La plataforma Netflix ha estrenat "Asalto al Banco Central", una minisèrie de cinc capítols que recrea les 37 hores en què els atracadors van segrestar 325 persones (clients i empresaris) i van amenaçar de matar persones cada cert temps. Aquesta història ara portada a les plataformes ja la va relatar la periodista Mar Padilla en un llibre que va publicar l'editoral Libros del KO fa un any. Conversem al "Catalunya nit" amb l'autora i coneixedora de la història després que s'entrevistés amb l'autor i ideòleg del robatori, José Juan Martínez, àlies el Rubio.
Les eleccions legislatives al Senegal segueixen el guió marcat pels nous dirigents del Partit pel Treball, l'Ètica i la Fraternitat. Fa només vuit mesos que va guanyar la presidència Bassirou Diomaye Faye, acabat de sortir de la presó juntament amb el que ara és el seu primer ministre, Ousmane Sonko. Ja llavors la política senegalesa va fer un gir de 180 graus i ara, amb el triomf a les eleccions legislatives i amb una Assemblea Nacional favorable, la recomposició política del país s'hauria enllestit.
La indústria musical continua solidaritzant-se amb el País Valencià. L'Ajuntament de Barcelona i The Project s'han proposat omplir el Sant Jordi per als afectats de la dana amb les actuacions de Serrat, Estopa, Andrea Motis, Judit Neddermann i Lucía Fumero. I Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana han organitzat un macroconcert a l'avinguda Maria Cristina per a aquest divendres, dia 22. Hi participaran artistes de diferents estils i per a totes les edats, com Figa Flawas, Oques Grasses, Sopa de Cabra o Lluís Llach, amb qui hem parlat.
Donald Trump va situar el debat sobre la identitat de gènere com un dels punts centrals de la campanya que ara el retornarà a la Casa Blanca. L'hostilitat que va mostrar contra el col·lectiu transgènere es va estendre a la plataforma política republicana, que en va fer bandera. I avui aquesta hostilitat s'ha concretat en forma d'anunci. El Congrés dels Estats Units prohibirà a les dones transgènere utilitzar els lavabos de dones del Capitoli, i als homes trans, els d'homes. Francesc Garriga ho ha explicat al "Catalunta nit".
Lluís Quintana Trias ha estat professor de llengua i literatura catalanes a la UAB i s'ha jubilat fa poc. Acaba de publicar el llibre "Denominar. Paraules que legitimen el poder" a l'editoral L'Avenç, un estudi que demostra que els noms propis tenen molt més significat, i poder, del que sovint diu la gramàtica. Conversem sobre el llibre i algunes de les seves curiositats i també sobre l'estat de salut del català després de l'últim estudi del CEO, que diu que l'ús del català no arriba al 50% en cap franja d'edat. La seva resposta, contudent.
Rafa Nadal ha jugat possiblement el seu últim partit de tennis avui. Parlem amb la persona que l'ha entrenat durant la major part de la seva carrera professional, que el coneix molt bé: Toni Nadal. Potser gràcies als seus consells, en Rafel va deixar la pilota de futbol per la raqueta i no li ha anat gens malament.
Els últims minuts del "Catalunya nit" els hem passat amb el periodista Germà Capdevila, president de l'APPEC, l'entitat que agrupa les publicacions en paper i digitals en català. Amb ell hem parlat de la situació d'aquestes publicacions i ha explicat una iniciativa solidària per ajudar revistes valencianes afectades per la dana.
El 29 de novembre farà 125 anys que es va fundar el FC Barcelona. Repassem amb Toni Padilla, cap d'Esports del diari Ara, i amb el músic i comissionat de l'aniversari blaugrana, David Carabén, com estan els actes de celebració i sobretot quin serà l'himne escollit després d'un procés de participació. També estirem el fil del vincle del Barça amb les disciplines artístiques.
Segons un estudi d'USTEC-STEs, el sindicat majoritari del sector, més d'un terç dels professionals de l'educació a Catalunya estan pensant de plegar i treballar en un altre sector. I al "Catalunya nit" hem volgut conèixer aquesta realitat amb tres persones que ja han fet aquest pas. La Laura, l'Olga López, i l'Àlex Letosa, tots tres amb més de 20 anys d'experiència en escoles i instituts.
El delegat del govern espanyol a les illes Balears, Alfonso Rodríguez Badal, ha estat clar al "Catalunya nit": el govern del PP a les Illes no és competent per determinar l'edat dels nens i nenes migrants que arriben a les seves costes. És la Fiscalia qui busca les proves de l'edat i qui en última instància demana una prova òssia. El delegat considera que la presidenta Marga Prohens està disposada a saltar-se la llei de protecció del menor a canvi que Vox li aprovi els pressupostos.
El govern de les Illes Balears farà estudis dentals als migrants per saber si són menors. Una prova que depèn exclusivament del Ministeri Fiscal. Al "Catalunya nit" n'hem parlat amb Sara Collantes, especialista en polítiques d'infància i immigració d'Unicef Espanya.
Alcalá Norte és un sextet de Ciudad Lineal, un dels districtes de la ciutat de Madrid. Aquest 2024 han irromput a l'escena musical gràcies a la seva bona música i, sobretot, a la seva declaració de principis recollida a "La vida cañón", una cançó que ha seduït la mateixa Rosalía! El dimecres 20 de novembre actuen a la sala 1 de Razzmatazz per reivindicar-se com un dels millors grups de l'any.
Fa una setmana que es va estrenar als cinemes "Marco", la pel·lícula que recrea la vida d'Enric Marco, un home que va viure una vida que no va ser real. Per Eduard Fernández, l'actor que dona vida a aquest impostor, és un paper que li deixarà petjada per sempre, tot i que reconeix que el personatge més gran que ha interpretat mai és Pere Casaldàliga.
Acabem el "Catalunya nit" amb la visita del periodista Xavier Coral. Ens reivindica la importància de mantenir viva la memòria d'una generació com la del seu avi que ha estat silenciada al llarg de 40 anys. També ens explica algunes inquietuds personals i professionals.
Salvador Puig Antich va ser executat a la presó Model el 2 de març del 1974 al garrot vil pel règim franquista. Aquests dies s'està representant la primera obra de teatre sobre la seva història: "Puig Antich: cas obert. La revisió definitiva del procés". Hem anat a veure-la amb la Marta Vives, i també conversem amb dues de les quatre germanes de Puig Antich, que demanen que es revisi el cas del seu germà.
Després de la sortida del diari britànic The Guardian, també han deixat la xarxa social X, propietat d'Elon Musk, La Vanguardia i l'Institut Ramon Llull. El periodista especialitzat en tecnologia i xarxes socials Toni Noguera considera que abandonar X és més fàcil que altres xarxes com Facebook o YouTube. Malgrat això, no preveu un abandonament massiu perquè la plataforma està molt consolidada i té una important influència social i mobilitzadora. Recorda que molts dels que la van abandonar en el passat, incloent-hi anunciants importants, hi han tornat.