El matí de Catalunya Ràdio
Xef del restaurant El Ferrer de Tall
@MAlbercocs15/02/2023 - 14.14 Actualitzat 15/02/2023 - 15.36
El gran avantatge del rentavaixelles és el fet que, clar, la cosa es fa sola! Tots tenen un nombre determinat de programes que asseguren un rentat a prou temperatura per garantir no només que els plats surtin nets, sinó lliures de gèrmens.
Teòricament, els estudis indiquen, a més a més, que amb els models nous més eficients, el rentavaixelles ens ajuda a estalviar aigua, si el fem servir amb seny.
La contrapartida és que ens fa gastar llum, són estris relativament cars, i no només s'inverteix una pila de materials i combustible en la seva fabricació, sinó que de seguida que queden obsolets es transformen en una deixalla considerable.
Obvietats d'aquestes a vegades cal dir-les. Llegeix les instruccions. Descobriràs un univers infinit de possibilitats, en lloc de perdre el temps encantat intentant desxifrar per què s'ha encès aquell coi de llumet vermell.
Aprofita cada viatge. Més val tenir 12 plats que no pas sis, i poder fer dos àpats, tres o quatre, per realment treure partit de la inversió en aigua i llum que suposa pitjar el botó.
Com a professional de l'hostaleria: la inversió en vaixella és de les que s'amortitza més de pressa!
Ni ganivets, ni paelles, ni utensilis delicats, ni elements amb material antiadherent. Tant teflons com fulles de ganivets són molt vulnerables a les temperatures i detergents que es fan servir a màquina.
No deixis la cuina feta un Cristo. Entre remenada i remenada, o al llarg dels deu minuts que triga a ser bullida la pasta, passa la baieta i renta les quatre coses que puguis tenir a la cuina.
Rentar els plats és una activitat del gènere de pelar escalivada, que és just quan ja tens les mans llardoses que et ve picor darrere l'orella.
No els deixis apilats a la pica per l'endemà i l'endemà i l'endemà, que tot s'asseca i la ronya hi queda incrustada. Sabies que la pica de la cuina pot arribar a acumular 500.000 bacteris per metre quadrat? Molt més que, per exemple, el vàter?
L'aigüera no és només la zona de més risc higiènic de la cuina, sinó de tota la casa! Pensa que hi tenim un combinat perfecte d'humitat i restes d'aliments que ho fan perillós, sobretot a l'estiu.
Tingueu-ho present quan escorreguis pasta a l'aigüera o netegis escarola per una amanida. L'ideal és que, després de rentar els plats, netegis l'aigüera amb un fregall ensabonat, ho esbandeixis i ho assequis amb un drap.
Primer tingues les coses en remull amb aigua calenta, en la mesura que sigui possible. Si tens una pica de dos cossos, és ideal que una tingui mig pam d'aigua amb sabó, on hi deixareu els plats i estris. L'altra la faràs servir per esbandir, un cop tot sigui fregat i ensabonat.
Si rentes els plats d'un en un amb el raig de l'aixeta obert, malgastaràs una pila d'aigua innecessàriament.
Dos apunts de seguretat:
Pel que fa a l'ordre, sentit comú: si fas servir un sol fregall, no se t'acudeixi començar per la paella greixosa i seguir amb els gots: primer el menys brut i en acabat el més brut.
Pensa en dues coses:
Si a més l'aigua conté un agent netejador com un sabó o un detergent, capaç de diluir-se en aigua i de barrejar-se amb els greixos alhora, una temperatura alta i greixos menys viscosos els facilita la tasca.
Finalment, molts sabons moderns tenen enzims catalitzadors biològics que acceleren la neteja. Aquests enzims solen tenir intervals molt específics de temperatura en què treballen millor.
Posar-se guants és molt recomanable! Si no, posa l'aigua a la temperatura que no et bulli, i n'hi haurà prou. Crema hidratant abans de dormir i llestos.
Si baietes i fregalls no són nets, no rentarem, sinó que simplement canviarem la ronya i els bacteris de lloc. Si et trobes amb aquest fenomen, la recomanació general és la de llençar l'estri i comprar-ne un de nou.
De vegades, la seguretat alimentària no és gaire comptable amb la sostenibilitat, però, si fas atenció a rentar les coses aviat (pensa que aquest biofilm els bacteris el construeixen en un temps que va dels vint minuts a les 4 hores), no has de patir.
Hi ha qui bull els draps i baietes uns minuts, qui els deixa en remull amb lleixiu o qui col·loca fregalls en un pot amb aigua al microones. Tots aquests mètodes són bons abans d'arribar a l'extrem. Davant d'una baieta bavosa, no t'arrisquis: compra'n una de nova.
Res de deixar-los en remull amb aigua calenta, no cal tampoc posar-hi lleixiu ni res de res. Posa-hi una mica d'aigua calenta, un raget de sabó i, alerta, un tovalló de paper! Tanca-lo bé i sacseja-ho com unes maraques. Queden impecables!