Lior Gotlibovich de 17 anys, estudiant de piano del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, ha estat el guanyador del Premi BBVA de Música al Talent Individual en la categoria júnior. Ell mateix, amb Lito Iglesias, director del Conservatori del Bruc, ens ha explicat què ha significat rebre aquest guardó i quins són els seus propers projectes. A més, Gotlibovich ens ha ofert una actuació musical en directe, que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
La contrabaixista gallega Uxía Martínez Botana, membre de l'Orquestra del Festival de Budapest i professora a l'ESMUC, ens ha parlat del seu recent nomenament com a tutora de la European Union Youth Orchestra, que té com a director titular Iván Fischer. A més, ens ha parlat d'altres futurs projectes que té entre mans.
La formació vocal Qvinta Essençia ha publicat el seu tercer treball discogràfic, titulat "Maria Magdalene" (publicat pel segell La Tendresa Records). Aquest àlbum reuneix un repertori selecte de música del Segle d'Or inspirat en la figura de Maria Magdalena, complementat amb peces de temàtica mariana en castellà i llatí, totes compostes per autors espanyols. El disc exemplifica l'estreta relació entre Francisco Guerrero i Alonso Lobo. A més, Qvinta Essençia ens ha ofert una actuació musical en directe, que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
Avui, divendres 2 de maig, fa 50 anys exactes de la mort de la soprano Conxita Badia, una de les principals intèrprets catalanes i internacionals de la primera meitat del segle XX. Per això entrevistem Montserrat Bonet, neta de Badia i responsable de la comissió Conxita Badia a l'associació Memòria i Veus, que és qui, juntament amb Alicia Torra de Larrocha, filla de la pianista Alicia de Larrocha, protagonitzarà, el 12 de maig, l'acte inaugural de l'Any Conxita Badia, a l'Acadèmia Marshall de Barcelona. En aquest acte, totes dues parlaran del lligam de la soprano catalana amb Enric Granados i la mateixa De Larrocha.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat el guitarrista i compositor català Josep Traver, que ens ha presentat el seu últim àlbum, "Josep Traver Organ Trio - Tribute to Grant Green (Live at Aclam)". A més, ens ha ofert una actuació musical en directe, que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat el saxofonista i compositor català Lluc Casares, que el 25 d'abril va presentar, a la Nova Jazz Cava de Terrassa i amb motiu del Dia Internacional del Jazz, la seva Lluc Casares Big Band, que ha creat amb els seus amics músics i ell mateix a les seves files. En el que va ser el seu primer concert d'estrena, la Lluc Casares Big Band va interpretar una selecció de la música que Casares té arranjada per a big band.
Avui dimecres, 30 d'abril, es commemora el Dia Internacional del Jazz, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància d'aquest estil musical com a eina educativa i de promoció de la pau, el diàleg i la cooperació entre pobles de tot el món. La Unesco el va decretar l'any 2011, amb l'objectiu de donar a conèixer el jazz com un recurs valuós que contribueix a l'intercanvi cultural, el diàleg i la cooperació entre els pobles a nivell mundial. Per això, hem entrevistat Maria Serrat, directora general de la Fundació Conservatori Liceu (a la foto, a l'esquerra); Sergi Vergés, professor i cap del Departament de Jazz i Música Moderna del Conservatori del Liceu, i una de les alumnes de Cant jazz del centre, Blanca Funes, que ens han presentat del concert que es farà el 4 de maig al Live Room del Conservatori del Liceu, on hi actuaran la Liceu Big Band i la nova formació del centre, la Liceu Vocal Big Band.
Alexis Borràs, director del documental "Alexina B. Vides en composició", la compositora Raquel García-Tomás i Maria Colomer, codirectora del festival Docs Barcelona (per via telefònica), ens han presentat aquest curtmetratge que explora el procés de composició de l'òpera homònima de la compositora catalana, Premi Nacional de Música 2020. El documental es podrà veure el 9 de maig, al cinema Renoir, i el 13 de maig a l'Espai Texas de Barcelona.
L'escriptor Francesc Miralles ens ha presentat el seu llibre "Viatge a Andròmeda", publicat per Edicions 62. És una novel·la que aprofundeix en la soledat i les complexitats de l'adolescència, on la música hi és molt present.
Àlex Garcia, el director de visites del Palau de la Música Catalana (al centre, a la foto); Mireia Sánchez, comissària del passeig sensorial "Essència Palau", i Pelegrí Granel, perfumista sènior d'Eurofragance, ens han donat els detalls de la nova experiència multisensorial "Essència Palau", on la sala modernista convida el públic a redescobrir aquesta joia arquitectònica no només amb els ulls, sinó a través d'un diàleg entre tots els sentits. Seran l'olfacte, el tacte i la vista els que faran de guia durant tot el recorregut, obrint les portes d'un jardí amagat dins la pedra, on cada aroma revelarà una història, un record o una emoció, amb la complicitat de deu perfums creats expressament per Eurofragance.
Jordi Domènech, director i fundador del Polifem Consort; el baríton Ferran Albrich (a la foto, d'esquerra a dreta), i Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals de Moià (per via telefònica), ens han parlat del concert "El naixement d'Orfeu", que els mateixos Albrich i el Polifem Consort (grup resident durant tres anys de Joventuts Musicals de Moià) oferiran aquest cap de setmana a l'Hotel Restaurant El Monegal (aquest dissabte, 26 d'abril) i a l'Auditori Sant Josep de Moià (aquest diumenge, 27 d'abril).
La violoncel·lista catalana de 19 anys Candela Puigbò, nova beneficiària del préstec del violoncel Laberte que va pertànyer a Pau Casals, i Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ens han parlat de la iniciativa de la Fundació Pau Casals que consisteix a cedir el violoncel Laberte del mestre del Vendrell a joves violoncel·listes per donar suport i impulsar la seva carrera formativa i professional. Puigbò serà el segon violoncel·lista que tocarà aquest instrument durant un període prorrogable d'un any. A més, ella mateixa, amb el violoncel Laberte del mestre Casals, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
El pianista i compositor Carles Viarnès ens ha donat els detalls del seu nou disc, "Post", que és una banda sonora pel món de demà. "Post" reivindica nous valors estètics, una nova sensibilitat alternativa a tot allò que ha dut la humanitat i el planeta al límit de l'esgotament. Conté una música que posa èmfasi en els detalls i reclama un retorn a l'atenció plena, a la contemplació. En les nou peces que formen aquest nou àlbum, Viarnès compagina el seu instrument habitual, el piano, amb l'hiperorgue que tants bons resultats creatius li va donar a "Hyper_O", a més d'usar seqüenciadors, sintetitzadors i theremins, entre altres artefactes. La presentació oficial d'aquest disc tindrà lloc aquest dissabte, 26 d'abril, a L'Auditori de Barcelona, en el marc del cicle SitBack.
El pianista i compositor Biel Harper ens ha presentat el seu nou disc, "Ocell", editat pel segell Microscopi. A més, amb motiu de la diada de Sant Jordi, ens ha recomanat dos dels seus llibres de música preferits. Per tancar l'entrevista, Harper ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de de 3CatCultura a YouTube.
Avui, diada de Sant Jordi, hem conversat amb el director d'orquestra i compositor Marc Timón, que ens ha presentat la primera novel·la que ha escrit, titulada "Camins sense retorn", on la música clàssica hi és present. És una novel·la on la tendresa, la lírica i el drama conviuen constantment amb l'absurd, el surrealisme i l'acidesa de l'humor negre més descarnat.
La pianista i compositora Lídia Papió ens ha presentat el seu àlbum "Instint natural". És un viatge introspectiu, un conjunt de peces per a piano que ens porten a descobrir i reflexionar sobre els nostres instints i les emocions més profundes. També és un homenatge a la bellesa, a la connexió amb nosaltres mateixos i al misteri de viure. Amb la natura com a mirall, cada peça d'aquest disc és una exploració de la geografia interna, d'allò que ens fa ser inevitablement humans. L'àlbum té la col·laboració en dos temes de la cantautora Lia Sampai i la violinista Margarida Olivé, i la direcció artística d'Inés Hernández. A més, Papió ens ha parlat dels concerts que ofereix enmig de la natura i ens ha fet una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de 3CatCultura a YouTube.
El multiinstrumentista i compositor català Marc Miralta ens ha exposat com ha estat el procés de creació del seu nou treball discogràfic, "Flamenco Vibes", i ens ha detallat la resta de projectes i concerts que té entre mans. A més, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa i a la playlist de de 3CatCultura a YouTube.