David Simon és escriptor, guionista, periodista i productor de televisió. Creador de "The Wire", una de les millors sèries que s'han fet mai. Conversem amb ell aprofitant la seva visita a Barcelona per analitzar la situació al seu país amb el segon mandat de Donald Trump. També repassem la seva trajectòria com a reporter i com a creador. Considera Simon que "a la vida no hi ha bons ni dolents, tothom té una mica de tot, com a les sèries".
L'actor anglès protagonista de "Conclave" ha presentat la seva última pel·lícula, "The return", basada en l'"Odissea" d'Homer, on interpreta el paper d'Ulisses. A Barcelona, Fiennes ha rebut el Premi d'Honor del BCN Film Fest en reconeixement a una carrera sòlida, de prestigi i molt versàtil ja que ha fet papers a "La llista de Schindler" o a "El pacient anglès"... Fiennes ha concedit una entrevista a "Catalunya nit", on també parla del conclave de veritat, el que es farà d'aquí pocs dies al Vaticà.
Al "Catalunya nit" hem celebrat la Setmana de la Llengua de 3Cat posant en valor la feina per promoure el català de projectes com el 3XL. També hem destacat el boom de l'anime que va comportar, amb sèries com Arale o Goku. I n'hem parlat amb els germans Cuartero Mercadé, autors del llibre "Generació 3XL", i amb la periodista japonesa Kyoko Kagawuchi, que viu a Catalunya, i que ha publicat diversos articles explicant el gran impacte de l'anime de Akira Toriyama a Catalunya.
Fa poques hores que la Comissió dels Mercats i la Competència ha donat llum verda a l'opa del BBVA al Banc Sabadell. Els cinc membres de la Sala de la Competència han aprovat el dictamen per unanimitat després d'introduir una sèrie de condicions que el BBVA ha acceptat. Al "Catalunya nit" n'hem parlat amb Jordi Casas, president de l'Associació d'Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell, que creu que aquesta operació no beneficia ni empreses ni accionistes i confia que el Ministeri d'Economia l'aturi.
Més de dos dies després de l'apagada general, ja se sap com es va produir però es continua sense saber què la va provocar. Si més no això és el que diuen els canals oficials. Al "Catalunya nit" hem parlat amb l'enginyer industrial i expresident de la comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Jordi Dolader, que ha assegurat que a hores d'ara ja s'ha de saber què és el que va passar perquè la tecnologia ho permet, i que si no se sap és per una raó política.
Geògraf i expert en energia, Marc Belzunces assegura que el dia de l'apagada a l'estat espanyol hi havia màxima de producció d'energia renovable, sobretot solar. Una situació que, segons diu, provoca "poc marge d'actuar en cas d'incidències". En aquests casos, i per evitar apagades, aposta per grans bateries.
Que el Barça femení de futbol està fent història a nivell esportiu no és cap novetat. Els èxits esportius són clars, però el Barça femení també està ajudant a obrir altres camins. I aquest que us explicarem ara potser no us l'esperàveu. La Universitat de Granada viu un boom d'estudiants que volen aprendre català. Això, gràcies a jugadores com Aitana Bonmatí, Alèxia Putellas, Ona Batlle, Cata Coll i companyia... Parlem amb tres estudiants de la universitat, la catedràtica de Filologia Catalana Lourdes Sánchez, i saludem la vicepresidenta del FC Barcelona, Elena Fort, per analitzar aquest fenomen que no té aturador.
L'apagada a la península Ibèrica va fer que molts de nosaltres penséssim en quines maneres teníem d'afrontar-la. I al "Catalunya nit" hem consultat a la nostra biòloga Anna Ramon si a la natura hi hauríem trobat alguna solució. I n'hi ha moltes, d'animals i de vegetals.
La periodista Mari Alba Gilabert es jubila després de més de quaranta anys d'informar els oients de Catalunya Ràdio des de diferents punts del món. Abans d'acabar el seu últim torn a la redacció, passa pels micròfons del "Catalunya nit". Ara, per parlar dels esdeveniments dels quals ha estat testimoni d'excepció, de com es va fer un forat en un sector dominat pels homes i per rebre el reconeixement dels seus companys.
A la basílica de Santa Maria Major, on aquest dissabte enterraran el papa Francesc, el mestre de capella és mossèn Valentí Miserachs. Fa 30 anys que viu a la canònica de la basílica, on ha treballat com a mestre de capella durant 46 anys.
Setmana marcada per la mort del papa Francesc que serveix a Àlex Gorina per revisitar la figura de sant Francesc d'Assís, el nom que va triar Jorge Mario Bergoglio quan va ser nomenat cap de l'Església. El cinema ens ha mostrat qui era sant Francesc: els seus gestos i les seves obres.
Al Il Foglio estan fent proves. El seu director, Claudio Cerasa, ha volgut veure què passa amb un objectiu, demostrar com d'important és el talent dels periodistes. Il Foglio ha sortit al quiosc amb el diari tradicional de sempre, fet pels periodistes de la seva redacció, i dins hi ha encartat el mateix diari fet amb ChatGPT. La prova, ens ha dit Claudio Cerasa, ha estat fàcil i ha quedat clar que la intel·ligència artificial no té talent. Una conversa entre dos periodistes: Sergi Mulero, sotseditor del "Catalunya nit", i Claudio Cerasa, director d'Il Foglio.
Acabem el "Catalunya nit" de Sant Jordi amb una conversa molt especial. Calonge és poble de llibres i saludem Jordi Vilar, propietari de La Històrica, una llibreria que no té encara un any de vida però que ja ha viscut el seu primer Sant Jordi. Per molts més!
Els escriptors Míriam Cano i Pol Guasch s'incorporen al "Catalunya nit" per aportar-nos la seva mirada de l'actualitat. Per començar la secció, s'imaginen com ha de ser el llibre que s'escriurà sobre el papa Francesc. La Míriam ho té clar: un betseller que expliqui les intrigues vaticanes. El Pol hi posa ironia.
En un dia tan especial com el de Sant Jordi, no podia faltar una conversa amb l'Elisenda Romanyà, impressora d'una de les impremtes més prestigioses de Catalunya: Romanyà Valls. Conversem amb ella sobre el procés de fer llibres i d'imprimir-los. Sentint-la parlar ens adonem de la seva passió per la feina que fa i descobrim quina és la seva olor favorita: la tinta.
A Rússia ara mateix hi ha una llista de llibres prohibits, i al "Catalunya nit" hem sabut que hi estan inclosos "Jo confesso", de Jaume Cabré, i "El jersei", de Blanca Busquets. L'autora d'una dotzena de novel·les s'ho ha pres amb sorna i fins i tot ha desitjat que la persona dels serveis secrets que l'hagi llegit n'hagi gaudit.
El Housing First és un model d'atenció a les persones sense llar que prioritza l'accés a l'habitatge sense condicions com deixar de beure o rebre trectament. S'entén que la vivenda és precisament la plataforma que pot afavorir el canvi. La Fundació Arrels és una de les entitats catalanes que l'aplica i gestiona més de 150 pisos on viuen persones que eren al carrer. El "Catalunya nit" hem pogut anar a un d'aquests pisos. L'Stefan hi viu des de fa prop d'un any i ens ha explicat la seva experiència.
Al "Catalunya nit" li hem demanat al catedràtic d'Economia de la UPF Oriol Amat quin és el motiu d'aquesta millora per a Espanya i Catalunya mentre empitjoren les perspectives per a països com Alemanya, França, els Estats Units o la Xina. Ens ha donat les claus per entendre-ho.
Secció monogràfica dedicada al pare de la Nouvelle Vague, Jean-Luc Godard, ara que s'estrenarà a Canes l'última pel·lícula del director americà Richard Linklater i que explica el rodatge d'"Al final de l'escapada", una pel·lícula mítica de les moltes que va crear el director francès.