Ja fumegen camps i masies els caps de setmana a l'entorn de Valls i l'Alt Camp. És el símbol inequívoc de l'inici de la temporada de les calçotades. Enguany, els primers calçots s'han collit en unes òptimes condicions de salut vegetal, segons els responsables de la IGP Calçot de Valls. Un dels productors de calçots de la IGP Calçot de Valls (ACN) Les previsions, tot i que és d'hora per posar xifres consolidades, fan preveure a Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls, que enguany es podria arribar finalment a la mítica xifra dels 18 milions de cebes sota aquesta certificació. Aquesta temporada passada no s'hi va arribar, però segons Clofent, les condicions meteorològiques i la demanda de cebes a l'estiu fan preveure que en la 2023-2024 sí que s'hi arribarà: "El clima ens va respectar quan més falta feia, a l'estiu, quan les cebes per fer les mates de calçots s'estaven produint. Això, juntament amb les temperatures suaus d'aquest octubre i novembre, i el fet que no ha plogut molt, han donat uns primers calçots de gran qualitat. Esperem que si no hi ha sorpreses, la temporada sigui molt bona." Les dades s'han donat en la presentació de la temporada i de la Gran Festa de la Calçotada, que es farà el 28 de gener del 2024. Abans encara s'ha de fer l'arrencada oficial de la primera mota de calçots, a finals de novembre, i la tria de l'ambaixador d'aquesta temporada. A Valls s'ha presentat el cartell de la Festa de la Calçotada 2024 (Manel Sastre/Catalunya Ràdio) El sector té en marxa un projecte per determinar els costos de producció dels calçots, que servirà per establir preus de referència i evitar les fluctuacions imposades pels grans mercats o distribuïdors, segons ha explicat Dalmaci Clofent. També estan preocupats per la manca d'aigua, i per això han començat una iniciativa per demanar als productors que tinguin regs poc eficients que es passin al reg per degoteig. Al marge de l'estalvi d'aigua, també contribuirà a ajustar els preus de producció i millorar el rendiment per al pagès.