Li direm Joana Tura i des de fa un anys treballa com a tecnòloga experta en combatre la violència masclista digital. Aquest no és el seu nom real, sinó un pseudònim que usa per evitar represàlies dels agressors misògins. La Joana treballa a Fembloc, un projecte pioner que ajuda les persones que han patit, que pateixen o volen prevenir violències masclistes. Amb el director general de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, fem balanç del podcast.
Antoni Lorenzana és enginyer en sistemes de telecomunicacions per la Universitat Ramon Llull. Ens explica què significa ser l'arquitecte de la ciberseguretat i la importància que té aquest ofici en la gestió d'equips. Actualment treballa de mànager de ciberdefensa a la multinacional nord-americana DxC Technologies, i és d'Almoster, al Baix Camp. Tomàs Roy ens explica per què els ciberdelinqüents busquen gent de més de 60 anys per estafar-la.
Ens desplacem a la seu central del Grup Abertis per parlar amb aquesta enginyera superior en telecomunicacions. Olga Forné dirigeix el departament de Seguretat d'aquest conglomerat mundial d'empreses, després de passar per diverses consultores importants. És una dona de reptes a qui li agrada resoldre problemes. Tomàs Roy ens dona consells per evitar estafes a l'entorn dels videojocs.
Era investigador quan n'hi havia pocs i no es parlava de ciberseguretat. La necessitat d'explicar a jutges i jutgesses termes molt tècnics com a investigador forense digital l'ha fet un gran divulgador. Els últims temps la feina que fa des d'INCIDE s'ha multiplicat de forma exponencial. Tomàs Roy ens parla de l'anomenat vishing i ens dona consells per no caure-hi. Són estafes on es recrea una veu a través d'intel·ligència artificial per fer-se passar per algú real.
Selva Orejón és consultora experta en ciberseguretat i identitat digital. Parlem amb ella a les oficines d'OnBranding, l'empresa que ha creat. És també divulgadora d'estafes. Tomàs Roy ens parla de les possibilitats que ofereix tenir una targeta "multiSIM" al telèfon mòbil en matèria de ciberseguretat i quines precaucions cal prendre.
És graduat en disseny i desenvolupament de videojocs a la Universitat de Girona i té un màster en programació de videojocs a la UOC. Actualment treballa al centre Blockchain Catalunya, el CbCat, que depèn de la Cambra de Comerç de Barcelona. Tomàs Roy ens parla de l'estafa via SMS, anomenat en anglès "smishing", i ens dona consells per no caure-hi.
A les oficines de Rockwell Automation al World Trade Center parlem amb aquesta enginyera superior de telecomunicacions que s'ha especialitzat en un sector molt necessari. Blindar la seguretat de les grans indústries de l'energia, l'aigua i els serveis bàsics per als ciutadans ha estat la seva fita. Va ser emprenedora i ara la seva empresa forma part d'una gran multinacional. Tomàs Roy ens dona un seguit de consells per viatjar i evitar enganxar-nos a les wifis que no coneixem.
Parlem amb aquest formador i divulgador de la ciberseguretat a l'edifici Tànger del campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, on es va crear l'invent internacional Reactable. Al tip de seguretat, Tomàs Roy ens parla del nom que ens hem de posar com a usuaris i al correu electrònic.
Ens desplacem a Barcelona Activa, on @isabelita té un racó de creació amb altres companys d'altres disciplines. Té una trajectòria sorprenent i molt personal en fotografia publicitària i de moda. Va passar de penjar fotos als inicis d'Instagram a treballar en aquesta xarxa social. Té una visió molt personal i interessant de l'economia de l'atenció. Al tip de seguretat, Tomàs Roy ens parla dels riscos dels codis QR i de què hem de tenir en compte per no caure en cap engany.
Som a les instal·lacions de Mediapro, on aquest enginyer electrònic de formació dirigeix l'LVP, la Lliga de Videojocs Professional. Descobrim la seva curiosa trajectòria i els oficis que ha generat aquest sector. Al tip de seguretat, Tomàs Roy ens parla dels gestors de contrasenyes.
És experta en seguretat, dades i privadesa. Amb 30 anys, la Maria Viader, enginyera de telecomunicacions, treballa com a responsable de l'equip de ciberseguretat del Grup Volkswagen Espanya Distribució. Visitem les noves instal·lacions del grup en la Setmana de la Ciberseguretat a l'empresa. Ho notem per la presència d'un bus per fer un escape room als treballadors i per una mascota que hi ha sobre la taula de la persona de l'empresa que ha superat el repte de seguretat. Al tip de seguretat, Tomàs Roy ens ajuda a protegir-nos dels enganys emocionals que fan servir els estafadors.
És investigador digital forense. En el marc d'un judici, és el perit informàtic i ha d'aportar proves al jutge de forma totalment objectiva i tècnica. Va néixer a Figueres i va començar en això de forma autònoma i autodidacta. Diu que la ciberseguretat és una forma de vida i viu els atacs com un joc i un repte. Al tip de seguretat, Tomàs Roy ens parla de l'anonimat.