Bolets candelers
Les pampes també s'anomenen candeles. És una denominació que prové de la similitud del bolet amb un candeler o espalmatòria, un suport d'espelmes. Per això són força senzilles de reconèixer. Els representants típics són bolets grans, carnosos i amb làmines que baixen clarament per la cama. El barret no és mai viscós i la cama no és aprimada. Algunes pampes poden tenir olor forta, però mai és farinosa.
Els dubtes poden venir quan no es veu de manera clara que les làmines baixen per la cama. A vegades serveix d'ajut tallar el bolet de dalt a baix. Però fins i tot així, en algunes pampes, com en el cas de la pampa grisa, no s'aprecia bé el recorregut de les làmines. Només la pràctica ens ajudarà. Per sort, aquest bolet és corrent i té una olor forta, no del tot agradable.
Com comentem a l'apartat de cuina, les pampes són molt apreciades en determinades zones geogràfiques. Cuinats per una persona entesa, són bolets extraordinaris. Malauradament és un bolet que necessita vegetació poc remenada, de bosc poc trepitjat, per la qual cosa l'espècie és en regressió. Es tracta d'un bolet tardà, que s'utilitza com a senyal: quan surt la pampa vera és senyal que la temporada de rovellons s'acaba.