La violinista moldava Patricia Kopatchinskaja, formada a Viena i a Suïssa, ha estat molt premiada per les seves interpretacions i, sobretot, és cèlebre per la seva aproximació a un repertori singular més enllà del canònic i per la seva versatilitat, ja sigui com a solista, com a membre de conjunts de cambra i, fins i tot, com a compositora. Una de les obres amb les quals ha tingut una relació més singular ja fa uns quants anys és "Pierrot Lunaire", d'Arnold Schönberg, l'obra que interpretarà aquest dimarts al Palau de la Música Catalana, dins la temporada BCN Clàssics, just el dia exacte del centenari de l'estrena a Espanya d'aquesta composició al mateix Palau, amb motiu de la celebració del Festival Arnold Schönberg, que va suposar la primera posada en escena a l'Estat d'aquest melodrama del compositor austríac, deu anys després de la seva estrena a Berlín. N'hem parlat amb ella mateixa.
ESCOLTA-HO ARAÀlex Garcia, el director de visites del Palau de la Música Catalana (al centre, a la foto); Mireia Sánchez, comissària del passeig sensorial "Essència Palau", i Pelegrí Granel, perfumista sènior d'Eurofragance, ens han donat els detalls de la nova experiència multisensorial "Essència Palau", on la sala modernista convida el públic a redescobrir aquesta joia arquitectònica no només amb els ulls, sinó a través d'un diàleg entre tots els sentits. Seran l'olfacte, el tacte i la vista els que faran de guia durant tot el recorregut, obrint les portes d'un jardí amagat dins la pedra, on cada aroma revelarà una història, un record o una emoció, amb la complicitat de deu perfums creats expressament per Eurofragance.
El Festival FIMPT de Vilanova i la Geltrú ha presentat la seva nova edició, que arribarà a la capital del Garraf entre els dies 10 i 13 de juliol. Com ja és habitual, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional abraçarà propostes del país i de fora, amb el port com a zona principal, a més d'altres emplaçaments de la població. Alguns dels reclams d'enguany seran el projecte que reuneix Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi (a la foto) i el grup Sabor de Gràcia, representants de la rumba catalana que celebren 30 anys i han estat reconeguts recentment amb una Creu de Sant Jordi. N'hem parlat amb una de les directores artístiques del FIMPT, Pati Serrano.
Jordi Domènech, director i fundador del Polifem Consort; el baríton Ferran Albrich (a la foto, d'esquerra a dreta), i Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals de Moià (per via telefònica), ens han parlat del concert "El naixement d'Orfeu", que els mateixos Albrich i el Polifem Consort (grup resident durant tres anys de Joventuts Musicals de Moià) oferiran aquest cap de setmana a l'Hotel Restaurant El Monegal (aquest dissabte, 26 d'abril) i a l'Auditori Sant Josep de Moià (aquest diumenge, 27 d'abril).
Aquest diumenge arrenca al Teatre La Faràndula la gira de l'òpera "Carmen", l'últim espectacle d'aquesta temporada de la Fundació Òpera a Catalunya, del qual es faran catorze funcions fins al 27 de maig. L'obra de Bizet és, evidentment, un dels grans títols del repertori de tots els temps. Això ho sap bé la directora d'escena Rita Cosentino, que col·labora per segona vegada amb la Fundació Òpera a Catalunya (FOC) després d'una primera experiència amb "Doña Francisquita". N'hem parlat amb ella mateixa.
Sota el lema "Recuperar patrimoni, creant patrimoni", el Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat, associació sense ànim de lucre fundada el 2019, que treballa per acostar la música antiga a la ciutadania mitjançant activitats didàctiques i artístiques, ha posat en marxa una campanya que pretén donar vida als instruments representats al "Retaule de Tots els Sants", de Pere Serra, un tresor artístic del segle XIV exposat al monestir de Sant Cugat del Vallès (a la foto). Al retaule hi apareixen un orgue portatiu, un llaüt, un llaüt-guitarra, una arpa, un salteri i una flauta de bec. El projecte arrenca segurament amb l'instrument més complex de tots, l'orgue portatiu. L'encarregat de fer-ho serà l'orguener Albert Blancafort, que ben aviat haurà enllestit la reconstrucció inspirant-se en la iconografia de l'època. N'hem parlat amb el tenor Jorge Juan Morata, membre del Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat.
La violoncel·lista catalana de 19 anys Candela Puigbò, nova beneficiària del préstec del violoncel Laberte que va pertànyer a Pau Casals, i Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ens han parlat de la iniciativa de la Fundació Pau Casals que consisteix a cedir el violoncel Laberte del mestre del Vendrell a joves violoncel·listes per donar suport i impulsar la seva carrera formativa i professional. Puigbò serà el segon violoncel·lista que tocarà aquest instrument durant un període prorrogable d'un any. A més, ella mateixa, amb el violoncel Laberte del mestre Casals, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
El 9, 10 i 11 de maig, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí acollirà la quinzena edició del Premi Jujol de Dansa. Per això, avui hem conversat amb la seva presidenta, Júlia Barra, i el coordinador de Projectes de l'associació Dansadespí, Carles Bonsoms.
El pianista i compositor Carles Viarnès ens ha donat els detalls del seu nou disc, "Post", que és una banda sonora pel món de demà. "Post" reivindica nous valors estètics, una nova sensibilitat alternativa a tot allò que ha dut la humanitat i el planeta al límit de l'esgotament. Conté una música que posa èmfasi en els detalls i reclama un retorn a l'atenció plena, a la contemplació. En les nou peces que formen aquest nou àlbum, Viarnès compagina el seu instrument habitual, el piano, amb l'hiperorgue que tants bons resultats creatius li va donar a "Hyper_O", a més d'usar seqüenciadors, sintetitzadors i theremins, entre altres artefactes. La presentació oficial d'aquest disc tindrà lloc aquest dissabte, 26 d'abril, a L'Auditori de Barcelona, en el marc del cicle SitBack.