Anar a la navegació principalAnar al contingut

El matí de Catalunya Ràdio

Catalunya té quasi 25.500 habitatges buits en mans de grans tenidors, la meitat que el 2015

Els experts alerten que la sortida del Registre d'Habitatges Buits (RHBO) no implica necessàriament que hi visqui algú

Laura Casserres

01/04/2025 - 07.39 Actualitzat 01/04/2025 - 19.21

Catalunya té quasi 25.500 habitatges buits en mans de grans tenidors, la meitat que el 2015
Habitatges a Barcelona (Miquel Vera / ACN)

Els pisos buits propietat de grans tenidors han passat de ser 49.648 l'any 2015 a 25.443 a finals del 2024, segons les últimes dades del Registre d'Habitatges Buits i d'Habitatges Ocupats sense Títol Habilitant (RHBO), consultades per "El Matí de Catalunya Ràdio" i Crític. Els han adquirit en un procés d'execució hipotecària o per dació de pagament, és a dir, per impagaments de les hipoteques, i no hi viu ningú.

La Generalitat té prioritat a l'hora de comprar aquest tipus d'habitatges, davant d'altres interessats, i destinar-los a fer polítiques d'habitatge. Des del 2015, en porta un recompte a través de l'RHBO. Ara bé, l'advocada experta en dret immobiliari Cristina Vallejo ha advertit que la sortida d'un pis del registre no vol dir necessàriament que hi entri a viure algú. 

"Podria ser que aquests habitatges hagin estat venuts a un tercer, i no ocupats en forma d'arrendament, que és el que es necessita. En aquests casos, l'administració no ha exercit el dret de tanteig i de retracte, i s'han fet transaccions privades"

Vallejo ha recordat que "si aquest Registre va néixer amb alguna finalitat, va ser per crear polítiques d'habitatge que potenciessin el lloguer dels pisos buits".

"Si la desaparició d'aquests 25.000 habitatges té una relació causal que s'han fet polítiques de lloguer i estan en mans de famílies, ha estat una bona feina, però em temo que aquesta relació causal no hi ha estat."

Fonts de la Conselleria de Territori han assegurat que el canvi en la definició de gran tenidor --de deu habitatges en propietat a cinc-- ha tingut "poca incidència" al Registre. A grans trets, els pisos adquirits en processos d'execucions hipotecàries i dacions en pagament continuen estant en mans de fons d'inversió i filials associades a entitats bancàries, que ja eren considerats grans tenidors abans del canvi regulador.

Concentrats en grans ciutats

El 53% dels pisos de l'RHBO són a la província de Barcelona. La capital és el municipi on n'hi ha més (1.350), seguida de Terrassa (847), Sabadell (650), l'Hospitalet de Llobregat (639) i Badalona (614). En tots els casos, els habitatges inscrits al Registre han baixat al voltant d'un 60% des del 2015.

A finals del 2024, la província de Tarragona tenia 5.150 pisos buits en mans de grans tenidors; la de Girona, 4.205, i la de Lleida, 2.588. Els habitatges inscrits han baixat en 720 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya.