Als anys 70, un actor argentí va anar a presentar pel·lícula al Festival de Sant Sebastià. I mentre era a Espanya, una organització armada argentina, la Triple A, el va posar a la llista negra. Ja no va tornar al seu país. Aquesta és una part de la biografia d'Héctor Alterio. Una part, perquè la seva trajectòria és dilatadíssima. Té 95 anys i li queda energia per fer un monòleg aquests dies al Poliorama: "Una pequeña historia".
El cantant Lildami, "bentornat". Aquest és el títol del seu últim disc, publicat a principis de maig, el quart de la seva carrera. Abans de començar la gira de concerts, passa pel "Catalunya nit" per parlar del procés creatiu de l'àlbum, on parla més clar i català que mai, torna als seus orígens amb el rap i fins i tot s'atreveix amb una versió del clàssic "El ball de la civada", una proclama al treball en equip. El disc també inclou un duet amb el seu amic Miki Núñez, que també és el cangur del seu gos.
Avui al "Catalunya nit" parlem de punk rock amb un dels grups referents actualment en el panorama català. Són els Ratpenat, un quartet de música metal que acaba de publicar el seu últim disc: "Camí a l'infern". Diuen que és on som avui dia, a l'infern, però li posen molt bon humor i tenen voluntat de passar-ho bé. No reneguen de la crítica social, diuen que és absolutament necessària en els temps que corren, i també reivindiquen els locals per tocar en directe, cada vegada menys visibles.
Si us agrada el cine, apugeu al volum perquè aquesta conversa de ben segur que us interessa. I si no sou gaire cinèfils, quedeu-vos també, perquè potser després d'aquests minuts de ràdio us animareu a fer un recorregut per les millors pel·lícules de la història i us acabarà agradant més del que us pensàveu. El culpable? El crític de cinema i periodista Alejandro G. Calvo, que acaba de publicar el llibre: "Por qué tengo que ver esta película?", de l'editorial Temas de hoy. Un recorregut impressionant per la història del cinema fins a arribar a l'actualitat.
Fa 31 anys, un grup de música de Granada va revolucionar l'escena de la música independent de l'estat espanyol. Los Planetas acabaven de publicar "Super 8" i encara no sabien que serien una llegenda. Avui, 10 bandes publiquen un disc que homenatja aquell àlbum i es titula "Super H". Repassem amb Marc Ruiz el llegat del grup comandat per Jota i sentim alguns dels grups que participen en l'àlbum.
Leila Kasra és iraniana, nascuda a Teheran, però quan era molt petita, amb 5 anys, va emigrar als Estats Units amb la seva família. I després de viure també en diferents ciutats europees, ara ja fa més de 10 anys que és a Barcelona. Acaba de publicar el llibre "Nusos entre les mans", a l'editorial Raig Verd. Una història digna de ser recollida en un relat molt personal.
L'actor Luis Zahera estrena pel·lícula, "Tierra de nadie", un thriller dirigit pel català Albert Pintó, rodat a Cadis i que explica la història de tres vells amics. Mateo, el Gallec, guàrdia civil; Juan, el Antxale, un pescador convertit en un narco per la mala sort i a l'atur, i Benito, el Yeye, un depositari judicial a mig camí entre la llei i la delinqüència. Al "Catalunya nit" conversem amb l'actor gallec, que reconeix que treballar amb Rodrigo Sorogoyen i amb Jose Coronado li va canviar la vida. Els espectadors catalans estem d'enhorabona perquè torna al Teatre Coliseum de Barcelona amb el seu espectacle "Chungo", un monòleg d'humor on el que pretén Zahera és posar en ridícul Zahera.
El Teatre Lliure ha acollit l'acte d'entrega del Primer Premi Anna Pérez Pagès al periodisme cultural. El guardó vol ser un homenatge a la periodista que va morir ara fa un any, i reivindicar la importància del periodisme cultural al país. Hi anem amb Marta Vives, que parla amb Carolina Rosich, guardonada en aquesta primera edició, i amb Júlia Bertran i Gemma Ruig, membres del jurat.
Alfredo Castro és actor, dramaturg i director de teatre xilè. És a Barcelona convidat pel Festival de Cinema Llatinoamericà que li ret un homenatge a la seva carrera com a cineasta. La seva obra se centra en la memòria històrica, la justícia social i les seqüeles de la dictadura a Xile.
La periodista russa Katerina Gordéieva acaba de publicar en català "Emporta't el meu dolor", un llibre on recull el testimoni de víctimes de la guerra a Ucraïna. Ahir el Manel Alías hi va conversar en un acte al CCCB. L'autora, que va ser una de les principals corresponsals de la televisió russa, ho va deixar per discrepàncies, fa anys. Ara és una de les periodistes russes més reconegudes i influents, i viu a Letònia. Les autoritats del seu país la consideren actualment una agent estrangera per la seva postura sobre la guerra a Ucraïna.
El director de cinema Albert Serra estrena "Tardes de soledad", un documental sobre el món de la tauromàquia amb protagonisme del matador peruà Andrés Roca Rey i la seva quadrilla i que va guanyador la Concha d'Or al Festival de Sant Sebastià.
Acabem el "Catalunya nit" amb les reflexions de l'arquitecta Núria Moliner, que acaba de publicar el llibre "Deu cases deu nits", un viatge a 10 habitatges d'estils molt diferents on la Núria hi ha passat 24 hores i ha compartit com viuen 10 persones a casa seva. Tot un experiment!
El disc "Qualsevol nit pot sortir el sol" fa 50 anys i al "Catalunya nit" conversem amb el seu autor, el músic galàctic: Jaume Sisa. És un honor saludar-lo i felicitar-lo per aquest àlbum mític de la música catalana.
Néstor Almendros, un director de fotografia amb una carrera potser no prou reconeguda a casa nostra, va ser el primer català a guanyar un Oscar. La Laura Gavaldà Mestre acaba de publicar el llibre "El retorn de Néstor Almendros", on es recull el periple vital i professional d'aquest gran mestre.
"Homes, amor i cures. Masculinitats contra l'auge reaccionari", publicat a Sembra Llibres, intenta aprofundir en els valors de la masculinitat. I Francesc Miró, periodista, ho fa des de les pròpies experiències, que usa per disseccionar conceptes atribuïts a les dones com les cures, o d'altres atribuïts als homes com la competitivitat. Sergi Mulero l'ha entrevistat al "Catalunya nit".