El mar. El mur
Presentadora i directora de "Solidaris" i el pòdcast "El mar. El mur"
@Solidaris_CR12/11/2023 - 09.38 Actualitzat 15/11/2023 - 23.44
El significat de "Barsaq" explica molt bé l'essència del pòdcast "El mar. El mur", un projecte d'investigació periodística de l'equip del programa "Solidaris", dirigit per Mercè Folch i la fotoperiodista Anna Surinyach.
En un total de 8 capítols, recorrerem 5 països per reconstruir la història de 3 embarcacions que van sortir del Marroc i del Sàhara Occidental amb destí a les costes espanyoles.
Al Senegal els joves que volen emigrar cap a Europa per mar fan servir l'expressió "Barça o Barsaq".
"Barsaq" prové del mot àrab "barzakh", que significa "obstacle, separació, barrera" i que en aquesta expressió pren el sentit figurat de "mort". I el Barça fa referència a l'equip de futbol i simbolitza el destí: Espanya i Europa. Això vol dir que les dues opcions per a aquests joves són arribar o morir en l'intent.
És una realitat que el músic Momi Maiga coneix molt bé. Toca la kora des dels sis anys, un dels instruments tradicionals del Senegal, barreja de llaüt i arpa, i la seva sonoritat s'escampa per diversos països de l'Àfrica Occidental. Ell i la cantant i compositora Rita Payés han posat la banda sonora al pòdcast "El mar. El mur".
Nascut en la reconeguda família de músics Cissokho, l'empremta musical del Momi és fruit d'una barreja d'estils, de gèneres, de tradició i, sobretot, de molta sensibilitat i compromís polític.
Una manera de fer que ha quedat impregnada en "Barsaq", una peça original en català i en llengua mandinka, que pots veure sencera aquí.
El pòdcast "El mar. El mur" estarà disponible a partir d'aquest dimarts, 14 de novembre, a l'app de Catalunya Ràdio i a la plataforma digital 3cat.