Bolets molsuts
Els escarlets és el grup de bolets més divers. És format per bolets de famílies sovint allunyades entre si, de bolets que han evolucionat per acabar tenint un aspecte molt similar. La silueta característica, la que fa néixer la denominació, és la de Hygrophorus russula, el escarlet o carlet.
Els escarlets són, per tant, bolets carnosos, molsuts, consistents, sense volva ni veritable anell i, excepte algun cas, relativament poc olorosos. Molts escarlets han pres el nom de variacions a partir del carlet ver, així parlarem de l'escarlet groc, escarlet pudent, escarlet blanc o escarlet d'ovella, els que més agraden a les ovelles.
Desconeixem l'origen del nom. Joan Coromines el relaciona amb els cards, però assenyala que és una conclusió basada només en indicis. En una estampa de Ramon Martí, amb data de 1757, es comenten entre altres bolets, l'escarlet. És la denominació més antiga que coneixem, no prevista per Coromines.
En l'espera de trobar més referències i poder esclarir l'origen del nom, creiem que el mes oportú és mantenir la doble denominació, la d'escarlets i la de carlets, i pensar que probablement la més correcta és escarlet.
Pel fet de ser un grup tan divers, existeixen molts escarlets d'aspecte similar i és complex separar-los. Hem preferit escollir-ne una dotzena dels més corrents o representatius. No oblideu llegir els comentaris .