Avui parlem de l'escola Joaquim Ruyra de l'Hospitalet de Llobregat, guanyadora del premi Ensenyament d'aquest any per la seva capacitat d'aconseguir resultats per sobre de la mitjana en un barri, el de la Florida, amb una situació econòmica i socialment complexa. Parlarem amb Raquel Garcia, la directora del centre, i amb Miquel Charneco, el cap d'estudis. També ens passejarem per l'escola per veure uns quants exemples de la seva manera de treballar.
Avui parlem del projecte "Ara ens toca a nosaltres", on mares i pares de l'escola El Bosc de la Pabordia de Girona fan tres tardes de tallers per a tots els alumnes del centre. Xerrarem amb Anna Nadal, la directora de l'escola, i amb Cristina Bosc, una de les mares que coordinen la iniciativa. També ens passejarem pel pati on s'ha situat tota l'activitat del dia.
Avui parlem del projecte "We are a sustainable community", que l'escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès, està fent amb un Erasmus Plus en què també participen centres educatius d'Itàlia, Portugal, Bulgària i Romania. Xerrarem amb la directora de l'escola, Natàlia Franch, i entrarem a diferents classes perquè tant els alumnes com els mestres ens ensenyin quina feina fan.
Avui parlem de la col·laboració entre l'escola La Rambleta del Clot de Barcelona i el British Council per implantar metodologies educatives del Regne Unit a l'ensenyament de l'anglès, però també a la resta de matèries del currículum. Xerrarem amb Maite Lafuente, la directora del centre, i amb les tres especialistes del British que estan treballant amb l'escola, la Joana, la Claire i la Lesley
Avui parlem de "What's up, com vas de salut mental?", un projecte adreçat als adolescents que ja s'aplica a 22 centres de Secundària de tot el país. Assistirem a una sessió a l'Institut SI de Badalona i xerrarem amb Helena Quesada, tècnica d'Obertament, l'ONG que impulsa el projecte.
Avui parlem de com treballen per projectes a l'Institut Pau Claris de Barcelona. Ha estat un dels canvis introduïts per l'equip de Mercè Miralles per diversificar el perfil del seu alumnat i atraure famílies autòctones. Entrarem a la classe de primer d'ESO i veurem com preparen la millora dels hàbitats dels animals del zoo de Barcelona.
Avui parlem de l'òpera que els alumnes de cinquè de l'escola Simeó Rabasa de Martorelles, al Vallès Oriental, estan creant amb el director de teatre David Martínez i el músic Eduardo Diago, de l'Associació "La Nave va". Parlarem amb ells i amb la directora de l'escola, Manuela Moreno, i també veurem com preparen cada dimarts la peça que ells mateixos estan dissenyant.
Avui parlem del projecte de creació literària de l'escola L'horitzó de Barcelona que des de fa 20 anys lidera el professor Josep Lluís Cabellos. Comença a Primària amb la producció de textos lliures per part dels alumnes i acaba a 4rt d'ESO amb la publicació d'una novel·la que, com veureu, ja tenen pràcticament enllestida.
Avui parlem dels auxiliars de conversa, nadius anglesos que durant alguns mesos s'instal·len a escoles i instituts per donar un cop de mà als professors de llengua estrangera. Entrarem a la classe de primer d'ESO de l'Institut Ribera del Sió, a Agramunt, i veurem com funciona el tàndem Pepita Serramona-Michael Barge.
Avui parlem de la Coral Estrella de l'Escola Vedruna de Tona. Des de fa quinze anys ensenya nens de Primària i Secundària a cantar i unes quantes coses més que ara ens explicaran. Veurem com treballa el grup dels petits i xerrarem amb alguns dels cantants i amb l'Eva Ventura, la mestra que dirigeix el projecte.
A "Blog de Mestres" avui parlem de com introdueixen les matemàtiques als nens de zero a tres anys a l'escola Bressol Cobi de Barcelona. En veurem alguns exemples a la classe dels grans, i la directora del centre, Maria Roca, ens explicarà què fan.
Avui a "Blog de Mestres" parlem de l'hort de l'Institut El Castell d'Esparreguera, un espai per apendre a plantar, però sobretot un lloc pensat per treballar habilitats socials i millorar el comportament. Ens l'ensenyarà la Laura Calamonte, la psicopedagoga responsable del projecte i també els alumnes que hi fan classe.
Avui a "Blog de Mestres" parlem de l'estratègia de l'institut escola Pi del Burgar de Reus per fomentar la lectura. Xerrarem amb la bibliotecària, la Teresa Àvila, perquè ens expliqui les diferents activitats que fan perquè els nens s'aficionin a llegir...
A "Blog de Mestres" avui parlem de "Timeline", un joc de taula que a l'institut Barberà de Barberà del Vallès fan servir tant per explicar història com per desenvolupar competències matemàtiques. Xerrarem amb Joan Carles Tinoco, el professor que l'ha introduït a les aules, i veurem com hi juguen els alumnes de primer d'ESO.
Avui al "Blog de mestres" parlem del mètode Decroly. El va inventar a finals del segle XIX el belga Ovide Decroly i hi ha una escola a Catalunya que l'aplica, l'Escola Decroly de Barcelona. Entrarem a la classe de P5 i parlarem amb la directora del centre, l'Anna Lafuente, per entendre com funcionen.