Anar a la navegació principalAnar al contingut
Bolets de sang rovellada

Els rovellons han arribat a ser uns bolets molt populars a casa nostra pel fet que són senzills de diferenciar de la resta. Tenen característiques pròpies fàcils d'aprendre. Són bolets que, quan els ferim, deixen anar llet o làtex de color taronja o sang. No hi ha cap altre bolet consistent, carnós, que tingui aquestes característiques. De fet, la denominació d'esclata-sang, que encara es manté a les Balears i en terres valencianes, és l'òptima per anomenar aquests bolets. A banda, no hi ha bolets que puguin induir a confusions preocupants. És veritat que hi ha certs bolets que se'ls assemblen, com ara les lleteroles i els lleterols, però el seu làtex blanc o groguenc els delata. I, com a màxim, es tracta de bolets picants, que no causaran mai intoxicacions. A la cuina, els rovellons no són excel·lents, però sí segurs. 

Els bolets poden produir làtex picant per evitar ser menjats pels animals. En el cas dels rovellons, han generat una llet vistosa i de gust amarg o resinós (tasteu-ne unes gotes). Aquesta adaptació, però, s'ha tornat en contra seva: els rovellons perden gran part de l'amargor en ser cuits i s'han convertit en els bolets més buscats en tot l'àmbit català gràcies a la seva vistositat.

Els rovellons són bolets micorízics dels pins i altres coníferes, especialment quan són joves i esclarissats. El barret dels rovellons, i sovint la cama, presenta unes taques arrodonides i lleugerament excavades que s'anomenen escrobicles.