Arquitectes que aposten per la fusta per fer la construcció més sostenible
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation) / Français (traduction automatique)
Algunes empreses fa dècades que estan especialitzades en la construcció d'estructures i habitatges sencers amb fusta, però fins fa poc temps els arquitectes no s'han atrevit a utilitzar la fusta per bastir equipaments públics i edificis plurifamiliars com a via per millorar la sostenibilitat dels processos constructius.
La Sandra i el Sinto són dos germans que han viscut des de petits la feina de la serradora familiar a Rivera de Cardós. Des de fa pocs anys s'han traslladat a la Costa Brava per ampliar el mercat, dedicats al disseny i la construcció d'estructures i habitatges de fusta.
El blanqueig verd o "greenwashing" és un fenomen generalitzat en el món empresarial per la gran sensibilitat mediambiental que ha desenvolupat la ciutadania. La Unió Europea ha mogut fitxa amb dues directives que s'hauran d'aplicar a tots els països. Les organitzacions ecologistes i els periodistes més compromesos amb el medi ambient han rebut de bon grat aquesta empenta legal, però adverteixen que cal més voluntat política a Catalunya i el conjunt d'Espanya.
Parlem és una empresa amb vocació de convertir-se en l'operadora de telecomunicacions líder a Catalunya. Des del començament ha apostat per centrar-se en l'estratègia comercial, més que no pas desplegar una xarxa pròpia com han fet altres. I això els ha facilitat el creixement.
Som Connexió és una cooperativa de consum que ofereix serveis de telecomunicacions als seus socis i ara també a qualsevol client. Mentre que Punt d'Accés és una cooperativa de treball sorgida a Valls a partir d'una iniciativa associativa per compartir internet que es va acabar professionalitzant.
Vera és fruit de la fusió, fa un any i mig, de tres operadors locals, Goufone, Iguana i Soomfibra, que, per separat, havien basat l'estratègia a fer arribar la fibra a tots els racons del territori que les grans companyies no estaven interessades a cobrir.
Amb motiu dels 40 anys de TV3, analitzem en què ha canviat la nostra vida des del punt de vista econòmic. Hi ha hagut guanyadors i perdedors. Els productes industrials i molts serveis són més barats en termes reals. Però el poder adquisitiu dels salaris s'ha estancat, i el gran problema és el cost de l'habitatge.
En 40 anys, l'ocupació industrial ha caigut del 40 per cent del total al 15 per cent. Després de la gran crisi financera, moltes empreses s'han sanejat, però força d'altres han desaparegut víctimes de la globalització. I molta activitat s'ha traslladat al sector serveis, sobretot en el turisme i l'hostaleria. Un sector que pateix de feina més mal pagada i més precària que la indústria.
Al 1985, amb l'equivalent de 30.000 euros es podia comprar un pis de mida mitjana al barri de la Salut de Barcelona. Tot i que els tipus d'interès eren molt més alts, la gent accedia més fàcilment a la compra. Què ha passat en aquests 40 anys per a que el preu de l'habitatge hagi pujat 4 vegades més que l'IPC?
El món ara és molt més tranquil que el 1984, quan van començar les emissions de TV3. Però, després de 40 anys, realment tothom viu millor? L'evolució econòmica en aquests 40 anys ha fet que els aliments, els viatges o els cotxes siguin més barats, però ha empitjorat l'accés a l'habitatge.
A partir de l'obertura per part de Constantin Cottet de la primera botiga d'òptica a Barcelona, fa més d'un segle, a Catalunya moltes altres iniciatives han sorgit al voltant de la fabricació de lents, montures i venda l'ulleres.
David Pellicer va crear Etnia Barcelona amb només 20 anys, refundant el taller d'ulleres familiar i al voltant d'una idea: introduir color en les muntures. En dues dècades han passat dels sis treballadors als 650 actuals, tenir presència a 80 països i convertir-se en la segona marca d'ulleres graduades més venuda a Europa, competint amb les grans marques de moda.
Indústries d'Òptica Prats segueix una tradició de 100 anys dedicats a la fabricació de lents. Gràcies a la seva aposta per l'I+D, van ser els primers, juntament amb una empresa alemanya, a llançar lents progressives al mercat, amb tecnologia pròpia tant en el disseny com en la fabricació.
Cottet, un òptic francès aterrat a l'Exposició Universal del 1988, obre la primera botiga a Barcelona el 1902. L'empresa, amb una xarxa de botigues d'òptica relativament petita, continua actualment en mans d'una branca de la família.
A Catalunya el sector de la pesca ha viscut una dràstica reconversió ells últims anys. La flota ha passat de les 1550 embarcacions de l'any 2000 a poc més de sis centes aquest any. Les captures de peixos han disminuït des de les 28 mil tones el 2010 a les 16 mil de l'any passat, un quaranta dos per cent menys. Valor Afegit ha pres el pols del sector visitant tres ports en els que hi ha iniciatives per rellançar l'activitat.