T1xC3 - Castells humans
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Després de recórrer amunt i avall la geografia de Catalunya i el País Valencià toca ja una visita als altres cosins de la família. És per això que l'Empar i el Ferran visiten Mallorca. Volen fugir del tòpics de sol i platja i descobrir la Mallorca autèntica. L'escriptor i amic de tots dos Sebastià Alzamora serà l'amfitrió a Palma. Després s'endinsaran en la Mallorca rural. Visitaran el petit llogaret de Ruberts. Un dels seus 15 veïns és Biel Torrens, un pagès apassionat de la terra que col·labora en diversos projectes de recuperació de llavors autòctones de blat i de pebre, i que lluita perquè la sobrassada de Mallorca sigui feta amb productes mallorquins. L'Empar i el Ferran assistiran també a una festa de gegants i capgrossos per trobar-se amb l'actor teatral Toni Gomila. L'última destinació d'aquest viatge serà la serra de Tramuntana, on gaudiran d'un concert privat del grup de música Oliva Trencada.
L'Empar i el Ferran volen resoldre quina és la millor gamba roja de la Mediterrània: la de Palamós o la de Dénia. Per això viatjaran a aquest dos llocs per dirimir el conflicte. A Palamós s'enrolaran un dia en el vaixell de Francesc Benaiges, el patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós. Allò que va començar com una divertida aventura ben aviat es convertirà en un malson. L'ofici de pescador és més dur del que es pensaven. A Dénia, el Ferran es buscarà un bon aliat. El prestigiós xef Quique Dacosta, distingit amb tres estrelles Michelin, serà qui els prepararà una original recepta amb la gamba roja de Dénia.
Malgrat la urbanització desmesurada, encara és possible trobar racons on l'essència de la Mediterrània continua gairebé intacta. L'illa alacantina de Tabarca n'és un. L'Empar i el Ferran descobriran els secrets d'aquesta illa poblada per antics genovesos. Les aigües que envolten Tabarca són la primera Reserva Marina creada a l'estat espanyol. Per això, el Ferran i l'Empar, emulant el mític Jacques Cousteau, es proposen bussejar-hi per descobrir la rica biodiversitat que alberguen. S'adverteix que el resultat d'aquest bateig submarí potser inclourà imatges massa esgarrifoses per al gran públic. Després de visitar Tabarca, l'Empar decideix emportar-se el Ferran a un altre paradís natural: Cadaqués. Joan Vehi, el fuster de Dalí i, també, el seu fotògraf i amic, guiarà l'Empar i el Ferran per la casa-museu del pintor empordanès. Cadaqués encara conserva aquell aire bohemi que va seduir els artistes i intel·lectuals del segle XX. Potser l'Antoni Pitxot, amic de corregudes del Dalí, sigui a hores d'ara el millor hereu d'aquest solatge artístic. El pintor obrirà les portes de casa seva i els mostrarà la intimitat del seu estudi. L'Empar i el Ferran tastaran les millor anxoves salades de Cadaqués i acabaran el dia navegant pel cap de Creus.
Les muntanyes sempre han exercit un irresistible poder d'atracció sobre les persones. A Castelló, a la comarca de l'Alcalatén s'aixeca imponent el Penyagolosa. Aquesta és la muntanya màgica dels valencians. L'Empar i el Ferran s'endinsen en el massís, a la recerca de Lluís, un pastor que encara viu aïllat en aquestes contrades. Al peu del Penyagolosa hi ha el Santuari de Sant Joan. El seu rector els prepararà el típic 'cremaet', amb aiguardent, grans de cafè, canyella i escorça de llima. Amb energies renovades emprendran la pujada al cim. Després de coronar el Penyagolosa, l'Empar i el Ferran viatjaran fins a la Catalunya Nord per a ascendir el Canigó. Més enllà dels símbols, l'itinerari és una ruta d'alta muntanya exigent i més encara si es coneix la nul·la preparació física de l'Empar i el Ferran. Per sort comptaran amb la millor xerpa possible. L'alpinista Araceli Segarra tindrà la difícil missió de conduir-los fins al cim. Ho aconseguirà?
El cuiner Ricard Camarena serà el Cicerone de l'Empar i el Ferran al Mercat Central (la Boqueria valenciana). L'historiador Evarist Caselles els guiarà per la València del segle XV. El Micalet, la catedral, però sobretot la Llotja de la Seda són els edificis cabdals d'aquest moment històric, encarà que no serà l'arquitectura precisament el que els deixarà bocabadats. Una passejada pels Poblats Marítims posarà fi al recorregut més patrimonial per la ciutat. Però encara els espera una altra cara de la ciutat. Es tracta de la València de les novel·les de Ferran Torrent. Després d'un dinar amb amics i d'assistir a un partit del Llevant, aquest itinerari per l'univers personal i literari de l'escriptor desembocarà en una "road movie" nocturna en què coneixeran les espècies protegides que habiten la ciutat.
La Barcelona de l'Empar Moliner comença a la plaça del Teatre. Han quedat aquí amb el periodista i cronista de la ciutat Lluís Permanyer. Faran un tomb per Ciutat Vella. El propòsit d'aquesta ruta serà fugir de la Barcelona de postal perquè descobreixin una altra ciutat, la que s'amaga a la vista de tothom. La ruta desemboca a la Rambla, on, engrescats per l'ambient, faran una mica el guiri.
Al cor de l'antiga Corona d'Aragó, tres comarques, la Terra Alta, el Matarranya i els Ports viuen separades en tres administracions diferents. El caràcter fronterer els ha forjat una mateixa personalitat. El viatge per aquestes terres de cruïlla té la seva primera parada a Corbera d'Ebre. Aquest poble va quedar assolat després dels durs bombardejos de la Guerra Civil. L'Empar i el Ferran recorreran els carrers deshabitats i parlaran amb tres testimonis d'aquells dies atziacs. Posaran a prova la seva claustrofòbia fent una activitat d'espeleologia, endinsant-se en les entranyes del Massís dels Ports. Travessaran el riu Matarranya per visitar el llibreter Octavi Serret, tot un referent d'aquest territori aragonès on es parla català. Ja a la demarcació de Castelló recorreran la població emmurallada de Morella. Descobriran un dels secrets culinaris que hi amaga: la tòfona negra. En buscaran seguint els consells d'un guia del terreny i acabaran el dia amb la taula parada dinant amb bona companyia.