Tanquem la setmana parlant de la plataforma digital Barcelona Clàssica amb Aina Vega. Sota la seva direcció, aquesta plataforma acaba d'estrenar imatge gràfica i amplia l'oferta amb algunes seccions noves. A través de la "Història afinada" us demostrem com un dels elements que donen atractiu a les operetes en general i, en particular, a les de Johann Strauss, és que moltes de les seves àries estan construïdes utilitzant ritmes de danses de saló com valsos i polques. I acabem amb un passeig per alguns dels grups vocals que ens commouen, ens atrapen, o ens fan viatjar: de Bulgària a Irlanda, i de Sud-àfrica a la República de Tuva.
Us presentem el nou àlbum de la violoncel·lista Amparo Lacruz, dedicat a un dels cims del repertori del seu instrument, les Suites per a violoncel sol, de Bach. A través de la "història afinada" us mostrem la presència singularment important que els ocells van tenir en moltes de les àries d'òperes barroques. I acabem amb Marc del Pino, un dels acordionistes que segueixen ben actius aquests dies. Un músic que es passeja tant per la música d'arrel com pel jazz.
Amb Cristina Genover parlem del Global Hope Festival, una iniciativa impulsada per quatre dones ubicades en diversos països del món -algunes, a Catalunya- que pretén aplegar fins al proper 15 de juny algunes de les actuacions que diversos artistes estan fent voluntàriament a les xarxes socials. La "Història afinada" està dedicada a les poloneses escrites per compositors genuïnament polonesos. I acabem revisant tot un clàssic de la chanson, l'inoblidable "Et maintenant" (é mantenà) de Gilbert Bécaud, que ha despertat l'interès de grups i músics que van del jazz manouche a un trio vocal brasiler.
Parlem de música coral amb Eulàlia Casso, directora de l'Escola Musicant, Escola d'Educació Musical i Instrumental del Camp de l'Arpa de Barcelona. La "Història afinada" la dediquem a les "Variacions Goldberg", de Bach. Utilitzar ritmes de danses com la sarabanda o el minuet. I acabem amb un passeig per algunes de les sonoritats del sud d'Itàlia: començant amb la tarantel·la, un ball popular que en els seus orígens se li atribuïen fins i tot propietats terapèutiques.
Parlem amb Marc Busquets, director artístic del LIFE Victoria, el festival de lied que ha hagut de cancel·lar la Primavera Life, però que ja ha reformulat la programació prevista per a la tardor sota el títol "La invitació al viatge". La "Història afinada" està dedicada a les primeríssimes obres que van escriure compositors del segle XIX, és a dir, obres escrites per nens i adolescents, que després van ser compositors de referència. I acabem amb la jove pianista i compositora Marta Cascales, que té editat un nou treball discogràfic.
Parlem amb la pianista i compositora María Parra, que aquest diumenge, a través de les xarxes socials, oferirà un tast del seu primer disc, "Vision", amb obra pròpia. La "Història afinada" la dediquem a fragments de bandes sonores inspirades en compositors clàssics. I us convidem a descobrir algunes de les versions de la cançó "Tu vuò fà l'americano", tot un clàssic del cantautor, pianista i compositor italià Renato Carosone, que aquest 2020 hauria fet cent anys.
Amb Josetxu Obregón, director i fundador de La Ritirata, parlem de l'úlltim àlbum d'aquest conjunt dedicat al compositor italià Antonio Caldara. La "Història afinada" la dediquem a les cartes amoroses de tres compositors romàntics. I acabem buscant més connexions musicals, aquesta vegada us proposem un retrat de "connexió atlàntica" entre Portugal i les seves antigues colònies africanes.
Amb motiu de la reedició del llibre "Beethoven al piano", de Luca Chiantore, parlem amb aquest pianista i musicòleg. A través de la "Història afinada", us proposem fer una petita passejada per un dels salms més musicats de tota la història de la música, el "Dixit Dominus", a través de compositors del barroc. I acabem amb una de les figures més destacades del jazz primerenc, Sydney Bechet, de qui demà hauria fet anys del naixement i la mort.
Amb Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, parlem de la nova edició del Guardó Internacional Pau Casals i de com queden els actes de celebració del centenari de l'Orquestra Pau Casals, alguns dels quals han estat ajornats en el calendari. Dediquem la "Història afinada" als estudis per a piano que, tot i que a priori tenen una finalitat pedagògica i formativa, alguns són d'una gran bellesa i molt apreciats a les sales de concerts. I aprofitant que avui és l'aniversari de la cantant i compositora brasilera Bebel Gilberto, acabem al Brasil amb un dels seus gèneres més exportats, la bossa nova.
Parlem amb el jove baríton Oriol Quintana, membre del Quartet Mèlt, sobre l'enregistrament en vídeo interpretant tot sol totes les veus de diverses cançons a cappella. Molière, Lully i Pierre Beauchamp són els protagonistes de la "Història afinada". I us proposem sentir com els instruments clàssics i els tradicionals funcionen molt bé junts!
Amb Miquel Badal, president de Joventuts Musicals de Barcelona, parlem de la nova convocatòria del Concurs de Joves Compositors Premi Internacional Frederic Mompou, enguany per a obres escrites per a saxofon i acordió. A través de la "història afinada" us proposem una selecció d'obres que ens conviden a alçar les copes i brindar! I parlem amb el pianista i compositor gallec Nico Casal, que prepara nou material, després d'haver participat en diversos projectes per al cinema.
Des de Pamplona, la violista navarresa Isabel Villanueva ens explica com aprofita el confinament. La "història afinada" d'avui ens porta cap al món de l'opereta. I acabem amb l'acordió oferint-vos un tast de propostes i músics que fan sonar aquest instrument des de diverses parts del món.
Truquem a Berlín per parlar amb el pianista i director lleidatà Néstor Bayona. Fa dos mesos que s'hi ha instal·lat i aprofita el confinament per aprendre una llengua nova i un nou instrument. La història afinada va de l'espectacle de la natura, concretament pluges i tempestes escèniques, a partir dels fragments tempestuosos d'òperes i ballets. I acabem recordant el cantant Idir, una de les veus més representatives de la cançó algeriana, que mirava als orígens i es va morir dissabte passat, als 70 anys.
Des de Basilea, l'arpista i cantant Arianna Savall ens explica com està vivint aquesta situació. Amb la "Història afinada" seguim caminant per la primavera. I acabem el programa amb l'arpista, cantant i compositora Mar Gabarre, que respon al nom artístic de Musgö.
El cantant i compositor Carles Prat ens parla d'una nova proposta per fer música des de casa adreçada especialment a cantaires. La "història afinada" ens porta cap als temps medievals amb algunes cançons de trobadors on es canta l'arribada de la primavera. I fem un recorregut per iniciatives musicals de músics i grups en actiu, amb concerts programats properament a diferents llocs del món, que juguen amb estils que van de l'arrel africana al jazz, i dels Balcans a la música vocal.
Comencem parlant de la transformació del Sismògraf d'Olot, el festival de dansa que hauria d'haver tingut lloc a finals d'abril. Amb la "Història afinada" donem la benvinguda al maig amb una selecció d'adagios que Mozart va escriure durant els mesos que va viure a Mannheim, camí de París. Ens acostem a la figura de Carlos Gardel i fem un recorregut per veus i estils que l'han recordat. I acabem amb el "Joc de l'afinador".
Ens fem ressò de la nova temporada de concerts que l'Orquestra Simfònica Camera Musicae ha programat al Palau de la Música Catalana, que si les condicions ho permeten tindrà lloc entre els mesos d'octubre i maig. La "Història afinada" ens porta un parell de mostres de músiques inspirades en la nit de Walpurgis, tal com la va descriure Goethe a la seva obra "Faust". Sentim les opinions del músic Lluís Gómez, especialista del banjo i un entès en els estils bluegrass i old-time, corrents sonors que es van desenvolupar als Estats Units a principis del segle XX, i dels quals és un dels principals difusors al nostre país. I acabem proposant-vos un nou enigma, a través del "Joc de l'afinador".
Parlem del nou enregistrament de la Banda Municipal de Barcelona amb el seu director, José Rafael Pascual Vilaplana. Amb la història afinada us fem tremolar de fred, musicalment parlant, esclar, a partir d'algunes escenes operístiques del s. XVII, d'autors com Lully o Purcell. Fem un nou viatge musical. Aquesta vegada fins a Armènia, un país molt prolífic, sonorament parlant, amb un so característic, el del duduk, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2008. I acabem amb el "Joc de l'Afinador" i, per tant, un nou enigma musical.
Parlem amb la pianista gironina Maria Canyigueral, que aquests dies ha vist publicat l'enregistrament del seu projecte personal "Avant-guarding Mompou". A la "Història afinada" us proposem una selecció ben airosa de galops i polques ràpides de la família Strauss de Viena. Tant de Johann Strauss pare com dels seus tres fills Johann, Joseph i Eduard. Parlem amb Ivó Jordà i Marçal Ramon, graller i acordionista, que formen el duet Criatures, guanyadors no fa gaire d'un premi sonat pel seu disc "Praxinoscopi". I acabem amb el "Joc de l'afinador"! A veure com teniu la vostra oïda i els vostres coneixements musicals!
Parlem del projecte "Musicamable" creat per la Fundació Capella de Ministrers i pensat per fer arribar la música en directe a les cases de tothom. Amb la història afinada d'avui us mostrem com algunes de les obres que s'han convertit en veritables símbols internacionals de la música hongaresa no les han escrites compositors hongaresos. Fem repàs sonor de totes les zones del planeta amb influència celta: Irlanda, Escòcia, Galícia... però també Astúries, l'illa Mann o Bretanya. I acabarem amb el "Joc de l'afinador", amb el qual posem a prova els vostres coneixements musicals.
Parlem de "Compassats", una iniciativa de musicoteràpia per a malalts d'Alzheimer que ha posat en marxa la consultoria Singular. Música y Alzheimer, especialitzada en persones afectades de demències i els seus cuidadors, a la qual s'han sumat una vintena d'organitzacions de la salut i de l'àmbit cultural. A la "Història afinada", us posem exemples musicals pràctics sobre què podem fer si tenim unes quantes flautes de bec i no sabem ben bé què tocar. Fem un doble viatge, encara que sigui imaginari: a les Terres de l'Ebre i a l'Amèrica del Nord reivindicativa de Pete Seeger, al costat d'Arturo Gaya, un dels components del veterà grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. I tanquem el programa amb el "Joc de l'afinador".
Parlem amb David Puertas, que aquest Sant Jordi presenta dues novetats editorials recents que encara no han viscut cap edició del Dia del Llibre, però també dels seus llibres de sudokus musicals, que, després de triomfar arreu -i especialment a Alemanya-, ara arribaran a la Xina. A través de la "Història afinada", us proposem tres obres singulars de la nostra literatura musical, originals de Ferran Sor, Francesc Tàrrega i Isaac Albéniz. Us parlem d'una nova biografia il·lustrada de Camarón de la Isla i també us recomanem les biografies dels músics Django Reinhardt, Billie Holliday, Nina Simone i Curtis Mayfield, aquesta última novetat del 2020. I acabarem amb el "Joc de l'afinador". A veure si descobriu una obra musical que apareix en un llibre d'un escriptor català!
Avui parlem amb la pianista Alba Ventura, que acaba de publicar digitalment la primera entrega de la integral de les sonates de Mozart. Demà serà Sant Jordi, patró de Catalunya, però també patró dels britànics, i la "Història afinada" d'avui ens mostra com el seu himne, el cèlebre "God save the queen", també ha estat font d'inspiració per a diversos autors de la resta d'Europa. Fem un tast de la música del grup Rambalaya, una formació que ens transporta al rythm'n'blues de la dècada dels cinquanta, a través de les veus de dos dels seus components: el bateria i impulsor del projecte, Anton Jarl, i la seva veu cantant, Jonathan Herrero. I tindreu una nova oportunitat per posar a prova la vostra oïda i els vostres coneixements musicals. Amb el "Joc de l'afinador"!
Aquest cap de setmana han començat les votacions del concurs "La Sardana de l'Any" i aprofitarem per parlar amb Joaquim Rucabado, coordinador del concurs, per saber com aquest esdeveniment s'ha adaptat a les noves circumstàncies i quines perspectives té al davant el món de la cobla. La "història afinada" d'avui ens portarà cap a terres llunyanes. Els temps colonials de finals del segle XIX també van deixar la seva petjada en la música d'autors diversos, com Ravel o Puccini... I avui us posarem unes mostres de la influència de la música de l'extrem orient en els compositors occidentals. Una mica en aquesta línia, us tornarem a proposar fer una mirada a la música "viatgera". En aquest cas, serà un retrat de la música klezmer, aquella que el col·lectiu jueu va fer esclatar en zones com l'Europa de l'Est, sobretot en el primer quadrant del segle vint, i que també va arribar als Estats Units barrejant-se amb estils com el jazz. I com cada dia ens acomiadarem amb el "Joc de l'afinador"!
Us parlarem de la nova temporada de concerts de BCN Clàssics, un dels principals programadors de casa nostra. Una temporada que començarà el 15 d'octubre, amb diverses cites tant al Palau de la Música Catalana com a L'Auditori i que ens presentarà Llorenç Caballero. Amb la "Història afinada" us farem una pinzellada de l'origen de la polonesa, la dansa nacional de Polònia. Abans que Frédéric Chopin la immortalitzés a nivell universal, compositors com Bach, Telemann i d'altres ja n'havien escrit algunes de ben maques que podrem sentir avui. Manu Sabaté és clarinetista i graller, i un dels músics més actius, ara mateix, dins de la nova escena folk del nostre país. Avui sabrem què opina sobre l'estat de confinament, i ens explicarà quina feina fa i els seus futurs projectes. I acabarem el programa amb el "Joc de l'afinador"! Tindreu, per tant, una nova oportunitat per saber com teniu l'oïda i els coneixements musicals.
Avui ens farem ressò de la nova temporada artística del Palau de la Música Catalana, una entitat valenta que ahir va presentar el seu programa de concerts a partir de l'octubre. Amb totes les incerteses i precaucions pròpies del moment, parlarem de solistes, directors, cors i orquestres que han de visitar l'escenari de la sala modernista després de l'estiu. Sentirem com ho expliquen el director general del Palau, Joan Oller, i la directora artística adjunta, Mercedes Conde. Us proposarem una història afinada en "Moviment perpetu". Ara que el confinament sembla que no ens deixa bellugar gaire, compositors com Paganini o Johann Strauss ens han deixat unes bones mostres "musicals" de "moto perpetuo" que, com a mínim, faran que es bellugui l'ànima! Per aixecar una mica l'ànim i pensar no en el que ens queda sinó en el que ja hem passat, us hem preparat una selecció de temes per il·lustrar el que vivim i el que passarà. I acabarem, com cada dia, amb el "Joc de l'afinador"!
Us parlarem de música contemporània a propòsit del Mixtur, un festival que s' havia de fer a partir d'avui mateix i durant deu dies a Barcelona i que, lògicament, s'ha vist afectat per la situació que travessem. Lluny de cancel·lar-lo, l'organització de l'esdeveniment aposta per traslladar-lo en el temps i espera poder fer-lo durant el setembre. Ens ho explicarà un dels directors artístics del projecte, Oliver Rappoport. La "història afinada" estarà centrada en el diàleg entre la flauta de bec i la flauta travessera, de la mà de compositors del segle XVIII. Sabrem com avancen els nous projectes de la cantant barcelonina Névoa. I acabarem amb el "Joc de l'afinador". Estigueu atents a les tres pistes! (Foto de Noemí Elias)
Us presentarem una novetat discogràfica. I és que, per sort, encara que hagi de ser en format digital, segueixen arribant al mercat discos nous que els artistes van gravar fa uns mesos. I la proposta d'avui és una conversa amb la pianista Sira Hernández, que, per al segell Naxos, ha enregistrat quatre obres pròpies que veuran la llum d'aquí a pocs dies. La "Història afinada" ens portarà cap a la França romàntica, per fer una petita mirada a alguns dels quartets de corda que es van escriure en els temps de Napoleó i la posterior restauració monàrquica. Tal dia com avui del 1894 va néixer Bessie Smith, una de les grans veus del blues, referència per a moltes vocalistes de generacions posteriors. Aprofitant la commemoració, us proposarem fer un passeig que arrenca a Tennessee, la ciutat on va néixer la cantant, i acaba a París. I acabarem el programa amb el "Joc de l'afinador". Estigueu atents a les tres pistes i a l'audició musical perquè avui tampoc ho tindreu fàcil!
Avui parlarem amb el director Josep Caballé Domènech, un dels músics catalans més internacionals dels nostres dies. Sabrem com viu el confinament, que ja us avancem que l'està passant a Berlín. Però Josep Caballé Domènech també ens pot parlar de moltes altres realitats que coneix bé, fruit dels càrrecs que ha ocupat i ocupa en orquestres alemanyes, americanes i colombianes. La "Història afinada" ens portarà cap a la Viena del temps de Beethoven, la Viena que va viure el naixement del vals, i ens proposarà alguns dels primers valsos per a piano que hi van sorgir. "Odissea" és el títol del nou disc de la Balkan Paradise Orchestra. L'aturada general per la Covid-19 no aturat les components del grup, i ja l'han fet sonar per les xarxes. A més, ja han fixat calendari, com a bones optimistes, per a més concerts a finals d'any. Ens ho explicarà Laura Lacueva, clarinetista i una de les membres del grup. I acabarem el programa amb el "Joc de l'afinador"! Com teniu l'oïda i els coneixements musicals?
Parlarem amb Ramon Vagué, del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya, per avaluar l'apagada cultural de 48 hores que aquesta i altres entitats van convocar divendres i dissabte per protestar per la manca de mesures en el sector de la cultura. Som Dilluns de Pasqua! Una festa amb molta tradició a casa nostra, però també al món luterà, des dels temps de Johann Sebastian Bach. És per això que dediquem la "Història afinada" d'avui a la música que el gran mestre va compondre per a la celebració del Dilluns de Pasqua a les esglésies de Leipzig. El 7 d'abril va fer 100 anys del naixement de Ravi Shankar, un dels músics que més ha contribuït a la difusió del sitar i, per extensió, de la música de l'Índia. Farem un retrat de l'artista, un músic que no només va influir en la visió més espiritual dels Beatles, sinó que ha estat un referent per a molts altres artistes i estils. I acabarem amb el "Joc de l'afinador" per posar a prova la vostra oïda i els vostres coneixements musicals!