Anar a la navegació principalAnar al contingut

Els panellets del Lopes vs. les disfresses del David

Castaween: la solució al conflicte entre Castanyada i Halloween que "Plats bruts" ja anticipava

El capítol "Tinc castanyes" ja preveia l'1 de novembre del 1999 que el Halloween prenia terreny a la celebració de la Castanyada; dues festivitats que tot i que no ho sembli, són dues cares de la mateixa moneda

Anna Garcia Lozano

29/10/2019 - 12.35 Actualitzat 28/10/2024 - 20.08

Castaween: la solució al conflicte entre Castanyada i Halloween que "Plats bruts" ja anticipava
Quina festa s'imposarà al pis?

Un dels capítols més icònics de "Plats bruts" és, sens dubte, "Tinc castanyes", emès l'1 de novembre de 1999. Ja fa més de vint-i-cinc anys d'aquella estrena, però el debat que plantejava continua sent ben actual: disfressar-se i passar por o menjar castanyes i moniatos?  

Mentre que el David (Joel Joan) volia muntar una festa per celebrar el dia de Halloween, el Lopes (Jordi Sánchez) preferia conservar les tradicions i celebrar la Castanyada.

 

Els panellets del Lopes contra les disfresses del David 

A més, aquest capítol és un dels que més va destacar la Mònica Glaenzel, l'Emma, a "Plats bruts", durant la celebració dels 20 anys de l'estrena de la sèrie. L'actriu deia que el recordava especialment "perquè es va rodar una seqüència molt llarga tota seguida, i va sortir tot bé a la primera, va ser un subidón". 

"És Halloween, the day of the death", proclamava el David disfressat de Dràcula, mentre el Lopes enganxava pinyons sobre els panellets a la cuina. "Ni deaths ni hòsties. A Catalunya fem castanyes", responia el Lopes, defensant la tradició. "I de què va aquest Holiday on Ice?", preguntava... 

"Et disfresses, agafes una bona merda de ponx i et dediques a fer por", explicava el David. "I què es fa a la Castanyada?", insistia el Lopes. "Es mengen castanyes!", exclamava. "Ah, que bé, que divertit...", responia el David. 

 

I si la solució era el Castaween? 

Però ni el David ni el Lopes podien imaginar que, anys més tard, la solució al seu dilema es presentaria en forma d'una fusió inesperada: el Castaween, una proposta híbrida que  combina les castanyes i panellets de la Castanyada amb les disfresses i l'ambient terrorífic de Halloween. I és que, relament, les dues festivitats no són tan diferents com ens podríem pensar.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

 

Castanyada i Halloween: dues cares de la mateixa moneda

Tal com recorda l'expert en tradicions Amadeu Carbó, la Castanyada és un àpat que forma part d'una celebració molt més àmplia, pensada per honrar els avantpassats. "Halloween i la Castanyada són la mateixa festa, però de diferents llocs", assegura. 

 

Ambdues festivitats tenen l'origen en el Samhain, una celebració celta que commemorava els morts. L'1 de novembre, considerat el primer dia d'hivern, era un moment en què creien que la frontera entre el món dels vius i el dels morts s'estrenyia. 

 

 

El Tots Sants actual

Malgrat l'origen cèltic, la festivitat de Tots Sants ha evolucionat amb influències cristianes i rituals d'altres cultures, com el costum de portar flors als difunts. Amb tot, el culte als morts és un tret comú pràcticament a totes les civilitzacions del planeta. De fet, amb l'expansió del cristianisme a terres americanes, la festa de Tots Sants va entrar en contacte amb les creences indígenes. 

D'aquesta manera va néixer el Dia dels Morts, un conjunt de festes autòctones procedents d'uns quants punts de l'Amèrica Llatina.