Segons un estudi científic
08/04/2025 - 18.32 Actualitzat 24/04/2025 - 19.35
Si et dic que només un grapat de festucs al dia pot millorar la teva salut en un mes, com et quedes? Doncs això és el que ha demostrat un estudi fet a Mèxic i avalat pel doctor Ramon Estruch, cap de recerca del grup de risc cardiovascular, nutrició i envelliment de l'Hospital Clínic de Barcelona.
"Amb 28-30 festucs al dia, en només un mes vam observar molts efectes positius, com la millora de la funció mental, l'estat d'ànim, la reducció del colesterol i el control del pes", ha explicat Estruch al programa "Tot es mou" de TV3.
Per treure el màxim profit dels festucs, el doctor Estruch ens recomana menjar-los crus i amb la pellofa que els envolta. Així, evitaràs els festucs torrats o amb sals afegides i aconseguiràs aprofitar tota la seva qualitat nutricional al cent per cent.
El millor és incloure els festucs als àpats diaris, sempre seguint les recomanacions de la dieta mediterrània. Com diu Estruch, l'estómac és un autèntic bioreactor, i quan es mengen els aliments en un ordre (primer plat, segon plat, postres), l'absorció dels nutrients és molt més eficient.
L'estudi es va fer amb joves, sobretot estudiants, i va demostrar que els festucs ajuden a millorar la concentració i el rendiment cognitiu. Però els beneficis no s'acaben aquí: també ajuden les persones més grans a frenar el deteriorament cognitiu que pot aparèixer amb l'edat.
Els festucs són una delícia saludable, però degut al seu alt contingut calòric, és essencial consumir-los amb moderació. La porció recomanada oscil·la entre 30 i 40 grams diaris. Pots incorporar-los als teus àpats habituals o gaudir-los com a snack entre hores. En tot cas, el teu cos t'ho agrairà!