Una verdura de primavera i estiu polivalent
Cristina Alemany Iglesias
16/08/2024 - 11.00 Actualitzat 16/09/2024 - 14.09
A cada casa cuinen aquesta verdura d'estiu a la seva manera. Fins i tot arreu del territori l'anomenen de diferents maneres: albergínia o esbergínia o aubergínia. L'Edu talla l'albergínia en discos ben finets, amb pell, li treu l'amargor deixant-la una estona amb sal, i l'arrebossa amb farina d'arròs o de cigró, per fregir-la i acabar-ne obtenint unes xips d'albergínia. La Carme pela l'esbergínia, la talla a talls de dalt a baix i la passa per la planxa. No es complica, diguem-ne. La Roser s'ha especialitzat a convertir l'aubergínia en mussaka després d'un viatge a les illes gregues. I jo mateixa faig la meva pròpia versió de la lasanya italiana i alterno capes d'esbergínia a la planxa, sofregit de tomàquet, formatge tipus mozzarella, i ho culmino amb parmesà ratllat. Opcionals són les tàperes i les anxoves intercalades.
Fora d'aquestes receptes casolanes bàsiques, aquí hem vingut a aprendre i a sortir dels plats rutinaris. Comencem!
1. Albergínia glacejada amb mel
Arnau París ens acosta a la cuina andalusina amb aquesta recepta d'albergínia glacejada amb mel, i tot en un pim-pam.
2. Llibrets d'albergínia amb pernil
Aquesta versió dels clàssics llibrets, amb albergínia i mel us sorprendrà.
Els nyoquis són un plat típic del nord-est d'Itàlia, però molts cops es cuinen amb altres noms i algunes variacions, a tot el país. En aquesta recepta agermanem aquesta pasta italiana amb una salsa catalana per excel·lència, la samfaina.
Una recepta d'aquelles per quan volem anar per feina i saber que tindrem èxit a taula. A més, té un toc japonès per l'oli de sèsam i el gingebre.
5. Quiche de xampinyons i albergínia
Et resol un sopar, te'l pots endur de pícnic i fins i tot a un sopar d'amics o familiar i saber del cert que agradarà a tots els comensals.
Aquesta recepta és rica en energia, vitamines, minerals i fibra. Acompanya'l d'un aliment proteic com ara carn, peix o ous per aconseguir un menú equilibrat.
7. Babaganuix amb olives negres
El babaganuix és la crema d'albergínies i sèsam, molt freqüent a l'Orient Mitjà. Es fa servir com a acompanyament o com a primer plat. En Marc en fa una versió una mica experimental, amb all negre, que li dona un punt més dolç i menys picant. És una manera molt diferent i nutritiva de menjar albergínia, una preparació lleugera, fresca i molt rica en nutrients, ideal per a l'estiu.
8. Albergínies farcides de carn
Un plat clàssic que no falla mai. Aquesta és una preparació molt rica en proteïnes d'alta qualitat. A més, la carn de vedella i de porc són riques en ferro i en vitamines del grup B, nutrients que ajuden a la formació i manteniment dels glòbuls vermells.
9. Sardines a la brasa amb escalivada
La sardina és un peix blau, que aporta greixos omega-3, beneficiosos per a la salut cardiovascular. Es recomana menjar-ne tres vegades a la setmana. Les verdures escalivades i cuites "en sec" mantenen més bé les vitamines, els minerals i les propietats sensorials que les bullides.
10. Tombet de fonoll
El tombet és un plat ben típic de Mallorca al qual donarem un toc especial i de territori: li afegirem fonoll marí.
11. Fons d'armari: conserva de tomàquets i de samfaina
Cal aprofitar quan és temporada per fer conserves i omplir el rebost d'un bon fons d'armari. En aquesta ocasió, en Marc Ribas fa tomàquet en conserva i samfaina.