Anar a la navegació principalAnar al contingut

Idees de cuina de tardor i hivern

Carbassa no només en crema! 12 receptes originals per fer amb aquesta hortalissa

En crema, escalivada, estofada o en pastissos. La carbassa es pot cuinar de moltes maneres. És per això que hem triat 12 receptes diferents perquè l'aprofitis al màxim

10/10/2023 - 08.37 Actualitzat 29/10/2024 - 08.13

Carbassa no només en crema! 12 receptes originals per fer amb aquesta hortalissa
Et proposem 12 receptes per aprofitar al màxim aquesta hortalissa dolça i versàtil

La carbassa és un aliment com n'hi ha pocs: calma l'ansietat, elimina líquids, prevé el restrenyiment, millora la visió nocturna, enforteix ossos i dents, i fins i tot ajuda a regular la diabetis. Superar la mandra que pot provocar treure-li la pell dura val la pena, perquè un cop l'obrim, descobrim una polpa dolça i versàtil que es pot aprofitar a la cuina amb múltiples receptes ideals per fer a casa en una tarda de tardor.  

Ara que sembla que arriba el fred, segur que has pensat a preparar algunes cremes, i la de carbassa és de les més apreciades. I és que el color que dona als plats fa goig de veure. Tot i això, les possibilitats d'aquesta hortalissa van molt més enllà. Es pot rostir, estofar, escalivar, convertir en cabell d'àngel o donar un toc dolç als pastissos. Si fins ara t'has limitat a la crema, t'animem a explorar aquestes altres receptes perquè triïs i remenis segons els teus gustos i els del teu voltant.    

Dues cremes de carbassa clàssiques però diferents per afrontar l'arribada del fred

Si hi ha una recepta que tothom coneix per fer amb la carbassa és la crema. Aquesta versió clàssica, que destaca pel seu sabor dolç i reconfortant, és ideal per escalfar els ànims en les tardes més fredes de la tardor. En aquesta primera recepta, el Marc Ribas et recomana cuinar-la al forn per potenciar els sabors de les hortalisses i perquè sigui més fàcil de pelar. Després, tot acaba a la cassola. En aquest cas no et farà falta fer-la amb crema de llet, però sí una mica de gingebre. 

 

La mateixa, però sense l'ús del forn i amb més ingredients: igual de bona

També pots fer-la sense utilitzar el forn i que et quedi igual de bona que l'anterior. És com la fa la Paula Alòs a "Manduka". A més, ella opta per afegir-hi molts més ingredients, com els espinacs, el formatge cremós o la pell de taronja. Una crema de carbassa fàcil, familiar i divertida de fer.

Dos plats amb crema de carbassa
Una manera original i divertida de fer la clàssica crema de carbassa

Carbassa al forn: dos rostits i algunes propostes més creatives

Dos rostits per llepar-se'n els dits

Si el que vols és atipar-te, et proposem tres plats que pots fer al forn molt fàcils de fer. El primer d'ells és la carbassa rostida. No exagerem quan diem que és la senzillesa duta a l'extrem, i per acabar-ho d'adobar, en menys d'una hora la tindràs llesta per a servir. Tal com fa el Marc Ribas, la pots combinar amb un allioli fet amb alls negres.

Una altra opció per fer un rostit amb la carbassa com a protagonista és fent-la amb mozzarella. Deliciosa. Igual que l'anterior, l'arrenques al forn, però en aquest cas tingues en compte que l'hauràs d'acabar de cuinar a la cassola

Ideal per posar a l'escalivada d'hivern

Una altra opció que pots combinar amb carbassa és la clàssica escalivada d'hivern. La pots combinar amb patata, carxofes, calçots, bròcoli..., ideal per amanir amb una maionesa amb tomacons, api, cogombrets i mostassa en gra.  

Dos plats originals per sorprendre els convidats

I aquest no pot ser un altre que el Tatin de carbassa amb cruixent de camagrocs. Fàcil de fer, ràpid —en menys d'una hora— i deliciós. Una altra opció és l'estofat de carbassa i castanyes. Aquesta última, però, la pots fer a la cassola a foc lent.

Estofat de carbassa i castanyes
 Estofat de carbassa i castanyes: una combinació excel·lent

Dues opcions per a vegetarians i vegans

Unes patates a la riojana veganes? Sí, és possible. I són boníssimes. El Marc Ribas les fa amb carbassa i hi afegeix pebrot del piquillo. Una altra opció sense carn, és una hamburguesa vegetariana que es prepara amb bròcoli i que es cou al forn. Perquè et quedi ben completa hi pots afegir tomàquet confitat, allioli i ou ferrat. 

 

Pastís de carbassa: xocolata sí o no? 

Anem a pams. Per fer-lo sense xocolata una bona elecció pot ser fer un pastís de carbassa amb una base de pasta brisa amb una cobertura que porta llet, canyella, nou moscada i una mica d'arrel de gingebre ratllada. 

En canvi, si t'hi agrada una mica de xocolata, pots provar de fer aquesta recepta: un pa de pessic amb carbassa rostida que porta una mica de licor.

Per als xocolaters de mena: pessic de xocolata i carbassa

L'última recepta va dedicada als xocolaters de mena. Carbassa i cervesa? En principi no semblen els ingredients típics per a unes postres, però amb una mica de farina pots fer un pa de pessic fabulós per convertir en un autèntic pastís de carbassa. I sí, cobert amb una ganache de xocolata.