Avui parlem de l'hort de l'Institut El Castell d'Esparreguera, un espai per apendre a plantar, però sobretot un lloc pensat per treballar amb els alumnes del centre que tenen dificultats de conducta. Ens l'ensenyaran la Laura Calamonte, la psicopedagoga responsable del projecte, i també els alumnes que hi fan classe.
Avui parlem del projecte STEM, de foment de les ciències, entre els adolescents. L'estrenen aquest curs 7 instituts de Barcelona i nosaltres hem anat a veure'n la primera sessió al XXVena Olimpíada, on la professora Monica Portero ens ha explicat de què es tracta.
Avui parlem del MU-MO, un museu mòbil d'art contemporani que aquesta tardor es passeja per les escoles catalanes. El visitarem acompanyats dels alumnes de sisè de l'escola Sant Salvador d'Horta de Santa Coloma de Farners i de Magalie Tranquié, la monitora del Museu.
Avui parlem del projecte "L'univers a l'abast de tothom" de l'Institut Tres Turons d'Arenys de Mar guanyador del Premi Ensenyament d'aquest any. Parlarem amb Oriol font i Joan Antoni Curto, els dos professors que el porten i sentirem els alumnes que s'hi han apuntat.
Avui parlem de com podem fer del temps de menjador un espai educatiu de qualitat. Mirarem com treballen a l'escola Els Pins de Barcelona, on ens atenen la directora, l'Anna Makai, i la Mila Martín, que és l'encarregada de coordinar el menjador.
Avui parlem d'una comunitat d'aprenentatge, la fórmula que han trobat a l'escola Mediterrani de Tarragona per reduir l'absentisme escolar del 50 al 4% en només dos anys. Ens ho explicaran la cap d'estudis del centre, la Cristina Lara, i la Maite Castañeda, tutora de tercer que ens ensenyarà com treballen a la seva classe.
Avui parlem d'escacs. Els alumnes d'un centenar d'escoles hi juguen en hores de classe. Hem anat a l'escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria, a l'alt Camp, on la Marta Amigó i la Vanessa Garcia ens explicaran en què consisteix el projecte mentre veiem com el treballen els nens de primer.
Avui parlem del projecte "Música a les escoles bressol" que ha posat en marxa l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona. Ens ho expliquen l'Esperança Garcia, directora de l'escola bressol Can Canet, i Elvira Querol, la mestra l'escola de Música Can Ponsic que hi ha participat amb els seus nens.
Avui parlem de "Cinema en curs". Anirem amb els alumnes de sisè de l'escola de Bordils, al Gironès a gravar un curtmetratge i xerrarem amb la directora del centre, la Carme Congost, perquè ens expliqui en què consisteix el projecte i per què el fan.
Avui parlem del taller que l'Escola Mas Masó de Salt, al Gironès, fa un parell de dies per setmana amb les famílies que volen apendre tècniques per donar un cop de mà als seus fills en les feines escolars. Veurem com els forma la Lídia i xerrarem amb la Sandra Garcia, la coordinadora del projecte, perquè ens ho expliqui bé.
Avui parlem de les Escoles Magnet i ens fixem en l'exemple de la Josep Maria de Sagarra de Barcelona. Veurem com treballen la seva aliança amb el Museu d'Art Contemporani de Barcelona i ens hi passejarem acompanyats de la directora, l'Àngels Cases, i la Iolanda Jolis, coordinadora dels serveis educatius del MACBA.
Avui parlem de la primera "Forest School" de Catalunya. Es tracta de l'escola Gabriel Castellà d'Igualada. Entrevistem Brigitte Escolar, una de les impulsores del projecte, mentre els alumnes de segon treballen per plantar el bosc i la directora del centre, la Carme Soler, ens ensenya el que ja tenen.
Avui parlem del programa Mschools, desenvolupat per la Mobile World Capital perquè alumnes de quart d'ESO aprenguin a crear aplicacions per a dispositius mòbils. Entrarem a l'Institut d'Argentona, al Maresme, i veurem com el professor d'informàtica, en Jaume Oliveras, ho treballa amb els seus alumnes.
Avui parlem del Museu de les Matemàtiques de Cornellà de Llobregat, una iniciativa pionera a l'estat espanyol on les mates es toquen, es veuen i s'entenen. Hi entrem acompanyats dels professors Guido Ramellini i Pura Fornals, dos dels impulsors del projecte.
Avui parlem del projecte de recuperació del patrimoni culinari del Segrià que estan fent a la Zona Escolar Rural l'Eral. Parlarem amb el seu director, Pep Borràs, i veurem com el treballen els seus alumnes de l'escola d'Alfés.
Avui parlem del primer programa de formació de companys de suport per a persones amb discapacitat intel.lectual que es fa a l'estat espanyol. L'associacio Sant Tomàs de Vic ha posat en marxa aquesta experiència pilot que coordinen Anna Gutierrez i Ivana Vilademunt, i que ja s'ha començat a aplicar amb els alumnes dels seus centres de formació ocupacional.
Avui parlem de les brigades de ciutadania que els alumnes de l'Institut de Gurb, a Osona, fan un parell de dies per setmana quan acaben les classes. Ells mateixos ens explicaran com i perquè funcionen, i ens en acabarà de donar els detalls Pep Batalla, el professor que coordina aquesta activitat.
Avui parlem de les unitats d'escolarització compartida, una fórmula per a adolescents amb problemes greus de conducta. Sabrem com funcionen entrant al centre que la Fundació Main té a Terrassa, parlant amb Ricard Rodríguez i Jordi Boza, dos dels seus responsables, i també amb alguns dels alumnes que hi estudien.
Avui parlem del pati de les tortugues de l'escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat. Ens l'ensenya Josep Marí, professor de biologia i impulsor del projecte i també alguns dels alumnes que hi participen. Des de fa una dècada, aquest espai on viuen tortugues mediterrànies en perill d'extinció, serveix de laboratori pels treballs de recerca de batxillerat que fins i tot han estat publicats a revistes científiques.
Visitem l'escola Centcelles de Constantí, al Tarragonès, on els nens fan plàstica en anglès des de tercer fins a sisè de Primària. Ens acompanya Violeta Cristià, la mestra responsable del projecte que ens ha convidat a entrar a la classe de quart.
Avui parlem de les caixes de llibres que els mestres de l'escola Vedruna Àngels de Barcelona han ideat perquè els seus alumnes s'enganxin a la lectura. Entrarem a la classe de cinquè on avui obren per primer cop una de les caixes i parlarem amb Mònica Bardalet una de les mestres que coordinen l'impuls a la lectura a primària.
Avui parlem del projecte Artistes en residència. Visitem l'Institut Doctor Puigvert de Barcelona, on els alumnes de primer d'ESO estan treballant amb l'artísta Lluís Bisbe en diverses instal.lacions per canviar els espais del centre. El resultat de tot un curs de feina es bateja finalment com a "Desalumnologia".
Avui parlem de la lectura en veu alta i de com es prepara el grup de tercer de l'Escola Pràctiques 2 de Barcelona per participar en un certamen que organitza la fundació Enciclopèdia Catalana per estimular aquesta modalitat lectora. Xerrarem amb els nens i també amb el cap d'estudis del centre, Miquel Suñer, i amb Gemma Fontelles, responsable de la biblioteca.
Avui parlem de l'Institut Comte de Rius de Tarragona, premi ensenyament de la Fundació Cercle d'economia pel seu model de formació professional. Xerrarem amb Francesc Roca, el seu director i amb la professora Montse Abelló tutora del cicle de química industrial dual. També sentirem el testimoni d'alguns dels seus alumnes.
Avui parlem del programa d'educació financera per a alumnes de 4rt d'ESO que l'Institut d'Estudis Financers està impulsant a un centenar de centres educatius catalans. Veurem com funciona entrant a una de les classes, la que estan fent a l'escola Garbí d'Esplugues de Llobregat, i entrevistarem Josep Soler, director de l'IEF i impulsor del projecte
Avui parlem del pla d'excel.lència de l'escola Pedralta, on han reorganitzat els horaris perquè cada nen pugui aprendre en funció de la seva capacitat i no de la seva edat. Ens ho explica Cristina Diaz, directora del centre, i l'Ingrid, una de les alumnes que hi participa.
Avui parlem del museu de ciències naturals que hi ha a l'escola Pompeu Fabra d'Anglès, a la comarca de la Selva. Hi entrarem acompanyats del director de l'escola, en Josep Carreras, i veurem com els alumnes de cinquè i sisè ensenyen ciències als més petits de l'escola.