La història afinada va de l'espectacle de la natura, concretament pluges i tempestes escèniques, a partir dels fragments tempestuosos d'òperes i ballets. I acabem recordant el cantant Idir, una de les veus més representatives de la cançó algeriana, que mirava als orígens i es va morir dissabte passat, als 70 anys.
Des de Basilea, l'arpista i cantant Arianna Savall ens explica com està vivint aquesta situació. Amb la "Història afinada" seguim caminant per la primavera. I acabem el programa amb l'arpista, cantant i compositora Mar Gabarre, que respon al nom artístic de Musgö.
El cantant i compositor Carles Prat ens parla d'una nova proposta per fer música des de casa adreçada especialment a cantaires. La "història afinada" ens porta cap als temps medievals amb algunes cançons de trobadors on es canta l'arribada de la primavera. I fem un recorregut per iniciatives musicals de músics i grups en actiu, amb concerts programats properament a diferents llocs del món, que juguen amb estils que van de l'arrel africana al jazz, i dels Balcans a la música vocal.
Comencem parlant de la transformació del Sismògraf d'Olot, el festival de dansa que hauria d'haver tingut lloc a finals d'abril. Amb la "Història afinada" donem la benvinguda al maig amb una selecció d'adagios que Mozart va escriure durant els mesos que va viure a Mannheim, camí de París. Ens acostem a la figura de Carlos Gardel i fem un recorregut per veus i estils que l'han recordat. I acabem amb el "Joc de l'afinador".
Ens fem ressò de la nova temporada de concerts que l'Orquestra Simfònica Camera Musicae ha programat al Palau de la Música Catalana, que si les condicions ho permeten tindrà lloc entre els mesos d'octubre i maig. La "Història afinada" ens porta un parell de mostres de músiques inspirades en la nit de Walpurgis, tal com la va descriure Goethe a la seva obra "Faust". Sentim les opinions del músic Lluís Gómez, especialista del banjo i un entès en els estils bluegrass i old-time, corrents sonors que es van desenvolupar als Estats Units a principis del segle XX, i dels quals és un dels principals difusors al nostre país. I acabem proposant-vos un nou enigma, a través del "Joc de l'afinador".