"Reflectir les meves vivències a través del blues ha estat la meva teràpia", ens confessa el bluesman Tòfol Martínez. El cantant i guitarrista català està vivint un moment molt dolç, perquè la seva banda de blues, la Tòfol Martínez Blues Band, ha estat la guanyadora del concurs Volotea Blues Challenge. Això l'ha convertit en la representant estatal a l'European Blues Challenge 2025 (organitzat per la European Blues Union), que se celebrarà el mes d'abril a Split (Croàcia). A l'"Assaig general", ell mateix, amb el virtuós harmonicista Joan Pau Cumellas (membre de la seva banda), ens ha interpretat en directe el tema propi "Starting over (never late)".
"Tenia molt clar des del principi que volia combinar el terreny clàssic amb el jazz." El contrabaixista i compositor Xavi Castillo acaba de publicar un nou disc, "A musical portrait of Joan Miró", que ha gravat a trio i amb un quartet de corda. En aquest àlbum, el músic català no hi ha fet un retrat de l'obra de Miró, sinó que hi ha compartit, a través de les seves composicions, tot el que li ha fet viure i sentir la producció de l'artista barceloní. Castillo l'està presentant en concert arreu del nostre país juntament amb els músics que han participat en la gravació del disc. A l'"Assaig general", a trio, amb el pianista Christos Yerolatsitis i el bateria Karles Pérez, ens han interpretat en directe el tema propi "Fauves", inclòs en el nou àlbum.
"Un cop fet el meu nou disc, el que sé ara, és que no sé res del què em pensava que sabia. Fer-lo, ha estat molt més difícil del que em pensava i realment aquest és el procés d'aprenentatge: sempre pots continuar aprenent." El trompetista i compositor català de 30 anys Gregori Hollis acaba el 2024 amb un nou disc sota el braç, "Now I know", que ha publicat amb el segell Microscopi. És el seu segon àlbum en solitari i neix d'un parèntesi entre la recerca de la seva identitat i l'elecció del seu nou destí. Enregistrat en directe en format de quartet i produït posteriorment, l'àlbum vol ser una proposta artística atrevida, que fusiona una base sòlida del jazz modern amb la música urbana i la producció electrònica, acompanyats d'influències mediterrànies com el flamenc, música afrocubana i fins i tot de música clàssica. Ha comptat amb les col·laboracions de Chano Domínguez, Rita Payés i Manuel Masaedo. A l'"Assaig general", Gregori Hollis, amb el pianista Cristian González, ens ha interpretat en directe el tema "Nosaltres", inclòs al nou disc.
"Dóna'm la mà que anirem per la riba ben a la vora del mar bategant, tindrem la mida de totes les coses només en dir-nos que ens seguim amant." Aquests són els primers versos del poema "Dona'm la mà" de Joan Salvat-Papasseit i, després de llegir-los, amb la seva intensitat, és impossible no sentir ganes d'enamorar-se una vegada i una altra. El poeta català va ser un mestre transmetent la força del desig i l'amor a través de les paraules. Berta Sala ha creat el concert "El món sonor de Salvat-Papasseit", on ella mateixa i l'Edelweiss Quartet hi interpreten les cançons que s'han escrit a partir dels versos de l'immortal autor barceloní. Hi ofereixen cançons del mateix Toldrà, passant per la Nova Cançó fins a avui, i també hi interpreten cançons que la mateixa Sala ha escrit a partir dels poemes de Salvat-Papasseit. A l'"Assaig general", Berta Sala ens ha interpretat en directe una de les cançons del concert, "Dona'm la mà", que ella mateixa ha escrit a partir del poema homònim de Salvat-Papasseit.
La jove cantant catalana de 21 anys Júlia Plans es va enamorar del jazz des de ben petita, gràcies a la seva mare, la cantant Gemma Plans, que la portava als seus assajos i a casa li posava les gravacions dels grans referents jazzístics. Per això la Júlia sempre ha tingut clar que la música seria el seu destí. Ara està donant els seus primers passos en el món professional i inaugurarà la 44a edició del Festival de Jazz de Terrassa, que se celebrarà del 7 al 28 de març. A l'"Assaig general", Júlia Plans amb el pianista Daniel Palací, ens ha emocionat interpretant en directe el tema "Duke Ellington's Sound Of Love", de Charles Mingus.
"M'enamora la versatilitat del meu instrument, perquè et permet tocar tots els estils musicals, i això et fa créixer com a músic." Ho diu el violoncel·lista català de 23 anys Gerard Flotats, que ha guanyat el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d'obra d'autor català del cicle "El primer Palau" 2024. El guardó, atorgat per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, consisteix en la participació en el circuit Xarxa de Músiques a Catalunya en la pròxima temporada, 2025-2026. A l'"Assaig general" ens ha interpretat en directe la Sarabanda de la Suite per a violoncel sol núm. 3 BWV 1009, Johann Sebastian Bach, una peça que l'ajuda a relaxar-se i trobar la pau interior en moments d'estrès.
El pianista i compositor català de jazz Josep Suquet està convençut que, en aquests temps tan canviants que vivim, l'energia creativa i, per tant, l'art i la música són eines de superació personal i ajuden totes les persones a ser resilients. Inspirat per la creativitat i també pels viatges, vivències i descobertes musicals que ha fet en els últims anys, ha escrit tot de temes musicals que ha reunit al seu nou àlbum, "Supervival" (Microscopi, 2024). L'ha gravat a trio amb Ot Granados, al contrabaix, i Rubén Bueno, a la bateria. Tots tres, a l'"Assaig general", ens han interpretat en directe precisament el tema "Supervival", que és el que dona nom al disc.
"Vam començar tocant per amistat i ara ja som músics professionals" diuen amb satisfacció els membres del KamBrass Quintet, que justament acaben de publicar el seu primer disc, "Developements". L'han batejat amb aquest nom, perquè hi expressen l'evolució musical que han fet com a formació en els seus sis anys de vida. En aquest primer àlbum, el Kambrass Quintet hi ha gravat les obres que més l'han marcat durant la seva trajectòria. A l'"Assaig general", ens ha interpretat en directe, el seu arranjament per a quintet de vent metall de "Catalunya", una de les peces de la Suite espanyola d'Isaac Albéniz.
La cantant, clarinetista i compositora Míriam Farré s'espressa a través de la música com a vehicle per integrar i compartir els aprenentatges que la vida li porta. Per això, ha deixat anar la seva creativitat i ha gravat el seu primer disc, "ECLIPSI" (Lalabelweb), on els sons i ritmes de la Península Ibèrica i d'Amèrica Llatina dialoguen amb atmosferes electròniques i grooves contemporanis. Aquest àlbum l'ha enregistrat amb alguns dels millor músics del nostre país, com el violoncel·lista Daniel Claret, el pianista Pol Oñate i el percussionista Angelo Manhenzane, entre d'altres, a més d'un cor de dones, un quartet de corda i les col·laboracions especials de Rosa Zaragoza, Clara Palet, Carola Ortiz i Ernest Bombí, a tres de les cançons del disc. A l'"Assaig general", Farré ens ha interpretat el seu single "TU", que publica avui per anunciar que presentarà en concert el seu àlbum, el 28 de novembre, al Centre Artesà Tradicionàrius.
Tanca els ulls, agafa aire i tocant la seva harmònica atrapa l'atenció de qui l'escolta i, poc després, amb la seva veu enèrgica, magnetitza encara més qui té de públic. Ella és Sweet Marta, cantant de blues i l'única dona harmonicista del panorama de l'harmònica de blues a tot l'Estat espanyol. Procedent del poble gironí de Salt, el seu descobriment del gènere va lligat al de l'harmònica, de manera que aquest instrument i la veu s'han convertit en la seva doble passió. Fa anys que forma duet estable amb el guitarrista @johnnybigstone, originant un dels pocs duoss acústics de blues de l'estat, que a més, ha actuat arreu d'Europa. A l'"Assaig general", Sweet Marta i Johnny BigStone ens han interpretat en directe el tema "Rebel Little Rooster", del mateix BigStone.
"El verb 'mentir' en euskera no existeix. Ells diuen una mentida, però no menteixen." Això va impressionar la cantant i compositora Judit Nerddermann, que sent un amor immens per les llengües, com ha demostrat sempre amb tots els seus discos, on també hi desplega una musicalitat desbordant i la seva veu, plena d'emoció, que transporta tothom qui l'escolta. Ara ens ha enamorat una altra vegada amb el seu nou EP, "Artean", on ha unit l'euskera i el català. És un àlbum que inclou sis cançons: cinc originals de Judit Neddermann i una cançó del violoncel·lista català resident al País Basc Quico Pugès. Les cançons originals de Neddermann han estat escrites originalment en català i ha estat la cantautora Olatz Salvador qui les ha traduït i adaptat a l'euskera. Amb aquest disc, l'artista catalana celebra la riquesa lingüística i el cant compartit. A l'"Assaig general, Judit Neddermann ens ha interpretat en directe una de les cançons de l'EP, "Ahizpa/Germana".
La cantautora Raquel Lúa no pensava dedicar-se a la música, per això va estudiar Filosofia i volia fer la carrera de Biologia per dedicar-se a la biologia marina. Però la música, que practicava per afició, era la seva companya fidel des de petita. Gràcies a una beca del Taller de Músics, va poder fer classes amb els professors d'aquest centre dins del projecte Cabal Musical, i allà li van dir que ella, en realitat, era cantautora. A partir d'aleshores, l'artista catalana es va anar convencent que podria fer de la seva passió per la música la seva professió, i així ha estat. Després d'actuar en festivals de tant prestigi com el Barnasants, ara traurà el seu tercer disc, titulat "Peinar raíces", que publicarà l'any que ve. Es tracta d'un disc cru, amb arranjaments i producció delicada, precisa i austera. A l'"Assaig general", Raquel Lúa ens ha interpretat en directe la seva cançó "Hache".
"No puc deixar de cantar tango", diu Sandra Rehder. La cantant, poeta i productora argentina, resident a Catalunya des de l'any 2001, és considerada un dels referents del tango més importants de Barcelona. Al costat de la pianista Elbi Olalla dona vida a Projecta Tango, un duet amb què difon la màgia dels tangos clàssics i immortals dels grans mestres del gènere, com Astor Piazzolla i Carlos Gardel, els tangos contemporanis i obres pròpies. "La música sempre és una trobada formidable", afegeix Rehder. A l'"Assaig general", l'artista argentina, amb la mateixa Olalla, ens ha interpretat en directe el tango "El corazón al sur", d'Eladia Blázquez.
El multiinstrumentista, cantant i compositor Fredrik Strand, que va ser concursant de l'última edició del programa "Eufòria", porta la música a dins. Arriba al nostre estudi i el primer que fa quan veu el teclat és començar-lo a tocar i a cantar lliurement, amb els ulls tancats, com si el temps s'aturés. Ell és el guanyador del Premi Especial SomSardana de la 10a edició dels Premis Capital de la Sardana, amb la seva composició "La sardana p'en Berto". Precisament, Strand, ens ha interpretat en directe aquesta obra premiada.
El Quartet Vivancos ens ha parlat del bon moment professional que està vivint, ja que ha estat guardonat amb el premi de Joventuts Musicals d'Espanya del cicle-concurs El Primer Palau, i també amb el Premi La Flama (juntament amb el Trio Defilló), organitzat per Joventuts Musicals de Catalunya en col·laboració amb l'Acadèmia de Quartets de Vic. A més, el Quartet Vivancos ens ha interpretat en directe el primer moviment del Quartet de corda núm. 1, op. 95, "Serioso", de Ludwig van Beethoven.
Des de ben petit, Ibai Pijoan somniava ser violoncel·lista professional i ho està aconseguint. Un cop acabats els estudis a la Royal Academy of Music, a Londres, ha estat becat pel Club Wagner, juntament amb la soprano Maria Patak, i l'estiu passat, va poder assistir al Festival de Bayreuth l'estiu passat, on va gaudir de diverses funcions operístiques i a activitats i visites al costat d'altres joves becaris d'arreu del món. A l'"Assaig general", el violoncel·lista català ens ha interpretat en directe els minuets de la Suite per a violoncel en sol, núm. 2, BWV 1008, de Johann Sebastian Bach.
La cantant, trompetista i compositora catalana Andrea Motis té un nou projecte entre mans, el trio Temblor, que ha creat amb la seva parella, el multiinstrumentista Christoph Mallinger i el percussionista Zé Luis Nascimento, amb la finalitat d'expressar el seu món interior escrivint temes nous. A l'"Assaig general", Motis i Mallinger ens han emocionat interpretant el seu tema "El Cel", que parla del seu fill gran. Aquesta interpretació en directe l'han dedicat "a tota la gent que és a València i que estan ajudant els valencians i valencianes que tenen persones a qui estan trobant a faltar."
La cantant, compositora i terapeuta vocal Sandra Sangiao ens ha presentat el seu nou disc, "SIS", un àlbum de celebració, creat a partir de melodies i lletres que l'han connectat amb la transcendència. El disc conté cançons seves, així com de Sílvia Pérez Cruz, i té les col·laboracions de Marco Mezquida, Dani López Pradas, Efrén López i Míriam Encinas, grans referents de la música mediterrània. Sangiao presentarà en concert aquest àlbum el 7 de novembre, al Centre Artesà Tradicionàrius. A l'#AssaigGeneral3, l'artista catalana ens ha interpretat en directe "La semilla" (composició pròpia a través d'una melodia tradicional grega) seguida de la cançó tradicional castellana "Esta noche ha llovido".
La pianista, organista, compositora i "bandleader" nord-americana Carla Bley, i l'actriu, guionista i cineasta de Hollywood Ida Lupino van ser dues artistes avantguardistes insubmises i trencadores del segle XX, que amb el seu talent com a única arma es van enfrontar al masclisme imperant en la música i el cinema, els seus respectius camps d'acció i inspiració. Els músics Víctor Oller i Bartolomé García-Plata, completament seduïts per la música de Carla Bley, van indagar en la seva producció i es van adonar que Bley havia escrit el tema "Ida Lupino" com a mostra d'admiració cap a la seva col·lega cineasta. Adonant-se del talent d'aquestes artistes pioneres, aquests músic catalans han creat el Duo Lupino i han enregistrat el seu primer disc, "La bóveda celeste", on amb els seus propis temes, a mode d'homenatge, volen mantenir viu el llegat de les dues creadores. A l'"Assaig general", el Duo Lupino ha interpretat en directe "Illes i xamfrans", de Víctor Oller, component del Duo Lupino.
El pas del temps és inexorable i ens marca a tots d'alguna manera o altre. Al seu disc de debut, "Huellas en el tiempo", el pianista espanyol Vicente Marín s'ha inspirat en l'empremta que el moviment de les agulles del rellotge ha deixat en ell. L'ha gravat amb el seu trio, al costat de David Gimeno, bateria, i Jon Carranza, contrabaix. Cada tema de l'àlbum (tots els temes són seus, excepte dos que són de Gimeno i Carranza, respectivament) és una captura d'un moment vital o d'un record que li va fer mal o el va sanar, com també de la sincera recerca sonora que està fent amb el seu grup. Marín, amb el bateria David Gimeno, ens ha interpretat el seu tema "Saeta".