Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Al Priorat es busquen les vinyes del futur

En ple parc Natural del Montsant, una finca experimental analitza l'adaptació de diferents ceps al canvi climàtic

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

@ManelSastre

20/11/2023 - 08.50 Actualitzat 20/11/2023 - 08.50

Al Priorat es busquen les vinyes del futur
Aquestes són les finques on ha començat a plantar el VITEC, el Centre Tecnològic del Vi (Catalunya Ràdio)

En una finca experimental del recuperat Mas d'en Roger, en ple Parc Natural del Montsant, el Centre Tecnològic del Vi, VITEC, ha plantat 15.000 ceps. S'han fet servir varietats autòctones i finques a diferents alçades i orientacions, El director del centre, Sergi de Lamo, explica que serviran per comprovar com s'adapten al canvi climàtic i com això afecta la qualitat i producció de raïm:

"Tothom diu que ja no hem de plantar al sud, perquè hi ha massa sol, tothom diu que hem de pujar d'alçada, però la veritat és que no hi ha gaires dades."

L'any vinent esperen doblar les 5 hactàrees actuals plantant varietats prefiloxera i algunes d'italianes i gregues que més producció de raïm estan donant tot i la baixa pluviometria d'aquests anys.

I no és l'únic projecte en marxa: també s'està fent una mena de "còpia de seguretat" o "arca de Noè" de les varietats de la comarca per preservar-les.

"Hem de fer un projecte de selecció clonal de garnatxa negra, amb 3.000 mostres agafades del Priorat, el Montsant i la Terra Alta, i en aquesta finca farem una mena d'Arca de Noè."

De Lamo explica que, com que són plantes molt arrelades, molt productives i adaptades al territori, té sentit que es mantinguin en el futur: "Volem fer una mena de còpia de seguretat, de repositori, per conservar-les", assegura.

La idea és que d'aquí quatre o cinc anys es tinguin dades que ajudin els enòlegs i els productors a determinar quines varietats plantar, en quines altures i orientacions, i saber els rendiments que poden donar tenint en compte les situacions ambientals actuals.

Membres de l'associació La Safranòria a la finca de Mas d'en Roger
Membres de l'associació La Safranòria a la finca de Mas d'en Roger (La Safranòria)

Una altra experiència que s'ha posat en marxa a la finca és la recuperació de varietats tradicionals de productes d'horta i vegetals de l'associació la Safranòria, una entitat que fa anys que treballa per a la conservació de l'agrobiodiversitat del Priorat. Michael Sherwood és un dels seus membres.

"De moment només hem sembrat una fava local, procedent de la Bisbal de Falset, i un tirabec. A part d'això tenim arbres fruiters que volem trasplantar aquí amb els peus empeltats bons i ara estem fent un projecte per reccuperar varietats de raïm de taula."

El Mas d'en Roger està situat en ple Parc Natural del Montsant
El Mas d'en Roger està situat en ple Parc Natural del Montsant (Catalunya Ràdio)


Un conjunt monumental únic al Priorat

Mas d'en Roger és una de les joies de l'arquitectura popular del Montsant. El seu origen es remunta al segle XV, però a principis del segle passat es va ampliar i remodelar, amb alguns tocs modernistes.

L'Ajuntament de Cabacés està executant un pla de recuperació amb l'ajuda econòmica de la Diputació de Tarragona i la Generalitat. De moment ja ha reparat estructures i coberta i ara falta un projecte de rehabilitació de l'interior per donar-hi usos formatius i turístics, segons l'alcalde, Jaume Pujals.

"Seria un lloc divulgatiu perquè tothom qui ho vulgui la pugui visitar o fer servir com a centre per poder fer tasques d'investigació o formació d'instituts i universitats o centres especialitzats."

Tot el complex ocupa unes cent hectàrees en un espai catalogat i declarat bé cultural d'interés local.