Anar a la navegació principalAnar al contingut

El mati de Catalunya Ràdio

Allau de demandes per viure a residències d'estudiants: els pisos compartits són massa cars

La inversió immobiliària per obrir noves residències a Barcelona s'ha duplicat en un any

Lara Garcia Giménez

25/02/2025 - 19.32 Actualitzat 25/02/2025 - 20.04

Allau de demandes per viure a residències d'estudiants: els pisos compartits són massa cars

La crisi de l'habitatge ha fet disparar les demandes de les residències d'estudiants durant els últims anys. Diversos centres consultats per "El Matí" de Catalunya Ràdio han constatat un augment de les sol·licituds, que vinculen a la pujada dels preus dels lloguers. La Vila Universitària de la UAB, en concret, ha registrat un augment de la demanda del 10,5% en els darrers 5 anys.

Actualment, el preu mitjà per viure en una residència és de 700 euros al mes, mentre que el lloguer mitjà d'una habitació a Barcelona és de 640 euros mensuals; segons l'últim informe de Fotocasa, ha pujat un 97% en 10 anys, és a dir, s'ha duplicat. Mentrestant, el preu de les residències s'ha mantingut estable.

Això ha provocat que compartir pis o llogar habitacions hagi deixat de ser rendible per als estudiants. A més, llogar una habitació els genera despeses extres que a les residències s'inclouen dins el preu. La Júlia, estudiant de la UB, ha assegurat a "El Matí" de Catalunya Ràdio que li surt més a compte viure en una residència que en un pis perquè, al seu centre, "hi ha inclosos servei de neteja i menjar", que en un pis li suposarien una despesa extra. La Mariona, també estudiant de la UB, diu que "pel mateix preu o una mica més, trobes residències que et donen més facilitats que un pis". Un altre cas és el de l'Helena, estudiant de l'Institut Químic de Sarrià:

"Per estar pagant un pis que val 600 euros més despeses de subministraments em surt més a compte viure a la residència."

Es duplica la inversió al sector

L'augment de la demanda ha fet que sigui un sector molt llaminer per als inversors. Segons dades de la consultora CBRE avançades per "El Matí", el 2024, la inversió immobiliària per obrir noves residències a Barcelona va créixer un 112%, fins als 276 milions d'euros. Aquesta dada suposa que Barcelona concentra el 28% de la inversió total al sector en el conjunt de l'estat espanyol. Des de CBRE, detallen que el bon comportament d'aquest sector s'explica "pel creixement del nombre d'estudiants i l'increment de la població estudiantil internacional a Catalunya", sumat a la crisi de l'habitatge.

iStock
La inversió immobiliària per obrir noves residències a Barcelona ha crescut un 112% en un any

Una de les empreses que ha apostat pel sector és Nodis, que va obrir una residència a l'Hospitalet de Llobregat l'any passat i una altra a Girona. El seu director, Eduard Poch, ha assegurat que "mentre continuï havent-hi demanda, el sector seguirà sent rendible". Poch ha explicat també que, des que van obrir, les residències "han tingut una acollida extraordinària, amb una ocupació que frega el 100%".

L'Ajuntament de Barcelona posa fre a noves construccions

Tot i que és un sector atractiu per als inversors, el pla que regula l'obertura de nous establiments turístics a Barcelona posa fre a la construcció de més residències i només en preveu obrir en determinades zones. Actualment, n'hi ha una setantena, que poden acollir un total de 10.700 estudiants. Hi ha una dotzena de projectes més en fase de construcció, que aportaran 3.340 places més.

De fet, per evitar que s'especuli amb el cost de les residències, l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una ordenança municipal per regular els preus de les residències i fixar-los entre els 574 i els 705 euros al mes.