"No puc deixar de cantar tango", diu Sandra Rehder. La cantant, poeta i productora argentina, resident a Catalunya des de l'any 2001, és considerada un dels referents del tango més importants de Barcelona. Al costat de la pianista Elbi Olalla dona vida a Projecta Tango, un duet amb què difon la màgia dels tangos clàssics i immortals dels grans mestres del gènere, com Astor Piazzolla i Carlos Gardel, els tangos contemporanis i obres pròpies. "La música sempre és una trobada formidable", afegeix Rehder. A l'"Assaig general", l'artista argentina, amb la mateixa Olalla, ens ha interpretat en directe el tango "El corazón al sur", d'Eladia Blázquez.
La cantant, trompetista i compositora catalana Andrea Motis té un nou projecte entre mans, el trio Temblor, que ha creat amb la seva parella, el multiinstrumentista Christoph Mallinger i el percussionista Zé Luis Nascimento, amb la finalitat d'expressar el seu món interior escrivint temes nous. A l'"Assaig general", Motis i Mallinger ens han emocionat interpretant el seu tema "El Cel", que parla del seu fill gran. Aquesta interpretació en directe l'han dedicat "a tota la gent que és a València i que estan ajudant els valencians i valencianes que tenen persones a qui estan trobant a faltar."
La cantant, compositora i terapeuta vocal Sandra Sangiao ens ha presentat el seu nou disc, "SIS", un àlbum de celebració, creat a partir de melodies i lletres que l'han connectat amb la transcendència. El disc conté cançons seves, així com de Sílvia Pérez Cruz, i té les col·laboracions de Marco Mezquida, Dani López Pradas, Efrén López i Míriam Encinas, grans referents de la música mediterrània. Sangiao presentarà en concert aquest àlbum el 7 de novembre, al Centre Artesà Tradicionàrius. A l'#AssaigGeneral3, l'artista catalana ens ha interpretat en directe "La semilla" (composició pròpia a través d'una melodia tradicional grega) seguida de la cançó tradicional castellana "Esta noche ha llovido".
La pianista, organista, compositora i "bandleader" nord-americana Carla Bley, i l'actriu, guionista i cineasta de Hollywood Ida Lupino van ser dues artistes avantguardistes insubmises i trencadores del segle XX, que amb el seu talent com a única arma es van enfrontar al masclisme imperant en la música i el cinema, els seus respectius camps d'acció i inspiració. Els músics Víctor Oller i Bartolomé García-Plata, completament seduïts per la música de Carla Bley, van indagar en la seva producció i es van adonar que Bley havia escrit el tema "Ida Lupino" com a mostra d'admiració cap a la seva col·lega cineasta. Adonant-se del talent d'aquestes artistes pioneres, aquests músic catalans han creat el Duo Lupino i han enregistrat el seu primer disc, "La bóveda celeste", on amb els seus propis temes, a mode d'homenatge, volen mantenir viu el llegat de les dues creadores. A l'"Assaig general", el Duo Lupino ha interpretat en directe "Illes i xamfrans", de Víctor Oller, component del Duo Lupino.
El pas del temps és inexorable i ens marca a tots d'alguna manera o altre. Al seu disc de debut, "Huellas en el tiempo", el pianista espanyol Vicente Marín s'ha inspirat en l'empremta que el moviment de les agulles del rellotge ha deixat en ell. L'ha gravat amb el seu trio, al costat de David Gimeno, bateria, i Jon Carranza, contrabaix. Cada tema de l'àlbum (tots els temes són seus, excepte dos que són de Gimeno i Carranza, respectivament) és una captura d'un moment vital o d'un record que li va fer mal o el va sanar, com també de la sincera recerca sonora que està fent amb el seu grup. Marín, amb el bateria David Gimeno, ens ha interpretat el seu tema "Saeta".
T'agrada viatjar pel món? Si és així, deixa't endur per les peces icòniques de la música klezmer, els ritmes brasilers, els tangos, les sardanes i les lamentacions gitanes que interpreta el Cat Klezmer Trio, que formen Xavi Pendón, clarinet; Xavi Torras, guitarra, i Jonathan Aldunate, contrabaix. En els seus concerts, aquest grup català submergeix el públic en una àmplia gamma de sons i emocions, que tenen com a fil conductor l'essència de la música klezmer, un gènere ètnic nascut als racons més místics de l'Europa de l'Est. A l'"Assaig general" ens han interpretat en directe la seva versió de les cançons tradicionals klezmer i catalana "Papirosn" i "Les nenes maques".
La seva passió pels musicals va portar l'any 2014 la soprano Mariona Pallach, el baríton German de la Riva i el pianista Jordi Armengol a crear la formació Fool of Music i amb ella comparteixen amb el públic els temes més coneguts i estimats d'aquest gènere. En alguns casos, el mateix Jordi Armengol escriu arranjaments propis de les cançons dels musicals que interpreten per donar-los un so fet a mida del trio. Enguany Fool of Music celebrarà els seus deu anys amb un concert a l'Auditori de Terrassa, el 26 d'octubre, on aprofitarà per presentar el seu primer àlbum. A l'"Assaig general", Fool of Music ens ha interpretat en directe "What good" del musical "Cabaret" de John Kander.
La cantant i compositora de 23 anys Leyre Estruch ens ha acompanyat aquesta tarda per parlar-nos del concert que oferirà a trio dins del programa Microconcerts de CaixaForum de Barcelona, dissabte que ve, 26 d'octubre. Lloada per la seva frescor i naturalitat, Estruch comparteix emocions per mitjà d'un repertori que abraça jazz, música brasilera, boleros i música popular. Amb el seu trio, on l'acompanyen el cantant i guitarrista Vicente López i el cantant i percussionista Tramel Levalle, desplega les seves cançons en espanyol i portuguès, que beuen de les influències del cançoner folklòric argentí, ibèric i brasiler. Aquesta tarda també ens ha parlat d'altres projectes propers. A més, amb el seu trio, ens ha interpretat en directe "A la orilla de un palmar" del compositor mexicà Manuel María Ponce.
La músic i cantautora portuguesa resident a Catalunya Marta Garrett publica avui divendres, 18 d'octubre, el seu LP de debut "Un a un" (publicat per Say It Loud), on hi ha plasmat deu anys de les seves vivències mentre anava evolucionant com a músic i com a individu. L'àlbum conté cançons d'autor indie barrejant folk portuguès amb ritmes moderns, sonoritats jazzístiques i electròniques i altres més groovy. L' LP és un viatge en diferents plans, com també una cerca nostàlgica, però esperançadora, del sentiment de pertinença i de lluita impulsiva contra la inseguretat. Garrett presentarà l'album en concert el 14 de novembre, a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. Aquesta tarda ens ha interpretat en directe la seva cançó "Falling asleep sometimes", inclosa al seu nou disc.
El músic Javi Garrabella és artista de konnakkol, una disciplina artística mil·lenària de percussió vocal que pertany a l'art clàssic del sud de l'Índia. Consisteix a recitar ritmes amb les síl·labes del solkattu i que formen un llenguatge construït amb una sèrie de tècniques estructurals de patrons i modulacions numèriques. Garrabella ha creat l'espectacle "La poética del ritmo", que connecta el konnakkol amb diferents modes de recitació, com el cant vèdic (mantres), el piano i el ball. Per això, en aquest muntatge l'acompanyen el pianista Max Villavecchia i el "bailaor" Pol Jiménez. Junts experimenten amb tot el seu bagatge de música contemporània, flamenc i improvisació. Garrabella i Villavecchia ens han interpretat en directe, a l'"Assaig general" les Variacions de Somashekar Jois del Muktaya "Tha KuTaJham ThaiRiTha".
L'equip de l'"Assaig general" ens hem desplaçat a la Casa Lluvià per repassar el més destacat de la 27a Fira Mediterrània de Manresa, que és el gran aparador de les propostes d'arrel, que, a més, ofereix una mirada polièdrica de l'activitat actual del sector i, sobretot, del que estan fent els artistes joves. La fusió de la música d'arrel amb les músiques folk, pop i electrònica fa somniar despert el quartet Trèvol. Té a les seves files els músics catalans Laia Glück, Bernat Garcés, i Martí Fleta i la músic de la Catalunya Nord Léonie Martet, que tenen de 19 a 21 anys. Aquesta tarda el grup ens ha parlat del seu primer disc, "Qui omple un estadi no és pas un graller" (publicat pel segell Microscopi), que presentarà en concert el diumenge 13 d'octubre, dins la Fira. A més, ens han interpretat en directe la cançó "Ni un pam de terra", escrita pels mateixos membres del quartet i inclosa al nou àlbum
Koko Jean & The Tonics és el projecte liderat per Koko-Jean Davis (excantant de The Excitements) amb Dani Baraldés, guitarrista de Los Mambo Jambo, Víctor Puertas, un dels bluesmen i harmonistes més reconeguts de Catalunya, al Hammond i Marc Benaiges a la bateria. Després de portar el seu àlbum de debut "Shaken & Stirred" per tot l'Estat, França, Itàlia, Portugal i el Marroc, el grup ens ha presentat el segon disc, "Love child", que és ple de força amb molt de soul, rhythm & blues i rock and roll. El disc el presentaran en concert, el 30 de novembre, a la sala Upload de Barcelona. A més, Koko-Jean Davies, Dani Baraldés i Víctor Puertas ens han ofert aquestaactuació musical en directe a trio.
El gran pianista i compositor català Ignasi Terraza, doctor honoris causa per l'UPC i guardonat amb el premi a la Trajectòria per l'AIE, ens ha donat tots els detalls del seu concert de celebració dels 25 anys de "Jazz a les fosques", una proposta protagonitzada per ell mateix, acompanyat per Giorgos Antoniou al contrabaix i Esteve Pi a la bateria, que torna, després de 25 anys d'haver-se fet, del 9 al 12 d'octubre, en dos actuacions diàries, a la sala Jamboree 3 de Barcelona. A "Jazz a les fosques", Ignasi Terraza proposarà al públic escoltar-lo amb el seu trio, amb la sala totalment a les fosques. A més, ens ha obsequiat amb aquesta interpretació musical en directe.
La saxofonista i compositora catalana Marta Duran ens ha presentat el seu projecte "Shine", que dona nom al seu espectacle i al seu primer disc, basat en les seves composicions pròpies. Es tracta de peces que neixen del jazz tradicional, passant pels altres estils que l'han marcat, com la música brasilera i el pop. Aquesta tarda, acompanyada per la pianista Èlia Lucas, ens ha ofert aquesta actuació musical en directe interpretant un dels temes nou àlbum.
Neus Plana Turu, flautista, percussionista i compositora catalana ha enregistrat el disc "12.12" (editat pel segell Microscopi) en quartet amb Con-fusión Project. L'àlbum és el resultat d'un procés artístic i personal on Plana Turu ha fusionat tots els seus coneixements acompanyada dels músics Carles Font Turon, Pablo Donaire i Antonio Parraguez Rodríguez. La creació de les sis peces que formen el disc i la seva interpretació amb la flauta travessera li han permès expressar musicalment tot un seguit d'emocions, persones i experiències vitals per a ella fent ús del flamenc com a element protagonista. Aquesta tarda ens ha interpretat en directe amb el quartet la rumba "La teva escalfor", escrita per ella mateixa.
El cantant, guitarrista i compositor català Santi Careta ens ha presentat el seu nou disc, "A milers de somnis de distància", publicat pel segell Microscopi. A més, ens ha ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa.
Xoan Sánchez, percussió, Maurici Villavecchia, acordió, i Albert Burcet, piano (d'esquerra a dreta), ens han presentat el projecte d'investigació Nuzic. Consisteix en un sistema numèric per comprendre i compondre música a través d'eines digitals. A la web del projecte hi ha una aplicació de codi obert per crear música amb el sistema Nuzic, com una xarxa de textos que expliquen les bases del sistema numèric. A més, ens han ofert una actuació musical en directe que veureu a la web del nostre programa. A més, el 3 d'octubre, a l'Auditori del carrer Calàbria n. 66 de Barcelona, el Nuzic Ensemble oferirà el concert "Com sonen els números?". Aquesta tarda ens han interpretat en directe "Dragon dance" de Maurici Villavecchia
El projecte Oriol Marès & Talal Fayad ha vingut al nostre programa, perquè del 15 de setembre al 12 d'octubre serà a Catalunya gràcies a la col·laboració amb La Marfà - Girona (Cases de la Música), ja que ha estat seleccionat per la beca de Residències Internacionals. El projecte fusiona el jazz amb la música aràbiga, la música llatina i la composició pròpia a quartet. El 27 de setembre oferirà un concert a l'Auditori Viader de Girona, el 29 de setembre actuarà a La Societat de Pradell de la Teixeta, dins del Festival Terrer Priorat, i el 12 d'octubre, a la Fira Mediterrània de Manresa. En aquests concerts podrem sentir els mateixos Marès al clarinet i Fayad a l'ud amb Thodoris Ziarkas, contrabaix i Lucas Zegrí, percussió, proposant un viatge ric i desenfadat pel Mediterrani, lloc de trobada de cultures. A més, tenen previst gravar en disc el projecte "Estuarium" els dies 8 i 9 d'octubre. Aquesta tarda ens han interpretat en directe la peça "Gitme", del mateix Talal Fayad.
Francisco "Kiko" Palacios ha mostrat totes les possibilitats del seu instrument al seu nou disc, "Un trombó baix", que està presentant en concert arreu del país. L'àlbum és una col·lecció d'obres originals encarregades expressament per a aquest treball discogràfic, on el trombó baix és l'únic instrument. A l'"Assaig general" de Catalunya Música ens ha interpretat en directe l'arranjament de Sergi Vergés de la cançó tradicional catalana "La cançó del lladre".
La cantant i teclista Yexza Lara i el cantant, multiinstrumentista, lletrista, compositor i productor Pablo Selnik ens emocionen amb cadascuna de les peces del seu nou àlbum "Como ese mar" (segell Microscopi), on les seves composicions pròpies, des del prisma de la cançó d'autor, plasmen l'univers sonor i les fascinants personalitats de tots dos. Es tracta d'un disc elaborat a foc lent durant més de quatre anys, tenint cura de cada detall de manera minuciosa. A l'"Assaig general" de Catalunya Música ens han interpretat en directe una de les cançons que conté, "Neu", escrita pel mateix Selnik.