Albert Om: "La Marató és eterna; no se li pot dir que no"
Tot i haver conduït La Marató fa catorze anys, Albert Om afronta el repte amb la il·lusió d'un debutant i amb la responsabilitat que implica: "Són mil minuts i mil històries que s'han de cuidar"
Albert, et truquen i et proposen presentar tu sol La Marató 2024, durant més de 15 hores... Com reacciones? Respons directament o demanes uns dies per pair-ho?
"Reacciono amb sorpresa i, sobretot, amb agraïment. No m'ho esperava: ja havia presentat la Marató de l'any 2010 i aquest 2024 el vaig començar conduint la gala dels 40 anys de TV3. De manera que molt agraït per la confiança. Vaig demanar unes hores per donar la resposta definitiva, però sabia que diria que sí. A La Marató no se li pot dir que no."
La teva experiència prèvia com a presentador d'aquest projecte solidari l'any 2010, una Marató dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, es pot dir que et va marcar molt? Què et vas endur d'aquella experiència?
"Recordo un consell de Ramon Pellicer, abans de fer La Marató del 2010: has d'anar bloc a bloc, de mitja hora en hora, em va dir. I em va anar molt bé, perquè quan fas dues hores de televisió pots sortir a plató amb tot el programa al cap, però amb La Marató és impossible. El repte és cuidar al màxim cada persona, cada història i cada minut de televisió sabent que La Marató són mil minuts i mil històries. La Marató és un programa d'una gran intensitat emocional i televisiva."
Com encares aquesta segona Marató?
"Amb moltes ganes de sumar i de posar-me al servei de l'equip que fa mesos que hi treballa. Per La Marató ho dones tot. Literalment. La persona que la presenta i tothom que hi està implicat."
Els problemes respiratoris ens toquen o ens han tocat a tots de prop alguna vegada. És molt dur escoltar l'ofec d'una persona del teu entorn o patir ofec directament. Ho has viscut de prop?
"És que respirar és la base de tot. El primer que fem quan naixem i l'últim que fem abans de morir. No donem importància a respirar, però ens hi va la vida. I si no, només t'has de fixar en l'angoixa de moltes persones amb una malaltia respiratòria perquè els entri aire al cos, per fer el següent respir."
Més de 247 milions d'euros recaptats des del 1992 per sensibilitzar, però sobretot per finançar 1.022 projectes d'investigació... Què creus que ha aportat La Marató a la recerca durant aquestes tres dècades?
"La Marató recapta molts diners que es destinen a recerca, i això és importantíssim. Però, sense que vulgui sonar grandiloqüent, La Marató uneix. Mobilitza barris, pobles i entitats, ajunta famílies a mirar la tele, t'acosta a qui ho està passant malament i et fa descobrir i comprendre realitats que potser desconeixies."
Emoció, solidaritat, responsabilitat, empatia, superació, esforç, confiança... Quina és la paraula que millor defineix a La Marató per tu?
"Totes aquestes que dius, d'acord. I espectacle, també ha de ser un espectacle televisiu de qualitat. La Marató és eterna. No m'imagino que un any a algú se li acudís no fer La Marató."