Ja som a l'estiu, apreta la calor i comencem a pensar en les vacances. Decidim on anirem, fem plans per gaudir al màxim però, quan arriben les notes de fi de curs, el nostre fill ens porta un suspens, o dos, o tres... I ara, què fem? En parlem amb el professor, consultor pedagògic i conferenciant Juanjo Fernández sobre com plantegem l'estiu quan els fills han d'estudiar pels exàmens de setembre. D'entrada, molta calma quan ens assabentem de les notes perquè, a aquestes alçades, no hi ha res a fer. Li preguntem com planificar les hores de treball, com animar els estudiants, tècniques per calmar els seus nervis i consells per evitar cometre els mateixos errors el curs següent. Us recomanem llibres que també poden ajudar.
ESCOLTA-HO ARAEn Pep Marí és cap del departament de psicologia de l'esport del CAR, el Centre d'Alt Rendiment, de Sant Cugat del Vallès. Li hem preguntat com ens pot ajudar l'esport en la formació dels fills, quins valors treballem quan formem part d'un equip o en una disciplina individual. També volem saber quin ha de ser el paper de les mares i els pares en l'activitat esportiva dels fills i les relacions amb l'entrenador. Per saber-ne més us recomanem el llibre d'en Pep Marí "Aprender de los campeones" i ell ens proposa "Fueras de serie", de Malcom Gadwell. Per arrodonir el reportatge ens acompanya també en Max, un petit gran esportista!
Parlem amb Catherine L'Ecuyer, advocada, investigadora i divulgadora de temes educatius, autora del llibre "Educar en el asombro". Les seves explicacions ens fan reflexionar sobre com eduquem els nostres fills. Ens proposa educar per mitjà del descobriment, de permetre que els nens i les nenes aprenguin gràcies a la seva curiositat, a les ganes de veure, de mirar, de saber... Educar des de dins cap enfora, lluny d'un excés d'estimulació i de sobrecarregar els petits amb massa informació i abans d'hora, al ritme de cadascú. Parlem de la màgia dels misteris, de recuperar el silenci, de gaudir de la natura com a font de coneixement. Una xerrada fascinant i enriquidora que us proposem compartir. Us recomanem la pàgina d'internet apegoasombro.blogspot.com
Volem conèixer una mica més les famílies RAINBOW, que són de tots els colors, com l'arc de Sant Martí. Famílies amb dues mares o dos pares. Ens en parla la Katy Pallàs, presidenta de l'associació de famílies Lesbianes i Gais. També sentirem altres veus que parlen en primera persona de com s'han enamorat d'algú del mateix sexe després d'anys de tenir parella heterosexual i fills en comú. Com s'afronta això? Com s'explica als fills? Encara hi ha qui té por i amaga els seus sentiments? I l'escola, ajuda a fer entendre la diversitat de models familiars? Com poden els homosexuals tenir fills? Mirem de respondre tot això i us recomanem adreces, com http://www.familieslg.org i llibres per si voleu buscar més informació.
La síndrome d'Asperger és una de les manifestacions del trastorn de l'espectre autista (TEA). En parlem amb la Lola Ferrer, presidenta de l'Associació Síndrome d'Asperger de Catalunya i mare d'en Xavier, i amb la Sònia i un dels seus fills, l'Edgar. Què és l'Asperger? Per què van començar a sospitar que els seus fills eren especials? Com els ajuden? Per què els costa tenir amics? Escoltarem com es defineix a si mateix l'Edgar, quins somnis té, què li agrada... Us donem adreces d'internet per si voleu ampliar la informació: http://www.aspergercat.es i http://asperger.es També a http://www.psicodiagnosis.es trobareu documentació molt útil. Us recomanem pel·lícules que en parlen com "Adam" o "Mi nombre es Khan.
Aquesta setmana, dimecres 2 d'abril, ha estat el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. Per això recuperem la història d'en Gerard, un noi de 17 anys amb autisme sever i retard mental. En parlem amb la psicòloga Noemí Balmaña, especialitzada en TEA, Trastorns de l'Espectre Autista, i amb la Teresa, la mare d'en Gerard, Quan comencem a detectar que el nostre fill té algun problema?, com són els nens amb autisme sever?, com podem acostar-nos al seu món i comunicar-nos amb ells?, com és la seva integració a l'escola ordinària?... Us recomanem on podeu trobar molta informació com, per exemple, a la pàgina de l'Associació Aprenem associacioaprenem.org
Quan la mare o el pare es queden a l'atur es poden viure canvis importants a casa: rutines, despeses, estat d'ànim... Com hem d'explicar als fills que hem perdut la feina? En parlem amb la psicòloga Yolanda Portolés, especialista en assessorament a persones i empreses en procés de canvi laboral. Ha fet un llibre, juntament amb el periodista i escriptor Josep Ignasi Gras, i l'il·lustrador Néstor Macià, que es titula: "I el teu pare no treballa?". Ens expliquen, en forma de còmic, com donar la notícia a casa, la millor actitud per superar el tràngol i trobar feina i com veure la part positiva d'una lliçó tan dura. Us recomanem llibres i pàgines d'internet on trobareu més informació. Per exemple, a l'adreça: http://www.fanoc.org/es/serveis/rss/noticias/detail/pare-de-professio-en-atur-nou-video-de-sensibilitzacio-sobre-el-paper-de-la-familia-en-la/ trobareu un vídeo fantàstic que en parla.
En aquest reportatge parlem de les noves famílies que sorgeixen a partir de divorcis. Com es fa l'encaix amb fills de diferents parelles?, és possible conviure sense tensions? L'hi preguntem al psicòleg Álvaro Frías, del Centre de Salut Mental de l'Hospital de Mataró i membre del gabinet de psiquiatria i psicologia GBB. Ens planteja quines són les situacions més complicades, com introduir una nova parella a la vida dels fills i com intentar evitar els conflictes. Us recomanem llibres i adreces d'internet on trobareu més informació.
Ens hem trobat amb un grup de nois i noies de tercer de Secundària de l'Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Vallès. Volem saber què pensen de l'alcohol, el tabac i altres drogues, i també sobre els cigarrets electrònics. Ens expliquen que coneixen aquestes substàncies i alguns creuen que no passa res per provar-ho. També escoltareu el testimoni d'una noia que ha hagut de superar la seva addicció i assegura que no hi pensa tornar. Però alerta, perquè admeten que un dia o altre algú els oferirà tastar-ho. La comunicació entre pares i fills és fonamental perquè ens expliquin tot el que van descobrint de manera que puguem actuar si detectem un problema. Us recordem les pàgines d'internet per consultar sobre el tema de les drogues.
Parlem dels adolescents i les drogues. De com prevenir-ne el consum o detectar i aturar un contacte inicial. Li preguntem a Rut Castillo, directora dels programes de prevenció de la Fundació Projecte Home Catalunya. Volem saber quines són les substàncies que més consumeixen els nois i noies, per què ho fan, com ho podem detectar i com ajudar-los a deixar el consum. També escoltarem el testimoni de qui té el problema a casa. Mirem de trencar alguns mites al voltant de les drogues i us recomanem algunes pàgines interessants on podeu trobar més informació: projectehome.cat, escueladefamiliasph.org, hemerotecadrogues.cat, canalsalut.gencat.cat (aquí trobareu la guia "Connecta amb els teus fills") i parlemdedrogues.org
Podem trobar un munt de propostes per fer un regal solidari, el que suposa que els diners que gastem vagin més enllà d'una compra. En parlem amb la Muntsa Prat, de la cooperativa Encís que, juntament amb un grup d'entitats i empreses socials, han creat les caixes regal d'experiències per compartir "Ergosum" amb propostes com anar a fer de pastor, embotellar vi amb el teu nom o aprendre a ballar amb cadira de rodes. Triar aquest regal, a més, ajuda a finançar unes entitats del tercer sector molt tocades per la crisi. Ens acompanyarà la música del que va ser un altre regal solidari, un CD de cançons, "Arrels per la pau", que al 2008 va editar l'escola Pia Santa Anna de Mataró. Us donem adreces amb altres propostes per fer regals solidaris.
L'Imma Marín, mestra i educadora, experta en joc i directora de Marinva, ens explica què hem de tenir en compte a l'hora de fer un regal, de comprar un joc o una joguina. No parlem de productes en concret ni de modes sinó de criteris per fer una compra raonable però que faci feliç el nen o la nena que el reben. La màgia que hi podem posar a l'hora de donar un obsequi, que no cal que sigui res car ni ostentós però sí pensat per aquella persona que l'obrirà. Reflexionem també com el moment de fer la carta als Reis és una oportunitat per transmetre valors als més petits. Ah! I parlem d'un anunci interessant: una marca que comercialitza jocs per a nenes que no volen ser princeses sinó enginyeres!!! Us proposem pàgines d'Internet i llibres per saber-ne més.
Famílies nòmades? aventurers? Parlem de mares i pares que han decidit viure, temporalment o per sempre, sense arrelar enlloc i, a la vegada, a tot arreu. És a dir, de persones que decideixen marxar a veure món amb els seus fills, que pensen que la vida mateixa i conèixer altres països i altres cultures, també són una bona escola. Alguns fan de professors de la canalla, altres prefereixen que, quan arribi el moment, les nenes i els nens vagin al col·legi. Però tots comparteixen la passió per viure el dia a dia, amb pocs lligams, buscant sempre ser feliços. Coneixerem l'Airi i en Jordi, que viatgen pel món amb la Lola, la seva filla de 5 anys. Tenen una pàgina a internet on trobareu bons consells i molts altres mares i pares aventurers: kidsandtrips.org
Ens plantegem perquè encara avui molts nens s'eduquen i creixen amb els valors masclistes i moltes nenes es fan grans acceptant la submissió al sexe masculí. Hem avançat en la defensa de la igualtat de drets i en la lluita contra la violència de gènere, però encara queda molta feina a fer. Un treball que comença per l'educació que reben les nenes i els nens des de ben petits, a l'escola però també a casa. Quins valors estem traspassant a les filles i als fills? els eduquem en els estereotips de l'amor romàntic que tant mal han fet? El millor exemple són els pares i la seva manera de comportar-se, de respectar, de conciliar, amb l'altre sexe. En parlem amb la psicòloga Meritxell Puyané, una de les fundadores de l'associació http://www.lhoravioleta.org que des de Mataró treballa per la promoció de l'autonomia de les dones, la igualtat de gènere i l'eradicació de la violència masclista. Us recomanem contes, llibres i altres pàgines d'internet amb molt bona informació.
La psicòloga Arantxa Sabanés ens explica com entenen la mort els nens, segons les edats i la maduresa emocional. Li plantegem com contestar algunes preguntes difícils com, per exemple, "On és ara l'avi?". Ens remarca la importància que els infants que han tingut una pèrdua recuperin el més aviat possible les seves rutines i que no actuem com si la persona que ha mort no hagués existit a les nostres vides i, en canvi, treballem el seu record. Us recomanem llibres i pàgines d'internet que en parlen.
Parlem amb el professor, consultor pedagògic i conferenciant, Juanjo Fernández, de com podem ajudar els fills a estudiar i fer els deures. Quin paper tenim els pares?, com els podem ajudar?, com ha de ser l'espai per treballar a casa? Ens deixa unes pautes clares: no hem de fer els seus deures, cal felicitar-los quan porten una bona nota, és important revisar l'agenda escolar i que tinguin petites recompenses al seu esforç. Millor estudiar sense música i evitar distraccions amb el mòbil. Televisor a l'habitació? Prohibit! Us recomanem llibres de consulta, entre ells el del mateix Juanjo Fernández ""Com ajudar els fills a estudiar (i fer els deures del col·le)", de l'editorial Claret. També podeu trobar-lo a internet juanjocosesquepenso.blogspot.com i www.juanjofernandez.com
En aquest reportatge reflexionem sobre com ens influeix, com a pares i mares, la relació que hem tingut amb els nostres pares. En parlem amb l'Eva Bach, professora i pedagoga, autora del llibre "Por amor a mi familia". L'Eva ens explica que el vincle afectiu amb els nostres pares ens fa créixer en molts sentits i ens ajuda a ser empàtics i tolerants. Valorem la influència del camp emocional familiar i de com, al marge d'aprofitar el llegat que rebem dels pares, hem de trobar el nostre camí a base d'esforç.