La formació vocal Qvinta Essençia ha publicat el seu tercer treball discogràfic, titulat "Maria Magdalene" (publicat pel segell La Tendresa Records). Aquest àlbum reuneix un repertori selecte de música del Segle d'Or inspirat en la figura de Maria Magdalena, complementat amb peces de temàtica mariana en castellà i llatí, totes compostes per autors espanyols. El disc exemplifica l'estreta relació entre Francisco Guerrero i Alonso Lobo. A més, Qvinta Essençia ens ha ofert una actuació musical en directe, que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
Entre el 26 de juny i el 4 d'agost tindrà lloc la 49a edició del Festival GREC, amb 90 propostes de música, dansa, teatre i diverses arts escèniques, i enguany amb Leticia Martín Ruiz com a nova directora de l'esdeveniment. Amb el Teatre Grec (a la foto) i Montjuïc com a epicentre, i amb activitats programades en tots els equipaments principals de la ciutat. N'hem parlat amb la mateixa Martín Ruiz.
El director Josep Caballé-Domènech (a la foto), que ja fa anys que mena una destacada carrera internacional, torna a prop de casa aquests dies gràcies a dos compromisos coincidents en el temps. Ens ha atès des d'Andorra, on està preparant els dos concerts que dirigirà al capdavant de l'Orquestra del Festival de Dresden: una funció de "Lucia di Lammermoor", de Donizetti, el dia 9 i un concert simfònic l'endemà. N'hem parlat amb el músic català, que coneix bé el festival ClassicAnd, ja que va participar en la primera edició.
Avui, divendres 2 de maig, fa 50 anys exactes de la mort de la soprano Conxita Badia, una de les principals intèrprets catalanes i internacionals de la primera meitat del segle XX. Per això entrevistem Montserrat Bonet, neta de Badia i responsable de la comissió Conxita Badia a l'associació Memòria i Veus, que és qui, juntament amb Alicia Torra de Larrocha, filla de la pianista Alicia de Larrocha, protagonitzarà, el 12 de maig, l'acte inaugural de l'Any Conxita Badia, a l'Acadèmia Marshall de Barcelona. En aquest acte, totes dues parlaran del lligam de la soprano catalana amb Enric Granados i la mateixa De Larrocha.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat el guitarrista i compositor català Josep Traver, que ens ha presentat el seu últim àlbum, "Josep Traver Organ Trio - Tribute to Grant Green (Live at Aclam)". A més, ens ha ofert una actuació musical en directe, que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat el saxofonista i compositor català Lluc Casares, que el 25 d'abril va presentar, a la Nova Jazz Cava de Terrassa i amb motiu del Dia Internacional del Jazz, la seva Lluc Casares Big Band, que ha creat amb els seus amics músics i ell mateix a les seves files. En el que va ser el seu primer concert d'estrena, la Lluc Casares Big Band va interpretar una selecció de la música que Casares té arranjada per a big band.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat Maria Serrat, directora general de la Fundació Conservatori Liceu (a la foto, a l'esquerra); Sergi Vergés, professor i cap del Departament de Jazz i Música Moderna del Conservatori del Liceu, i una de les alumnes de Cant jazz del centre, Blanca Funes, que ens han presentat del concert que es farà el 4 de maig al Live Room del Conservatori del Liceu, on hi actuaran la Liceu Big Band i la nova formació del centre, la Liceu Vocal Big Band.
Alexis Borràs, director del documental "Alexina B. Vides en composició", la compositora Raquel García-Tomás i Maria Colomer, codirectora del festival Docs Barcelona (per via telefònica), ens han presentat aquest curtmetratge que explora el procés de composició de l'òpera homònima de la compositora catalana, Premi Nacional de Música 2020. El documental es podrà veure el 9 de maig, al cinema Renoir, i el 13 de maig a l'Espai Texas de Barcelona.
Avui, 29 d'abril, és el Dia Internacional de la Dansa. L'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, un any més, reivindica la precarietat d'aquest sector, i per això avui ens ha acompanyat el president de l'Associació, Guille Vidal-Ribas.
L'escriptor Francesc Miralles ens ha presentat el seu llibre "Viatge a Andròmeda", publicat per Edicions 62. És una novel·la que aprofundeix en la soledat i les complexitats de l'adolescència, on la música hi és molt present.
Àlex Garcia, el director de visites del Palau de la Música Catalana (al centre, a la foto); Mireia Sánchez, comissària del passeig sensorial "Essència Palau", i Pelegrí Granel, perfumista sènior d'Eurofragance, ens han donat els detalls de la nova experiència multisensorial "Essència Palau", on la sala modernista convida el públic a redescobrir aquesta joia arquitectònica no només amb els ulls, sinó a través d'un diàleg entre tots els sentits. Seran l'olfacte, el tacte i la vista els que faran de guia durant tot el recorregut, obrint les portes d'un jardí amagat dins la pedra, on cada aroma revelarà una història, un record o una emoció, amb la complicitat de deu perfums creats expressament per Eurofragance.
El Festival FIMPT de Vilanova i la Geltrú ha presentat la seva nova edició, que arribarà a la capital del Garraf entre els dies 10 i 13 de juliol. Com ja és habitual, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional abraçarà propostes del país i de fora, amb el port com a zona principal, a més d'altres emplaçaments de la població. Alguns dels reclams d'enguany seran el projecte que reuneix Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi (a la foto) i el grup Sabor de Gràcia, representants de la rumba catalana que celebren 30 anys i han estat reconeguts recentment amb una Creu de Sant Jordi. N'hem parlat amb una de les directores artístiques del FIMPT, Pati Serrano.
Aquest diumenge arrenca al Teatre La Faràndula la gira de l'òpera "Carmen", l'últim espectacle d'aquesta temporada de la Fundació Òpera a Catalunya, del qual es faran catorze funcions fins al 27 de maig. L'obra de Bizet és, evidentment, un dels grans títols del repertori de tots els temps. Això ho sap bé la directora d'escena Rita Cosentino, que col·labora per segona vegada amb la Fundació Òpera a Catalunya (FOC) després d'una primera experiència amb "Doña Francisquita". N'hem parlat amb ella mateixa.
Jordi Domènech, director i fundador del Polifem Consort; el baríton Ferran Albrich (a la foto, d'esquerra a dreta), i Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals de Moià (per via telefònica), ens han parlat del concert "El naixement d'Orfeu", que els mateixos Albrich i el Polifem Consort (grup resident durant tres anys de Joventuts Musicals de Moià) oferiran aquest cap de setmana a l'Hotel Restaurant El Monegal (aquest dissabte, 26 d'abril) i a l'Auditori Sant Josep de Moià (aquest diumenge, 27 d'abril).
Sota el lema "Recuperar patrimoni, creant patrimoni", el Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat, associació sense ànim de lucre fundada el 2019, que treballa per acostar la música antiga a la ciutadania mitjançant activitats didàctiques i artístiques, ha posat en marxa una campanya que pretén donar vida als instruments representats al "Retaule de Tots els Sants", de Pere Serra, un tresor artístic del segle XIV exposat al monestir de Sant Cugat del Vallès (a la foto). Al retaule hi apareixen un orgue portatiu, un llaüt, un llaüt-guitarra, una arpa, un salteri i una flauta de bec. El projecte arrenca segurament amb l'instrument més complex de tots, l'orgue portatiu. L'encarregat de fer-ho serà l'orguener Albert Blancafort, que ben aviat haurà enllestit la reconstrucció inspirant-se en la iconografia de l'època. N'hem parlat amb el tenor Jorge Juan Morata, membre del Col·lectiu Música Antiga de Sant Cugat.
La violoncel·lista catalana de 19 anys Candela Puigbò, nova beneficiària del préstec del violoncel Laberte que va pertànyer a Pau Casals, i Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ens han parlat de la iniciativa de la Fundació Pau Casals que consisteix a cedir el violoncel Laberte del mestre del Vendrell a joves violoncel·listes per donar suport i impulsar la seva carrera formativa i professional. Puigbò serà el segon violoncel·lista que tocarà aquest instrument durant un període prorrogable d'un any. A més, ella mateixa, amb el violoncel Laberte del mestre Casals, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
El 9, 10 i 11 de maig, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí acollirà la quinzena edició del Premi Jujol de Dansa. Per això, avui hem conversat amb la seva presidenta, Júlia Barra, i el coordinador de Projectes de l'associació Dansadespí, Carles Bonsoms.
El pianista i compositor Carles Viarnès ens ha donat els detalls del seu nou disc, "Post", que és una banda sonora pel món de demà. "Post" reivindica nous valors estètics, una nova sensibilitat alternativa a tot allò que ha dut la humanitat i el planeta al límit de l'esgotament. Conté una música que posa èmfasi en els detalls i reclama un retorn a l'atenció plena, a la contemplació. En les nou peces que formen aquest nou àlbum, Viarnès compagina el seu instrument habitual, el piano, amb l'hiperorgue que tants bons resultats creatius li va donar a "Hyper_O", a més d'usar seqüenciadors, sintetitzadors i theremins, entre altres artefactes. La presentació oficial d'aquest disc tindrà lloc aquest dissabte, 26 d'abril, a L'Auditori de Barcelona, en el marc del cicle SitBack.
El pianista i compositor Biel Harper ens ha presentat el seu nou disc, "Ocell", editat pel segell Microscopi. A més, amb motiu de la diada de Sant Jordi, ens ha recomanat dos dels seus llibres de música preferits. Per tancar l'entrevista, Harper ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de de 3CatCultura a YouTube.
Fa pocs dies s'ha inaugurat a La Virreina - Centre de la Imatge una mostra que posa en valor l'univers artístic i creatiu de la mezzosoprano i compositora originària d'Attleboro (Massachusetts) Cathy Berberian (a la foto), considerada una icona en el terreny experimental, que va néixer ara fa cent anys. L'exposició al recinte barceloní, comissariada per Arnau Horta, parteix de l'obra "Stripsody", una de les creacions vocals més inclassificables del segle XX, ideada a partir de l'ús d'onomatopeies inspirades per la iconografia i el llenguatge dels còmics. N'hem parlat amb el mateix Horta.
Ara fa un parell de setmanes, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va viatjar a Madrid per actuar a l'Auditori Nacional en el marc de l'intercanvi habitual dels últims anys amb l'Orquestra Nacional d'Espanya. Aquell va ser el tret de sortida d'un programa de gires que al llarg dels pròxims mesos inclourà 9 ciutats de 4 països europeus en 5 viatges. Aquesta mateixa setmana, el centenar de músics tornen a fer les maletes per traslladar-se a Lió, on actuarà a l'Auditorium -i, casualment, ciutat del seu director titular, Ludovic Morlot- i Ais de Provença, on ho farà en el marc del Festival de Pasqua. N'hem parlat amb el director de L'Auditori, Robert Brufau.
Avui, diada de Sant Jordi, hem conversat amb el director d'orquestra i compositor Marc Timón, que ens ha presentat la primera novel·la que ha escrit, titulada "Camins sense retorn", on la música clàssica hi és present. És una novel·la on la tendresa, la lírica i el drama conviuen constantment amb l'absurd, el surrealisme i l'acidesa de l'humor negre més descarnat.
El proper 2 de juny, el Liceu acollirà una nova edició del Concert per la Pau, impulsat per la Fundació Victòria dels Àngels amb la col·laboració del teatre de la Rambla i en benefici de la Creu Roja. La iniciativa, que va néixer l'any 2022 com a resposta a l'esclat de la guerra a Ucraïna, torna ara a favor de la pau, la solidaritat i l'entesa entre pobles, reafirmant el compromís del món musical amb els drets universals. L'objectiu és continuar-lo celebrant amb periodicitat anual. N'han parlat en roda de premsa Helena Mora, presidenta de la Fundació Victòria dels Àngels, Josep Quitet, president de Creu Roja a Catalunya, i Marc Busquets, director artístic del concert i també de la Fundació Victòria dels Àngels i del Festival Life Victoria.
La pianista i compositora Lídia Papió ens ha presentat el seu àlbum "Instint natural". És un viatge introspectiu, un conjunt de peces per a piano que ens porten a descobrir i reflexionar sobre els nostres instints i les emocions més profundes. També és un homenatge a la bellesa, a la connexió amb nosaltres mateixos i al misteri de viure. Amb la natura com a mirall, cada peça d'aquest disc és una exploració de la geografia interna, d'allò que ens fa ser inevitablement humans. L'àlbum té la col·laboració en dos temes de la cantautora Lia Sampai i la violinista Margarida Olivé, i la direcció artística d'Inés Hernández. A més, Papió ens ha parlat dels concerts que ofereix enmig de la natura i ens ha fet una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
El multiinstrumentista i compositor català Marc Miralta ens ha exposat com ha estat el procés de creació del seu nou treball discogràfic, "Flamenco Vibes", i ens ha detallat la resta de projectes i concerts que té entre mans. A més, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de de 3CatCultura a YouTube.
Demà divendres i dissabte, en el marc del Mas i Mas Festival, la sala Jamboree de Barcelona ha programat dos concerts protagonitzats pel guitarrista i compositor Juan Medina, un músic que des de fa força anys estudia en profunditat les possibilitats expressives de la guitarra, situant-la en la intersecció entre el flamenc i el jazz. De fet, ja té un nou disc a sota el braç, titulat "Fugaz", que està previst que surti publicat el 8 de maig, i que presentarà en els concert a la sala barcelonina en format de quintet. Ell mateix ens n'ha donat els detalls.
Ahir dimecres va tenir lloc la primera funció, exclusiva per a públic jove, de la producció de "La sonnambula", de Vincenzo Bellini, que es pot veure al Gran Teatre del Liceu fins al 8 de maig i que ha estat coproduïda amb els teatres de Madrid i Tòquio, on ja s'ha presentat, i Palerm, on anirà més endavant. La directora d'escena Bárbara Lluch ofereix una lectura realista del llibret i un missatge contra els judicis paral·lels i les relacions tòxiques a través d'aquesta història que feia onze anys que no es representava al Liceu. N'han parlat en roda de premsa ella mateixa, el director italià Lorenzo Passerini i la soprano Nadine Sierra, que protagonitza l'òpera al costat de Xabier Anduaga (tots dos a la foto).
La mezzosoprano Marisa Martins ens ha presentat el disc "Emma Chacón. Cançons per a veu i piano" (edicions Albert Moraleda, 2024), on ella hi interpreta sis de les cançons i la resta les afronten la soprano Mónica Luezas i la mezzosoprano Anna Tonna, amb el pianista Mac McClure. L'àlbum conté cançons d'aquesta pianista i compositora barcelonina, que va viure entre el 1886 i el 1972, i que va ser l'alumna predilecta d'Enric Granados i que ha caigut en l'oblit injustament.